Blogs, Training

Zindelijkheid bij de pup

Ooit ben ik me een hoedje geschrokken. Iemand had een pup van 10 weken. De pup plaste binnen en de begeleider pakte de pup bij het nekvel en smeerde de pup zo door zijn eigen urine. Het arme diertje was compleet van zijn a-propos. Hij moet maar leren dat binnen plassen vies is, zei ze. Dit is natuurlijk niet de manier om je pup zindelijk te krijgen en ook niet goed voor de hechting van pup naar begeleider.

Puppy’s hebben nog een klein blaasje en moeten veel plassen. Ook hebben ze geen goede controle over hun kringspier. Dit is de spier die blaas en anus afsluit. Je zult dus goed op moeten letten. Dit is ook de reden dat een pup bijvoorbeeld plast als hij heel enthousiast wordt van bezoek. De puppy zal zeker elke twee uur moeten gaan en soms wel vaker. Na het: spelen, eten, drinken of slapen moet je even naar buiten gaan. Gaat je pup ineens snuffelend door de ruimte of naar een hoekje? Loop dan ook even naar buiten, dit kan een teken zijn dat hij/zij moet poepen of plassen.

Wanneer een puppy zindelijk wordt is nogal verschillend. Wanneer de fokker hier al voldoende aandacht aan heeft besteed werpt dat zijn vruchten af wanneer je jouw pupje thuis hebt. Mijn hond Sir James is in een stal opgegroeid de eerste weken en niet in huislijke sferen. Hij was met vijf maanden zindelijk. De fokker had er veel te weinig aandacht aan besteedt. Sowieso kan het wel tot een half jaar duren voordat je pup zindelijk is. Raak dus niet in paniek als het bij jouw pup langer duurt, help en begeleid je pup zodat hij/zij het kan leren.

Hiermee zeg ik niet dat als je pup met zeven maanden pas zindelijk is dat dit meteen aan de fokker ligt. Het helpt als de fokker er bewust mee aan de slag gaat. Iedere hond is een individu, dus bekijk het per situatie! Er is geen goed of fout aan het tempo van je pup. De èèn is met acht weken zindelijk en de ander met vijf maanden.

Wist je dat honden meer moeten plassen als ze spanning of stress ervaren? Wanneer je pupje dus wat gespannen raakt is de kans groot dat hij/zij meer moet plassen. De plek waar jouw pup mag plassen moet veilig voelen. Je kan je voorstellen als je pup zich niet op zijn/haar gemak voelt hij/zij ook niet graag zijn/haar behoefte zal doen. Denk dus goed na over de plek waar je jouw pup uitlaat. Straf je pup ook nooit voor een ongelukje, als je gaat mopperen bestaat de kans dat je pup niet meer bij jou in de buurt durft de plassen of poepen. Dit komt zeker niet ten goede aan het zindelijk maken. Zie je dat je pup aanstalten maakt om binnen zijn/haar behoefte te doen? Pak hem/haar dan rustig op en breng hem/haar naar buiten.

Je kan een plas plekje in de tuin maken voor jouw pup. Een plekje waar hij/zij zich veilig voelt. Probeer ervoor te zorgen dat het plekje een andere ondergrond heeft als in huis. Een stukje gras of op het zand. Heb je geen tuin dan kun je een honden wc maken van een stukje kunstgras bijvoorbeeld voor op je balkon. Zorg dat deze plek veilig is en voelt voor de pup zodat deze rustig kan leren daar zijn/haar behoefte te doen.

Wanneer je pup buiten in de veilige omgeving geleerd heeft zijn/haar behoefte te doen kun je rustig opbouwen met het oefenen in de echte grote honden wereld. De tuin uitgaan is onwijs spannend. Het is belangrijk dat je dit stapje voor stapje op het tempo van je pupje gaat doen. Wanneer je pup buiten is hou er dan rekening mee dat hij/zij zomaar eens kan vergeten dat hij/zij moet plassen of poepen.

Je kent het misschien wel. Ben je net een half uur buiten geweest, kom je binnen en legt je pup een dikke keutel. Doordat je pup zo afgeleid is geraakt is hij/zij vergeten te gaan. Als je opmerkt dat je pup niets doet, loop dan eerst eens terug naar het veilige plekje in de tuin. Better safe than sorry. Ook kan het benoemen van het doen van de behoefte helpen in de toekomst. Wanneer James buiten plaste zei ik kalm wat hij deed, dus ging hij plassen dan zei ik ook het woordje plassen. Als ik hem nu namelijk even snel wil laten plassen dan benoem ik het. En hij zal dan een plasje doen. Bij mijn andere hond Nova werkt dit ook goed.

Wanneer je pup plast of poept prijs hem daarna kalm hiervoor. Niet te uitbundig want daar kan je pup van schrikken of afgeleid raken en stoppen met plassen.

Hou er rekening mee dat je pup nog een baby is. Mensen baby’s doen er nog veel langer over om zindelijk te worden. Geef je pup daarom de kans om het te leren en heb begrip voor je pup als het nog niet lukt. Je pup poept of plast immers niet binnen om jou te pesten.

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten , Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de deel knop is wel toegestaan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like