Blogs, Tips

Self selection en medication

Self selection

De natuur zit zo mooi in elkaar en ik bewonder steeds weer opnieuw hoe dieren zelf weten wat goed voor ze is met self selection. Wat is dat dan self selection hoor ik je denken? Nou, dat zal ik je uitleggen.

Veel dieren hebben vaak hun eigen apotheek in de natuur. Denk hierbij aan apen, giraffen, olifanten, paarden en vogels. Maar ook hagedissen en zelfs de kleinste diertjes als bijen weten wat goed voor ze is en nemen bepaalde planten, bessen en mineralen tot zich voor self medication.

Ze nemen deze planten tot zich om zichzelf beter te voelen door hun helende werken of om bijvoorbeeld over te kunnen geven als er iets dwars zit. Om bacteriën, parasieten en virussen te doden. Stofjes aan te vullen en voor een pijnstillende werking. Dieren weten vaak haarfijn wat ze nodig hebben.

Voorbeeld:

De hond van mijn moeder veraste mij toen ik daar binnen kwam. Ze had van twee grote planten alle bladeren eraf gegeten. Dit was een onwijs grote hoeveelheid. We hebben meteen de plant gegoogled en deze was giftig en had met name een zeer laxerende werking. Daarnaast kwam het er ook aan de voorkant uit want ze had heel veel gras gegeten. Bizar om te zien!

Daarna liep ze naar buiten en begon aan een strijk te eten. We maakte ons erg veel zorgen. Ze was veel aan het overgeven en poepen. En na dag twee kwamen er stukken bot uit. Behoorlijk veel. Het zat tussen gras. Het was meteen duidelijk dat dit haar behoorlijk dwars heeft gezeten. Daarna werd ze weer heel snel de oude. Super tof hoe ze wist wat ze nodig had!

Voorbeeld:

Mijn hond Nova had last van haar knie. Ze ging de tuin in en naam een stuk wilgenbast om op te kauwen. Wilgenbast werkt pijnstillend en ze wist wat goed voor haar was op da moment. Ik was gestopt met pijnstilling te geven en dit gaf mij een mooi inzicht in hoe ze zich voelde.

De studie van self medication heet: zoopharmacognosy. Een hele mondvol! Zoo,(“dier”), pharma (“medicijn”), and gnosy (“kennis”).

Ook onze honden doen aan self mediaction. Ze hebben een aangeboren vermogen om zichzelf te ondersteunen en zelf genezen. Self selection kan je een mooi inzicht geven in hun gemoedstoestand. Hoe ze zich voelen maar ook of ze genoeg voedingswaarde binnen krijgen. Door de geur en smaak kunnen honden uitzoeken wat ze nodig hebben in en om het huis.

Gras is hier een heel goed voorbeeld van. Ik denk dat iedereen weleens een hond gras heeft zien eten. En klei? Honden kunnen dit tot zich nemen omdat dit bijvoorbeeld kan helpen om gifstoffen at te breken en parasieten te elimineren.

Je kan hierop inspelen door bepaalde planten te poten in je tuin. Ik zal een aantal planten en kruiden delen die helend kunnen zijn voor je hond. Uiteraard ben jij verantwoordelijk voor de veiligheid van jouw hond. Elke hond is anders en heeft andere behoeftes. Wat voor jouw hond fijn kan werken kan voor een andere hond vervelend zijn.

Berk – spierspanning en pijn, opgeblazen darmen

Wilgenbast – pijn

Weeg Bree – goed voor de luchtwegen en de vochthuishouding

Pepermunt – kalmerend effect op de huid

Moersperia – artrose en reuma klachten, problemen met de spijsvertering

Tarwe gras – zenuwachtig zijn, hyper of gespannen voelen en tegen nerveusheid

Valeriaan – tegen een gespannen gevoel en om zenuwen te kalmeren

Paardenbloem – spijsvertering, vochthuishouden en kalium te kort

Goudsbloem – bij emotionele spanning en rouwen

Lavendel – ontspanning

Rozemarijn – verkwikkend en beweging activiteit

Cat nip – ontspannend en stimuleer speelsheid

Self selection is een prachtige manier om inzicht te krijgen in de gemoedstoestand van je hond. Mocht je hier vragen over hebben, bijvoorbeeld waarom je hond bepaalde planten eet. Dan kan ik je adviseren om een afspraak te maken met een goede veterinair holistische arts.

Je kan de app: Plantnet downloaden, Met de app kun je een foto maken van een blad of een bloem en dan weet je wat het is. Super handig om erachter te komen wat je hond tot zich neemt. Je kan dan precies zien of het giftig is en wat de werking kan zijn.

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten, Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de deel knop is wel toegestaan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like