Blogs, Tips

Verwachtingen, hou ze realistisch

Wanneer je een pupje in huis haalt of een hond geadopteerd hebt dan heb je hier natuurlijk een bepaalde verwachting bij. Je gaat vooraf al heerlijk dagdromen over hoe je denkt dat het verlopen zal. Logisch ook, daar zijn wij mensen goed in. En niets zo fijn als die voorpret.
Verwachtingen mag en kun je ook zeker hebben. Maar wees wel altijd realistisch. Bedenk je van te voren goed waar je aan begint. Mijn advies is dan ook altijd voor je pup er is of voor je adoptiehond komt al eens onderzoek te doen en met een professional te praten.
Zo kun je een beter beeld krijgen van wat je kan verwachten en hoe je dingen aan kan pakken. Je kan je voorbereiden op de komst en dat scheelt echt zo ongelofelijk veel. Hoe ga je om met bezoek? Hoe ga je om met wandelen? Hoe gaat een eerste nacht? En wat kun je verwachten?


En verwachting is iets waar ik het graag wat uitgebreider over wil hebben. Wat zijn realistische verwachtingen voor je hond? Allereerst is het goed om je af te vragen wat wil ik van een hond. Wat zoek ik in een hond en waarom. Neem dit eens grondig onder de loep. Als je dit helder hebt dan kun je gaan bedenken welke hond hier mogelijk bij zou passen. Welk ras? Of ga je voor een kruising en wat doet dit met gedrag? Een pupje of een herplaatser? Buitenland of uit Nederland?
Waar jouw hond of pup vandaan komt speelt namelijk een heel grote rol. Het is niet alles zeggende maar het is zeker iets om serieus over na te denken. Een pup van achter weken is namelijk zeker geen onbeschreven blad! Daar vergissen veel mensen zich in. Lees daar meer over in dit artikel

Maar een adoptie hond is zeker niet altijd een hond met een rugzakje. Het ligt er maar helemaal aan wat deze hond meegemaakt heeft en waar die vandaan komt, wie de ouders zijn en wat eerdere leerervaringen zijn geweest. Laat je daarom van te voren goed bijpraten voor je een keus maakt om een bepaalde hond te adopteren. En ook dit kun je doen nadat je advies hebt ingenomen van een professional. Zo kun je beter doelgericht vragen stellen en weet je wat red flags zijn.
Om terug te komen op verwachtingen! Wat is realistisch? Wat kun je verwachten van de hond die je zorgvuldig uitgekozen hebt?

Ik ga de vraag meteen omdraaien. WAT KAN JOUW PUPJE OF ADOPTIE HOND VAN JOUW VERWACHTEN?
Waarom doe ik dit? Omdat wij mensen een bewuste keus hebben gemaakt om deze hond in ons leven te nemen. De hond heeft hier helemaal niets over te zeggen. Dus in plaats van dingen te verwachten kunnen we misschien eerst eens kijken wat wij een hond te bieden hebben en of wij kunnen voldoen aan de behoeftes van de hond
Allereerst hebben honden basis behoeftes. Water en voedsel, veterinaire zorg, slaap, poepen en plassen, sociaal behoeftes, temperatuur in de omgeving en veilig voelen. Kunnen wij voldoen aan deze basis behoeftes? En weet je hoe? Wanneer wij kunnen voldoen aan de basis behoeftes kunnen we langzaam vanuit een veilige haven kijken wat onze honden nog meer van ons nodig hebben.


Behoeftes kunnen namelijk heel erg verschillen per hond. Zo kan het zijn dat je een hondje adopteerde waarmee je graag lekker het terras op wilde gaan en nu blijkt dat jouw hondje dit een nachtmerrie vind. Of je wilde een fijne pup die op kan groeien met de kids in huis maar de pup blijkt hooggevoelig en raakt snel overprikkeld waardoor die snel gaat bijten. Misschien wilde je een knuffelmaatje, samen lekker op de bank en nu blijkt dat je hond liever zelfstandig buiten op de plaats wil liggen. Wij kunnen dan wel heel graag iets willen maar de hond moet het ook wel kunnen en leuk vinden.


Wij verwachten namelijk zo ongelofelijk veel van onze honden. De pup die zindelijk moet zijn, de nacht door moet slapen, de adoptie hond die lekker mee kan wandelen in het bos en dan het liefst met elke andere hond samen kan spelen. Niet blaffen in huis maar wel alarm slaan bij een indringer. Bezoek negeren maar wel komen als ze roepen en ga zo maar door.
Als we eens gaan kijken naar de hond en zijn behoeftes dan zien die er wellicht heel anders uit als die van ons! Rust en regelmaat, decompressie wandelingen, een veilige haven thuis, verrijking en voldaan worden aan natuurlijke behoeftes. Lekker hond kunnen zijn.


Ik wilde met Nova overal naar toe. Leek me heerlijk, wandelen op het strand en mee het terras op. Helaas werkt dit voor haar niet zo. Ik heb mijn verwachtingen bijgesteld. Ze houd van prikkelarm wandelen in het bos. Ze heeft één vaste vriendin en de meeste andere honden wil ze niet zomaar ontmoeten. Sir James wil het liefst spelen en andere honden ontmoeten. Hij vind het bos prima maar gaat echt veel liever de buurt in snuffelen. Hij wil niet mee naar nieuwe plekken, Nova dan weer wel. Nieuwe bosgebieden ontdekken doet ze graag. Maar James vind het wel weer jammer dat hij dan alleen moet blijven en raakte gefrustreerd in het begin.


Twee honden en twee compleet verschillende behoeftes zoals je hierboven kan lezen. Dat vraagt van mij extra werk om aan hun behoeftes te kunnen voldoen. Doe ik dit niet dan doe ik ze echt te kort. Gelukkig heb ik hier prima manieren voor gevonden en is het voor mij geen ding. En kunnen ze zelfs ook aan mijn behoeftes voldoen. We genieten van elkaar en zijn een team. Geven en nemen is het hier.


Bedenk je van te voren wat je graag zou willen en stel je er op in dat het ook anders kan lopen. Goed voorbereid is het halve werk. En natuurlijk mogen wij dingen verwachten. Elke hond heeft leefregels nodig en grenzen van onze honden. En soms moeten dingen gewoon omdat het moet. Maar alles er tussen in kan gaande weg ontdekt worden. Sta open voor kwaliteiten en behoeftes van jouw hond. En pin je niet te veel vast op het ideaal plaatje in je hoofd. Vergelijk jouw hond niet met die van de buren.


Sommige dingen zullen wel op rolletjes lopen. En sommige dingen zullen tegen vallen. Wees realistisch in je verwachting. Bereid je goed voor en ga dan samen de wereld ontdekken op een tempo dat bij jullie beide past.

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten, Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de deel knop is wel toegestaan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like