Blogs, Tips

Structuur en vorm, waarom is dit belangrijk?

Je kent het misschien wel. Je staat voor een rek kauwbotten, neem nou bijvoorbeeld Farmfood. Ronde botten, gevlochten botten, botten die plat zijn, hele hoorntjes of halve hoorntjes en zo kan ik nog wel even door gaan. Er is zo ongelofelijk veel keus! Wat moet je nou kiezen?

De juiste grote en structuur is belangrijk. Ik denk dat het makkelijkste voorbeeld misschien wel is, dat je een hondje van zes kilo natuurlijk niet het zelfde formaat bot geeft als een hond van zestig kilo. Waarom niet? Omdat dit het kauwplezier van de kleinere hond behoorlijk aantast. Maar andersom is dit ook zo, de hond van zestig kilo is ook zeker minder blij met een mini botje geschikt voor een hond zes kilo. Hap, slik en weg. Size does matter in dit geval.

Maar wist je ook dat honden heel specifiek kunnen zijn in welke structuur ze prettiger vinden? Het kan het kauwplezier van je hond enorm bevorderen wanneer je de juiste structuur botten geeft. Neem nou bijvoorbeeld mijn honden. Geef ik ze het gerolde bot van Farmfood dan blijft dit heel lang liggen, maar geef ik ze de gevlochten vorm met precies de zelfde samenstelling dan gaat dit zo op. Zo kan het per hond verschillen wat ze prettig vinden. Ras en leeftijd spelen mee, maar ook de gezondheid van je hond. Een wat oudere hond die last begint te krijgen van zijn tanden heeft andere kauw behoeftes als een puppy bij wie de tandjes doorkomen. De bijtkracht en de vorm van de bek bepalen wat een hond prettig zal vinden. Maar we kunnen er zelf ook rekening mee houden door een botje te nemen dat veilig is voor die specifieke hond.

Het zelfde telt voor snacks en brokken. Het is belangrijk dat je kijkt naar de grote en structuur. Wat werkt voor jouw hond? Maar ook met speelgoed. James mijn puber terriër kruising is dol op speelgoed waar hij op kan bijten en mee veert, van dat rubberachtige spul ( uiteraard veilig en geschikt voor honden ) En als het ook nog kraakt is het helemaal perfect. Maar Nova daarentegen heeft liever zachter stoffen op speelgoed.

Zij heeft ook minder bijtkracht. Ze mogen alle twee een zelfde grote kong hebben in verhouding met hun gewicht. Echter heeft James een sterkere variant in het zwart en Nova een wat zachtere, de rode kleur. De zwarte frustreert haar en die krijgt ze niet goed leeg, en andersom de rode is zo op bij James. Voor pups en oudere honden heb je ook weer speciale uitvoeringen voor optimaal kauwplezier.

Ook met hersenwerken is het belangrijk om rekening te houden met structuur en materiaal. Sommige honden werken graag met harde grove materialen en andere weer liever met fijne zachte stofjes. Door rekening te houden met persoonlijke behoeftes en het kunnen, kun je het spel, kauw en eetplezier een stuk leuker en/of prettiger maken. De volgende keer als je iets uitzoekt voor je hond sta je wellicht iets anders voor een rek . Het is ooit flink uitproberen om uit te zoeken wat werkt voor je hond, maar het is zeker de moeite waart.

Mijn favorite producten zijn te verkrijgen bij Dierenoppas Amersfoorter en Farmfood:

  • Yakstaven
  • Natuurlijke harde kauwsnack bullenpees en paardenkophuid
  • Bullenstaart
  • Kong clasic en extreem
  • Natuurlijke rawhide dental braid stick

Heb je hulp nodig met het uitzoeken van de juiste materialen waar jouw hond nou echt blij van zal worden? Neem dan gerust contact met mij op en dan gaan we samen aan de slag.

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten , Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan

Previous Post Next Post

You Might Also Like