Blogs, Tips

Schrik voor onweer

Heeft jouw hond het niet op onweer? Dan heb ik een tip voor je. Een tip die ik bij mijn hond Sir James gebruik. Allereerst is het belangrijk om de weersverwachting te checken voor je van huis gaat. Is jouw hond bang of schrikkerig voor onweer en je ziet dat er onweer opkomst is, zorg dan dat je op tijd thuis bent. Kun je niet thuis zijn? Check dan of je jouw buren of iemand anders kan laten helpen. Laat een bange hond nooit aan zijn lot over.

Wanneer er donder komt zeg ik heel vrolijk: ja, dat is onweer! En ik pak een knijptube zalmpate. Sir James heeft het echt niet op dat gedonder en slaat aan. Alle haren op zijn rug gaan omhoog en hij vliegt op de ramen af. Dit zal altijd een gevoelig puntje blijven omdat James hoog sensitief is. Hij is heel gevoelig voor omgevingsfactoren. Geeft niets! Daar help ik hem mee omgaan met slimme spelletjes.

Dus wanneer we gedonder horen is dat het teken dat er iets extreem lekkers gaat komen. De donder wordt de voorspeller van het lekkers. Tussen het gedonder door leg ik de tube weg en zeg ik: pauze. Dit zeg ik zodat hij niet gefrustreerd raakt dat de tube met het heerlijke goedje weer weggaat. Hij kan haast niet wachten tot de volgende knal. Het gaat ook al stukken beter als eerst. En je ziet hem stappen maken. Trots op mijn vriendje. Als ik er zeker van ben dat het donderen voorbij is dan zeg ik: klaar! En ruim de tube weer op.

Je kan ook iets anders heel lekkers gebruiken. Voor Sir James is de tube echt EXTREEM lekker. Deze gebruiken we dan ook voor speciale doeleinden die extra aandacht verdienen. De tubes die ik gebruik van Trixie en Prince. Ik koop ze bij Petsplace of bestel ze online. Je hebt verschillende smaken.

Dit werk echter alleen als je hond nog bereikbaar is. Wanneer je hond in paniek raakt kun je het beste je hond zo goed mogelijk steunen als deze daar om vraagt. Je kan angst NIET versterken door er voor je hond te zijn als deze bang is. Het is een fabeltje dat het helpt om je hond te negeren als hij bang is. In het geval van paniek zou ik uitzoeken waar je hond zich goed bij voelt en daarin tegemoetkomen. Wil de hond tegen je aanliggen, laat dat dan toe, wil je hond zich verstoppen, laat dit dan toe.

Misschien kun je een safespace creëren op een plek waar je hond zich goed voelt.

Er zijn een aantal dingen die we kunnen doen om onze honden hier doorheen te kunnen helpen. Ik geef geluisdtrainingen op maat en ik kan je leren hoe je TTouch toe kan passen om je hond te helpen ontspannen. Omdat elke emotie achter een angst anders is, is het maatwerk. Heb jij hulp nodig met een aanpak op maat passend bij jouw hond? Neem dan gerust contact met mij op.

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten, Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de deel knop is wel toegestaan

Previous Post Next Post

You Might Also Like