Blogs, Tips

Wat je kan doen als je hond aangevallen is

De nachtmerrie van elke bekwame hondenbegeleider is denk ik toch wel dat je hond in een bijtincident komt met een andere hond. Dit is iets wat we allemaal het liefst willen voorkomen. Maar wat als je hond aangevallen wordt door een andere hond? Hoe ga je daar nou mee om.

In mijn carrière als Hondengedragsdeskundige heb ik al heel veel begeleiders en hun honden mogen helpen die in een bijtincident gekomen zijn. Ik weet als geen ander wat de impact is op deze dieren en ook hun begeleiders. Niet alleen omdat ik zo veel met deze casussen te maken krijg, maar ook omdat het mij met mijn hond Sir James is overkomen.

Iets wat mij heel erg opvalt is dat veel mensen de impact van een bijtincident onderschatten. En daardoor krijgen veel honden niet de juiste noodzakelijk zorg. Buiten lichamelijk letsel is de kans namelijk ook heel groot dat je hond mentaal trauma oploopt. Dit is iets dat echt niet te licht genomen moet worden.

Daarom wil ik graag met jullie een paar essentiële stappen doornemen. Stappen die je hond kunnen helpen om het trauma lichamelijk zowel als geestelijk achter zich te kunnen laten. Een bijtincident is zelden voorbij wanneer het gevecht over is.

Als eerst is het belangrijk om je hond in veiligheid te brengen na het incident. Zorg dat je hond niet meer aangevallen kan worden. Als er mensen in de buurt zijn kun je om hulp roepen om eventueel de andere hond op afstand te houden als de eigenaar het zelf niet kan of niet aanwezig is. Neem ook altijd je gsm mee als je gaat wandelen, zo kun je hulp inschakelen als je jouw hond niet alleen kan vervoeren.

Ben je wandelen met meerdere honden? En moeten deze is een zelfde auto vervoerd worden, zet ze dan als het mogelijk is apart van elkaar. Als spanning hoog oploopt kan het zijn dat er ook een spanning tussen je eigen honden kan ontstaan. Om een kans op escalatie te voorkomen zet je ze dus apart. Ook bij thuiskomst is het belangrijk om een oog in het zeil te houden hoe je dieren onderling op elkaar reageren. Ook op andere huisdieren heeft de spanning op de aangevallen hond een effect. Merk je spanning splits ze dan even op.

Bel als je hond veilig is meteen de dierenartsen. Ook als je denkt dat je hond op het oog geen wonden heeft of voor jouw gevoel geen erge wonden heeft. Een wond kan er op het oog aan de buitenkant onschuldig uit zien, maar onder de oppervlakte kan er veel schade aangericht zijn. Altijd naar de dierenarts gaan dus. Ook omdat er infecties op kunnen treden, zelfs van èèn lullig wondje.

Zorg dat je thuis een EHBO doosje voor je hond hebt. Daar kun je het beste middelen in verzamelen die je voor een noodgeval nodig hebt. Ik kan aanraden om altijd iets van Bach bloesem rescue in huis te hebben of van het merk Puur, trauma. Dit zijn homeopathische producten die helpen spanning los te kunnen laten en je hond helpen kalmeren.

Er zijn nog meer van deze producten die erg goed helpen en die je gewoon bij de dierenwinkels kan kopen. Onderschat de hevigheid niet na een gevecht of een schermutselingen. Dit soort producten kunnen echt heel goed helpen.

Wanneer je goed en wel thuis bent en je hond is bij de dierenarts geweest kan ik je adviseren met het hand op het hart om ook een afspraak te maken bij een holistische arts. Deze kunnen helpen met de emotionele schade. Dit is van essentieel belang in het genezingsproces.

Denk maar eens aan een gitaar. Als je deze mooi oppoetst dan zal die er prachtig uit zien. Maar als je hem niet stemt dan zal die vals klinken. Zo is het ook met trauma. Je kan niet alleen de buitenkant oplappen ( wonden ) je zult ook de binnenkant, het emotionele aspect aan moeten pakken. Zodat je hond ook in zijn totaal geholpen wordt.

Bedenk je maar eens dat jij op een dag buiten loopt. Niets vermoedend. En dan plotseling uit het niets word je aangevallen en in elkaar geslagen. Dit heeft zo’n impact op je veiligheidsgevoel. Dat gaat psychische iets met je doen. En dit telt ook zo voor honden.

Wanneer de wonden goed en wel genezen zijn kun je een afspraak bij een osteopaat maken. Als je hond in een gevecht komt kan er meer gebeuren dan alleen wonden in de huid. Spieren, wervels en zenuwen krijgen ook een optater en als dit niet goed behandeld wordt dan kunnen er complicaties ontstaan. En dit kan er voor zorgen dat je hond problemen krijgt op de langere termijn met zijn bewegingsapparaat. En dat zorgt voor stress en te veel stress zorgt voor meer problemen.

Daarnaast kan je hond echt last houden van zijn lijf zonder dat je het meteen doorhebt. Hoe erg als je jarenlang stilzwijgend met ongemakken moet rondlopen! Dit wens je niemand toe en ook zeker je hond niet.

Na een bijtincident is het ook belangrijk dat je hond rust krijgt. Rust om alles te verwerken en stresshormonen te laten zaken. Wandel de dagen er na dus heel kort en alleen het hoog nodige. Ik zelf trek daar gemiddeld zes dagen vooruit. De stresshormonen kunnen dan uit het lijf verdwijnen. Ga je te snel al weer te veel doen dan kan het lichaam niet goed herstellen van de hormonen.

Ook kan het lijf stram en stijf zijn. Ook al zijn er geen wonden nog steeds kan je hond gekneusd zijn en last hebben van het lijf. Zoek zeker niet meteen de plek des onheil op en blijf daar even weg. Wanneer je hond er klaar voor is, en dat hangt van de hond af, ga je weer de wereld in. Bouw het rustig op.

Ik kan sterk aanraden om met een gedragsdeskundige af te speken. Zo kunnen jullie de situatie samen onder de loep nemen en kijken hoe je het beste een plan van aanpak op kan stellen. Heel belangrijk is dat jullie beide weer vertrouwen krijgen in de wereld om je heen. Zowel de hond als jij kunnen het veiligheidsgevoel kwijt zijn en getriggerd raken in bepaalde situaties.

Door rustig op te bouwen is de kans op succes het grootst en kunnen jullie weer gaan genieten van wandelingen.

Praktische zaken moeten ook geregeld worden. Probeer te achterhalen wie de mensen zijn waar de aanvallende hond bij hoort. En maak afspraken over de gemaakte kosten. Het dierenarts rapport is hier belangrijk bij. Dit is je bewijs dat jouw hond is aangevallen. Maak ook altijd een melding bij de politie en eventueel aangifte.

Dit zijn de eerste stappen die je kan ondernemen voor het herstel van je hond. Denk niet te ligt over een bijtincident. Ook als zie je zelf niets, betekend dit absoluut niet dat je hond geen letsel heeft. Alleen al het emotionele aspect heeft een impact op je hond. Misschien veranderd er voor jou als begeleider niet veel maar kunnen er kleine subtiele signalen zijn die je hond afgeeft die er op duiden dat deze zich niet goed voelt.

Nog te vaak worden er bepaalde emoties niet toegekend aan honden. Wordt er maar vanuit de mens gedacht dat een hond niets voelt. Het is maar een hond of het val allemaal wel mee. Wie bepaald dat? Wij iig zeker niet. Het is belangrijk dat we onze honden en hun emoties serieus nemen. Dat we compassie en empathie kunnen tonen. Begrip en dat we ze liefdevol kunnen begeleiden in het leven. Niet vanuit hoe wij de wereld zien, maar vanuit hun blik op de wereld.

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten, Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de deel knop is wel toegestaan.

Previous Post

You Might Also Like