Blogs, Tips

Tips over hoe je jouw hond kunt steunen wanneer deze in de rouw is

Afgelopen maand kreeg ik een hulp vraag. Een kennis van mij benaderde mij omdat haar hond intens aan het rouwen was. Helaas had ze het dappere besluit moeten nemen om één van haar honden in te moeten laten slapen. Gizmo de hond die ingeslapen is woonde al elf jaar samen met de andere hond. Haar naam is Joy en zij is het volle zusje van Gizmo. De begeleider van Gizmo en Joy had alles gedaan wat ze kon doen om het leven van Gizmo kwalitatief te verlengen. Hij was op en het was tijd om hem niet langer door te laten sukkelen.

Joy was vreselijk verdrietig en huilde echt. Voor Suzanne was dit onwijs pijnlijk om aan te zien. Buiten het feit dat ze zelf intens aan het rouwen was brak haar hart wanneer ze naar Joy keek. Ze benaderde mij voor hulp. Natuurlijk ben ik hier direct op in gegaan om haar en Joy een hart onder de riem te steken in deze moeilijke en zware periode. Ik heb Haar tips en adviezen mogen geven en gelukkig had Joy hier verlichting door.

Kunnen honden rouwen?

Ja, absoluut. Honden zijn complexe emotionele wezens die verdriet van verlies kunnen ervaren. Net als bij mensen kunnen verschillende honden ook verschillend rouwen. Sommige honden net als Joy kunnen echt huilen en snikken van verdriet. Andere honden kunnen stoppen met eten en/of zich terug trekken. Maar ook afreageren kan voorbij komen. En sommige honden kunnen geen duidelijke of helemaal geen signalen van rouw laten zien terwijl ze weldegelijk verdriet ervaren. Maar dat wil niet zeggen dat alle honden rouwen om bepaalde mensen of dieren.

Honden kunnen rouwen over het verlies van een soortgenoot, andere dieren en ook om mensen. Dit kan ook beteken dat deze dieren of mensen uit hun leven verdwenen zijn terwijl ze niet overleden zijn. Denk hierbij aan situatie als:

• kinderen die het huis uit gaan

• Partners die scheiden

• Honden die herplaatst worden

• Dieren die uit elkaar gehaald worden

Wanneer je een hond adopteert van iemand dan weet jij dat je goed voor deze hond zal zorgen en je kijkt er naar uit om samen een nieuwe band op te bouwen. De hond zelf snapt nog niet zo goed wat er gaande is. Het kan dan ook gebeuren dat de hond zijn oude eigenaar erg mist. Een hond kan ook om dit soort reden erg verdrietig zijn. Hou hier altijd rekening mee en geef een hond de tijd om te wennen aan zijn nieuwe situatie en om alles te kunnen verwerken. Ook wanneer er iets veranderd in de gezinssamenstelling. Kinderen die uit huis gaan of partners die scheiden al dan niet met dieren die uit elkaar gehaald worden.

Maar denk ook eens aan de pup die weg wordt gehaald bij zijn broertjes, zusjes en moeder. Weg uit een bekende en veilige omgeving. De pup kan dit ook als moeilijk ervaren en ga hier zorgvuldig mee om!

Wanneer een hond iemand verliest die dierbaar voor hem is dan kan dit verdriet doen. Tekenen dat jou hond in de rouw is kunnen zijn:

• Angst om alleen te zijn ( verlatingsangst)

• Slapeloosheid of juiste extra veel slapen

• Afwijkend slaapritme

• Lusteloos zijn

• Zoeken naar de andere hond

• Niet willen eten

• Meer aandacht nodig

• Vocaliseren ( huilen, piepen, miepen of blaffen )

• Depressie

• Overmatig verzorgen

• Ander gedrag laten zien

• Zijn eigen ik kwijt raken

• Defecteren in huis ( poepen en plassen )

Met de laatste twee bedoel ik het volgende. Sommige honden kunnen onzeker worden wanneer er een andere hond weg valt in hun leven. Ze weten ooit niet meer wat hun plekje nou precies in huis is of in de grote wereld. De hond kan bijvoorbeeld onzeker worden, zich terug trekken, uitvallen aan de lijn of ander gedrag dan dat je gewent bent. Een hond die bijvoorbeeld nooit eerder gewaakt heeft kan plots gaan waken.

Als je hond plots ander gedrag laat zien is het raadzaam om je hond ook door de dierenarts te laten na kijken. Je wil er zeker van zijn dat er niets anders speelt. Mijn advies is ook altijd om je hond te laten ondersteunen met supplementen. Ik werk heel graag samen met Colette van Natuurtalent. En dat heb ik in het geval van Joy ook gedaan. Je kan supplementen inzetten om de hond in kwestie te ondersteunen in dit emotionele proces. Na mijn optiek een mooie ondersteuning tijdens het rouwproces.

Wanneer een hond gedrag laat zien wat in de basis ongewenst is straf je hond hier dan niet voor. Net als bij ons mensen kunnen ook honden uit frustratie reageren. De stressemmer zit voller en dit kan van invloed zijn op gedrag. Het is belangrijk om dan het gewenste gedrag zoveel mogelijk te belonen en te voorkomen dat je hond het ongewenste gedrag kan laten zien. Desnoods kun je aan de slag met een professional die je hierbij kan begeleiden. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je hond nieuw negatief gedrag gaat ontwikkelen, dit dient liefdevol begeleid te worden. En hou altijd ingedachte dat je hond nu kwetsbaar is en respecteer dit.

Hou regelmaat aan dit helpt je hond beter te dealen met de situatie. Dit geeft je hond een houvast en is erg belangrijk in deze periode. Geef om dezelfde tijden eten en ga op dezelfde tijden wandelen. Door zo veel mogelijk routine aan te houden help je jouw hond door deze moeilijke periode heen. Er is nu al verandering genoeg geweest in zijn leven.

Besef hoe kwetsbaar je hond is wanneer deze aan het rouwen is. Wees lief en begripvol. Mijn advies is ook zeker om je hond bij je te laten slapen. Hij moet ook leren om echt alleen te zijn. Steun en liefde van jou als begeleider is nu belangrijker dan ooit. Heb je meerdere honden? Hou dan een extra oogje in het zeil. De groep dynamiek is veranderd. Help je honden om hun weg te vinden in deze nieuwe samenstelling. Het kan heel wijs zijn om professionele hulp in te schakelen.

Voor sommige honden kan het heel erg veel troost bieden als ze hun beste honden maatje van buitenaf mogen zien. Joy had heel veel troost aan haar hondenvriendje. Je kon duidelijk zien dat haar hondenvriendje haar verdriet aanvoelde. Hij begon haar lief in het gezicht en om de bek te likken. Dat was onwijs mooi en ontroerend om te zien.

Ga er samen op uit. Hoe moeilijk dat soms ook kan zijn, ga iets ondernemen en maak nieuwe herinneringen. Maak fijne wandelingen en kijk of je hond openstaat voor een spelletje. Samen iets ondernemen bied verlichting. Dwing het echter niet af. Wat vandaag niet kan gaat morgen misschien wel. Honden kunnen echt last hebben van gevolgen van rouw net als bij ons mensen kunnen ook honden last van depressies krijgen.

Onderneem extra fijne dingen, knuffel extra vaak als je hond dat fijn vind en zorg voor voldoende verrijking zoals spel en puzzels. Bezoek een snuffeltuin of ga leuke fun lessen volgen. Het kan je hond helpen uit de sleur te komen. Massage kun je ook inzetten en kan heel erg helpen in stressvolle tijden. Als je hond bijvoorbeeld altijd tegen de andere hond aan lag dan kan aanraking heel waardevol zijn. Let wel op je eigen emotionele staat, wanneer je zelf overstuur bent dan kun je beter een ander moment voor de massage uitzoeken. Probeer het een prettige ervaring te maken waar jullie beide troost uit kunnen halen.

Mijn advies is om niet direct een andere hond aan te schaffen. Rouwen is een proces. Wanneer wij als mensen een goede vriend verliezen kan deze ook niet zomaar vervangen worden. Wanneer een hond klaar is voor een nieuw maatje hangt helmaal af van de hond zelf. Geef het tijd en tast het later voorzichtig af als je toe bent aan deze stap. Er kunnen wel honden zijn die er baat bij hebben maar wees altijd bedachtzaam. Laat je hond zelf mee kiezen en kijk zo naar een mogelijke match.

Wanneer een hond zijn maatje verliest, mens of dier adviseer ik als het mogelijk is om de hond ook afscheid te laten van de overledenen. Zo begrijpt de hond wat er gebeurt is en verklein je de kans dat je hond opzoek gaat naar zijn maatje. Honden kunnen hier heel verschillend op reageren. Sommige komen kort even kijken andere negeren en sommige gaan er aan krabben of zelfs tegenaan liggen. Joy heeft echt aan Gizmo gesnuffeld en begon te huilen. Ik ken ook honden die tegen hun overleden baasje aan zijn gekropen om nog één keer het lichaam te voelen en afscheid te nemen. Hou wel ingedachte dat honden anders om kunnen met een overledenen. Je hond kan ook druk worden en/of gestrest.

Ik heb nu al bij een aantal honden gezien dat ze in de oude mandjes en op dekentjes met geur van hun overleden maatje gaan liggen. Geur kan troost bieden en zet dus niet meteen alles weg. Je kan ook een gedragen kledingstuk achterlaten voor de hond ook als ze meegaan voor adoptie. Geur is alles voor onze honden en kan helpen met het verwerken. Ook ken ik een kat die in de hondenmand kroop waar ze eerder nooit ging liggen.

Neem zelf tijd om goed te kunnen rouwen en verwerk als begeleider ook dit verlies. Geef jezelf de tijd en de ruimte hiervoor die het ook echt nodig heeft. Een puntje dat we ingedachte moeten houden is dat we onze eigen emoties niet op de hond moeten projecteren. Een hond is zijn eigen individu met daarbij horend zijn eigen emoties.

Een belangrijke om over na te denken is het opnieuw aanleren om echt alleen thuis te zijn. Neem in het begin je hond mee of zorg voor oppas. In deze moeilijke periode wil je de hond zo min mogelijk alleen laten. Het weg vallen van een maatje ( door adoptie of overlijden )kan angst om alleen thuis te zijn veroorzaken. Bouw dit dus eerst rustig op! Vraag hulp van een professional.

Tijd heelt de meeste wonden. En dat gelt ook voor honden. Wees een rots in de branding en ben er voor elkaar. Geef het tijd! Wees met honden net als bij mensen geduldig en liefdevol en ga respectvol om met de emoties van je hond.

Dit artikel draag ik op aan Gizmo RIP.

Dat jouw verhaal veel mensen mag inspireren om bedachtzaam en respectvol om te gaan met dieren die in de rouw zijn. Ook draag ik een warm hart toe aan Suzanne van Vessem de begeleider van Gizmo en zijn honden-zusje Joy.

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten, Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de deel knop is wel toegestaan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like