Blogs, Training

Socialiseren

Iedereen die een pupje krijgt weet dat het belangrijk is om de pup te socialiseren. Maar hoe doe je dit? Waar men vroeger dacht dat we een checklist moesten volgen om een pup klaar te stomen voor de wereld, weten we nu dat dit toch even anders werkt. Gelukkig! Er bestaat namelijk geen standaard lijst die geschikt is voor elke pup.

Elk pupje is een individu. En vraagt een benadering op maat. Dat socialiseren begint al bij de fokker. De fokker heeft de taak om al een mooi en correct begin op maat te maken. En de fokker zal jou als kersverse honden begeleiders vertellen hoe je pupje het tot nu toe gedaan heeft. Dan kun jij de nobele taak overnemen.

Wist je dat het per ras kan schelen wanneer een puppy gesocialiseerd moet worden met bepaalde zaken? Bij de meeste rassen zal dit gemiddeld vóór 49 dagen ( zeven weken )moeten gebeuren. Maar bij een Duitse herder moet dit volgens Falconer-Tayler en Neville al gebeuren vóór 35 dagen (5 weken). Je hebt dus minder tijd, hier moet een fokker dus de juiste aandacht aanbesteden. Een labrador heeft meer rek, wel 72 dagen (10 weken). In vergelijking met de wolf, die vóór 19 dagen (2 weken) blootgesteld moet worden aan prikkels, is dat een groot verschil. Het is belangrijk dat hier rekening mee gehouden zal worden.

Eenmaal thuis is het belangrijk je eerst eens te richten op het veilig laten voelen. Eerst drie weken wennen aan alle nieuwe indrukken in en om het huis en aan alle gezinsleden. Er komt namelijk onwijs veel af op de pup. Hij wordt weggehaald uit zijn vertrouwde omgeving en weg bij zijn moeder. En zo hop naar een ander huis. Best heftig allemaal voor een baby!!

Hou hier dus rekening mee. Even geen puppy bezoek en niet meteen mee naar de hele familie. De basis leggen in en om huis is de eerste stap die je wil nemen. Daarna kun je langzaam de wereld samen gaan ontdekken op het tempo dat bij jouw pup past. Bied prikkels gedoseerd aan en zorg voor voldoende rust. Je pupje heeft wel tot twintig uur slaap per etmaal nodig.
Gaat jouw pup langer mee naar een drukke omgeving dan is de kans groot dat hij te weinig slaap zal krijgen. En dat zorgt weer voor ongewenste gedragingen en overprikkeling. Daarom is het belangrijk dat je prikkels gedoseerd aanbrengt.

Ga je naar je oma op bezoek met de pup? Ga daarna dan weer naar huis en niet nog eerst naar de markt. Je pupje heeft de tijd en rust nodig om alle informatie goed te kunnen verwerken. Ga je meer dingen op een dag doen dan kan je pup overlopen en de opgedane informatie niet goed verwerken. Het stress emmertje raakt dan vol en je pup is niet meer goed instaat nieuwe positieve leerervaringen op te slaan. En dat is zonde!

Geef je pup ook altijd de tijd om zelf te bepalen wat hij wil met een prikkel. Ga er nooit zomaar vanuit dat hij iets wel aankan. Bijvoorbeeld je pupje zo naast een vreemde hond te zetten. Dit kan heel heftig zijn. Laat hem eerst eens observeren vanaf een veilige afstand. Soms kan het helpen als je de pup daar eerst bij vasthoud, veilig in je armen.

Merk je dat de pup interesse toont dan kun je steeds dichterbij komen. Wanneer het op het tempo gebeurd van de pup leert hij ook dat hij controle heeft over situaties. En controle geeft weer zelfvertrouwen. En dan gebeuren er mooie dingen in het brein van de pup. Het beste kado wat je jouw pupje kan geven is zelfvertrouwen.

Heb jij hulp nodig met een plan op maat voor jouw pupje? Neem dan gerust contact met mij op. Ik bied puppycoaching op maat. Ik kijk naar de individuele behoeftes en daar gaan we mee aan de slag.

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten , Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de deel knop is wel toegestaan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like