Blogs, Tips

Simba werd steeds aangevallen

Ik was op bezoek bij een prachtige reu van vier en een halve maand oud. Simba wordt lastig gevallen door andere honden in het losloopgebied. Uit het niets lijken honden hem te pesten en bijten. Hij heeft al verschillende verwondingen opgelopen. Zijn begeleider begreep er niets van en heeft mijn hulp ingeschakeld
Allereerst viel me op dat Simba onwijs lichte groene ogen heeft, deze steken scherp af tegen zijn donkerbruine vacht. Dit is iets dat voor sommige honden heel spannend kan zijn. In hondentaal wordt het als niet sociaal beschouwd wanneer je elkaar zomaar recht in de ogen aanstaart. Simba zit in zijn pré puberfase. Hij is nog niet zo ver dat hij de hondentaal super keurig spreekt. Hij kan dus nog ongecontroleerd andere honden aanstaren om uit te dagen tot spel.

Dat wordt helaas niet altijd goed ontvangen door andere honden. Simba is zijn puppylicentie kwijt op deze leeftijd en andere honden zijn niet altijd gediend van een onstuimige jonge hond. Dit kan dus voor conflict zorgen tussen honden. Simba moet zijn sociale vaardigheden nog opbouwen. Dit kan je het beste leren van een stabiele volwassen hond waarvan je weet dat deze de taal keurig spreekt. Dan pas kun je een gecontroleerde speeldate opzetten. Maar ook dan telt weer dat je er altijd bij blijft om in te grijpen waar nodig.

Pubers zijn veel emotioneler in hun gedrag en kennen hun grenzen of die van een andere nog niet zo goed. “Ze zoeken het zelf wel uit” is dan ook geen goed advies om op te volgen. Om je puber op te laten groeien tot een stabiele volwassen hond is begeleiding  nodig van ons. Het is onze taak om er voor te zorgen dat onze puber de taal van de hond netjes en correct leert spreken.

Door veel door te vragen kwam ik erachter dat het om reuen ging die hem uit het niets leken aan te vallen.
Iets wat veel mensen niet weten is dat reuen in de pubertijd door hogere testosteron levels een sterkere geur afscheiden. Ze worden dus letterlijk een uithangbord voor andere honden. Met name andere volwassen reuen kunnen hier pittig op reageren. Andere reuen timmeren jonge onvolwassen reuen in elkaar. Dat kan er soms best flink aan toegaan!

Mijn eigen hond Sir James had ook een hele aanwezige geur in zijn puberteit. Andere reuen in de buurt die hem op afstand al roken, niet eens zagen, werden al heel fel tegenover hem en vielen uit aan de lijn. Ik herinner me één rottweiler die achter een heg stond met zijn begeleider aan de overkant van de straat. De hond zag James niet, maar rook hem. De hond trok zijn begeleider zowat over de struiken heen terwijl hij heel lelijk uitviel tegen James. Puur door de geur werd deze hond getriggerd.

Het is dan ook in deze periode onwijs belangrijk dat wij onze jonge reuen beschermen. Het is heel erg af te raden om naar plekken te gaan waar de kans groot is dat je andere vreemde reuen tegen kan komen. In deze fase, pre pubertijd en de pubertijd zijn onze honden extra gevoelig. Eén slechte ervaring kan zo opgeslagen worden op de harde schijf. Dit kan resulteren in probleemgedrag voor later. Je hond kan leren dat andere honden gevaarlijk zijn en uit gaan vallen of juist gaan vluchten bij het zien van andere honden.

Ga je wandelen in een natuurgebied maak je puber dan vast aan een lange lijn van tien meter. Pubers zijn nog zo gefocust op alle geuren in de weide wereld en hebben veel minder aandacht voor ons. Ze hebben bananen in de oren en kunnen er tussenuit piepen. Jij als begeleider hebt dan geen controle meer over je hond en deze kan zomaar bij andere reuen uitkomen. En zoals je nu gelezen hebt kan dat vervelende gevolgen hebben. Daarnaast zijn veel honden ook niet gediend van een opdringerige puber. Ook dat wil je voorkomen, dat je hond zelf honden gaat pesten.

Daarnaast is het erg af te raden om losloopgebieden op te zoeken met je jonge puber reu. Voorkomen is altijd beter als genezen. Je kan beter goede playdates organiseren met volwassen stabiele honden. Je kan de honden dan aan elkaar voorstellen op een goede manier. Als beide honden dan interactie willen kan er gespeeld worden. Zo leert je hond goede life skills waar die de rest van zijn leven plezier van heeft. 

Toen ik thuis kwam na mijn consult werd mijn theorie prachtig bevestigd. Nova en James zijn er aangewend dat ik altijd thuis kom na het werk met veel hondengeurtjes aan mijn kleding. Nova is hier al zes jaar aan gewend en James ondertussen al drie jaar. Ze snuffelen altijd wel wat aan mijn broek en schoenen maar gister was het extreem. Nova en James waren gefascineerd door de geur van Simba. Er was een mega verschil in hoe ze mij normaal besnuffelen. Het duurde ook veel langer voor ze klaar waren. En James duwde zijn neus echt tegen mijn laarzen en broek aan voor een aantal seconden. Hij kreeg ook een verdikking in zijn staart en na het snuffelen schudde hij zich uit. Het was dus een spannend geur.


Het is mooi om te zien dat de theorie die ik uitleg aan hondenbegeleiders in de praktijk door mijn eigen honden worden toegepast!

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten, Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de deel knop is wel toegestaan

Previous Post Next Post

You Might Also Like