Blogs, Training

Waarom jij wel maar jouw hond niet…

Vaker hoor ik dat mensen zeggen: “ow dat eet die maar ik ga hem niet verwennen” of “ dit moet maar goed genoeg zijn “ Het verbaasd me altijd enorm dat zoveel mensen maar vinden dat dieren maar gewoon “simpel” moeten eten. Of dat sommige honden geen snackjes krijgen vind ik ook zoiets geks. Argumenten als:

Anders wordt die dadelijke te dik of anders doet hij het alleen maar iets voor een koekje.

Allereerst vraag ik me dan altijd af wat deze mensen zelf eten op een dag? Nooit een snackje? Altijd heel gezonde droge porties eten zonder sausje. Nooit eens een frietje of sushi? Een zakje chips of een stukje chocolade?

En in het geval van: dadelijk doet hij het alleen voor een koekje vraag ik me altijd af, hoe zou jij het vinden als je jouw werk heel goed doet en je werkgever zegt dan ineens: Piet, je doet je werk zo goed! Het is tijd dat je het vrijwillig gaat doen.

Ik ben dan wel heel benieuwd hoelang Piet nog blijft werken voor die werkgever.

Honden houden van kauwen. Kauwen maakt endorfine aan en zorgt voor een fijn gevoel. Ook leegt het de stressemmer. Wanneer een hond behoefte heeft om te kauwen is niet altijd duidelijk. Daarom is mijn advies ook altijd om er voor te zorgen dat er standaard iets te kauwen in huis ligt in de vorm van bijvoorbeeld een klauwstaaf. Nog zoveel honden krijgen maar eens in de x weken een klauwstaaf. Als extraatje.

Maar dit zou gewoon standaard geven moeten worden. Wil je liever geen klauwstaaf geven dan kun je elke dag een lekker gevulde kong geven of iets anders in die trant. Dan kan de hond ook kauwen en likken om zijn buit er uit te krijgen. Een heerlijk ontspannen werkje waar je de meeste honden echt een plezier mee doet. In huis heb ik standaard kauwbotten liggen. Als ik het ooit eens vergeet dan merk ik ook echt aan mijn honden dat ze opzoek gaan naar andere kauw mogelijkheden.

Elke dag krijgen ze hier ook nog een lekker snackje. Net zoals ik een koekje bij de koffie neem gun ik het mijn honden ook om elke dag wat extra lekkers tot zich te nemen. Een pensstaaf of een kippenpoot bijvoorbeeld. Dit vinden ze toch zo fijn. Je ziet ze dan genieten. En als zei genieten dan doe ik dat dubbel zo hard.

En wat dat trainen betreft. Voor niets gaat de zon op jongens. Het is een illusie dat honden alleen maar voor ons werken omdat ze het zo ongelofelijk leuk vinden. Natuurlijk zijn er altijd zeer speciale uitzonderingen. Maar dat zijn ze dan ook uitzonderingen. Tenzij je jouw hond corrigeert met onprettige handelingen natuurlijk. Dan zal je hond het inderdaad niet voor het koekje doen maar om straf/correctie te vermijden. Dat is na mijn mening sowieso not done.

Een beloning hoeft ook niet altijd een snoepje te zijn. Wat een beloning is hangt af van jouw hond. Alleen Deze kan bepalen wat dat is voor hem. Spel, een aai, lieve woorden of bijvoorbeeld los mogen of naar buiten mogen. Als je hond bij voet komt dan kan de beloning zijn dat je de lijn losmaakt. Maar over het algemeen is het belonen voor gewenst gedrag in de vormt van voertjes een prima manier van samenwerken. Vaak is dit een echte motivatie om te werken op cue.

Ben je bang dat jouw hond te dik wordt? Er zijn heel veel verschillende soorten snacks en kauwstaven. Je hebt er die te vergelijken zijn met calorie bommen als bijvoorbeeld een big mac en je het snacks die gezonder zijn net als cracker. Kijk dan altijd goed naar wat je jouw hond geeft zo kan je hond genieten zonder overgewicht te krijgen.

Honden vinden het heerlijk om nieuwe smaken te ontdekken. Net als bij ons mensen eigenlijk. Ik zelf kan heel gelukkig worden van bonbons. Liever neem ik niet altijd dezelfde maar wil ik alle smaken uit het doosje proberen Hahah. Als ik dan een nieuwe smaakje ontdek dat ik lekker vind kan ik daar zo happy van worden. Dat gevoel hun ik mijn dieren ook.

Nu zeg ik natuurlijk niet voer je honden vet heel de dag door. Maar bedenk eens wat je voor jouw hond kan doen om de smaakpapillen wat meer kleur te geven. Ook voor honden met allergieën zijn snacks en botten te vinden. Soms is die zoek tocht wat lastiger maar je doet jouw maatje zo’n plezier als je hem iets lekkers kan bieden.

Njoy!! En laat het smaken.

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten, Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de deel knop is wel toegestaan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like