Blogs, Tips

Valt jouw hond uit aan de lijn

Weet jij wat de veilige afstand van jouw hond is?

De veilige afstand is de afstand vanwaar de hond niet reageert op een prikkel en zich er neutraal of goed bij voelt. Dit noemen we under trashhold. Ga je over deze grens heen, over treshhold, dan begint de hond zich oncomfortabel te voelen. Het sympathische zenuwstelsel zal dan worden geactiveerd en reacties als: fight, flight, freeze of fiddle about kunnen ontstaan. Under treshhold betekent geen stress.

De afstand die wij als begeleider normaal vinden kan voor de hond ooit te dicht bij zijn. Het is belangrijk dat we dus vanuit het perspectief van onze hond kijken. Voor veel mensen is het een normale zaak om in de straat honden te passeren. Vooral als ze aan de overkant van de straat op de stoep lopen. Dit zou een hond volgens veel begeleiders gewoon moeten kunnen.

Echter kan dit voor sommige honden misschien al te dichtbij zijn. Wat voor ons voldoende ruimte is hoeft nog niet daadwerkelijk voldoende ruimte te zijn voor onze honden. Kijk dus daarom goed naar wat je hond zegt en nodig heeft. De afstand die een hond nodig heeft kan verschillen in bepaalde omstandigheden en hoe vol de stressemmer al zit. Zo kan het zijn dat de hond de ene dag goed langs een prikkel kan lopen en de andere dag meer moeite heeft met passeren. Het is daarom belangrijk om de lichaamstaal van jouw hond goed te kunnen lezen.

Wij ontnemen de hond namelijk vaak de mogelijkheid om afstand te vergroten. Honden zijn van nature conflict vermijdende dieren. Ze zullen, als ze er tijdig de kans toe krijgen, vaak eerder voor kiezen om afstand te vergroten en daarmee conflict te vermijden. Aangelijnd heeft de hond geen keus om afstand te vergroten als wij dat niet toelaten. We dwingen de hond daardoor in een situatie waar hij niet uit kan en dat kan negatieve gevoelens veroorzaken.

Als de hond al verschillende pogingen heeft gedaan om met ons te communiceren dat hij meer ruimte nodig heeft en wij hieraan voorbij zijn gegaan dan bestaat de kans dat de hond kan reageren aan de lijn. We moeten leren luisteren naar het gefluister van onze hond, dan hoeft de hond ook niet te schreeuwen om gehoord te worden.

Een hondenlijn zou naar mijn mening alleen voor veiligheid gebruikt moeten worden en niet als middel om je hond te dwingen mee te lopen. Geeft jouw hond aan meer ruimte nodig te hebben ga dan altijd in op deze hulpvraag en voorkom voor de hond moeilijke situaties.

Wist je dat het recht op andere honden of mensen aflopen als een bedreiging voor de hond kan voelen? Vroeger tijdens één van mijn stages heb ik mee mogen helpen aan een wetenschappelijk onderzoek in het benaderen van honden en wat dit met hen deed.

Er kwam duidelijk naar voren dat het recht op een hond aflopen niet als prettig ervaren werd. De honden gaven stresssignalen af, afstand vergrotende signalen en conflict vermijdende signalen. De honden waar met een boog (Curve) naar toe gelopen werd waren veel kalmer en voelden zich veel beter bij deze situatie. Loop daarom liever nooit recht op andere honden, mensen of dieren af waar je hond geen goede band mee heeft en vergroot altijd de afstand.

De afstand die een hond nodig heeft van een prikkel is dus aan de hond. Reageert jouw hond aan de lijn? Of reageert jouw hond op mensen of andere dieren wanneer hij los is? In huis of buiten? Zo ja, dan kan dus de afstand te kort zijn en je hond kan meer ruimte nodig hebben.

Natuurlijk kunnen er andere reden zijn waarom je hond reageert op andere honden, mensen of dieren. Sommige honden reageren fel aan de lijn omdat ze juist heel graag bij een andere hond willen komen en als dit niet lukt kunnen ze gefrustreerd raken. Maar ook pijn of ongemak kunnen reden zijn. Het is altijd goed om te achterhalen wat nu de oorzaak van bepaald gedrag is en daarmee aan de slag te gaan.

Heeft de hond wel meer ruimte nodig zoek dan uit waar die veilige grens ligt waar vanaf je hond niet reageert. Ga vanuit daar aan de slag met het voorzichtig aanbieden van de spanende prikkel. Maar vergeet dus nooit, hoe goed je ook geoefend hebt, dat de omstandigheden altijd kunnen veranderen. Laat jouw hond dus de voor hem veilige afstand bepalen.

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten, Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de deel knop is wel toegestaan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like