Blogs, Tips

Resource Guarding ( Deel 4 )

Wanneer je wil gaan werken aan resource guarding dan is het belangrijk dat we eerst starten met een risico bepaling. In welke mate beschermt jouw hond. Ik gebruik hiervoor een zeer uitgebreide lijst die secuur ingevuld moet worden voor we aan de slag kunnen gaan. Je kan onder andere deze dingen in acht nemen:

Risico bepaling:

 • Aan welke vorm van guarding doet jouw hond? voerbal, personen, miscellaneaouse, etc.
 • Hoe reageert de hond op aanraking van het lijf?
 • Hoe reageert de hond in combinatie van dingen?
 • Hoe ga je om met jouw hond? Pak je voer af, moet hij knuffelen, straf je lichamelijk, etc.
 • Is je hond gezond? Gromt die, piept die, trekt de vacht samen, etc.
 • Bepalen wat trashhold is? ( grens )
 • Vanuit welke hoek reageert je hond? Links, recht, voor, etc.
 • Waarschuwingssignalen?
 • Is de hond impulsief?
 • Bij wie doet je hond het? Man, vrouw, leeftijd, baard, etc.

Mijn vragenlijst is vier A viertjes lang! Dit is nodig om een goede analyse te kunnen maken en een duidelijke risico bepaling. Ook vraag ik mensen nauwkeurig een dagboek bij te houden. Ik wil namelijk zo exact mogelijk weten welke items in welke mate beschermend worden. Maar ook in welke combinatie.

Na de risico bepaling maak ik een strak management plan. Ik neem de hele omgeving en de patronen van alle bewoners kritisch onder de loep. Door de omgeving zodanig te managen kunnen we incidenten voorkomen. Dit is van groot belang als we succes willen behalen.

We vermijden situaties waarin de hond kan reageren. Dit kan soms al een goede manier zijn voor lichte beschermers om te kunnen omgaan met dit gedrag. In andere gevallen is het een combinatie van management en training. Dit managen is belangrijk om ervoor te zorgen dat de hond tijdens training geen terugval krijgt of er onnodig voor zal zorgen dat de hond uitgedaagd zal worden om te reageren.

We richten de omgeving zo in dat de hond niet meer hoeft te reageren. Helaas is dit niet altijd mogelijk. Een andere manier is het negeren van het gedrag en afstand te vergroten wanneer de hond het gedrag laat zien. Bijvoorbeeld wanneer je hond op het bed ligt en hij deze plek beschermd, je bent vergeten de slaapkamerdeur dicht te maken en je hond is naar binnen gelopen. Dan negeer je de hond en loopt naar beneden en roept hem om iets lekkers te komen eten. Of wanneer je hond een botje heeft en je kwam te dichtbij dan neem je rustig afstand en loopt weg.

Ga de confrontatie niet aan! Dit heeft geen zin en zal alleen maar olie op het vuur gooien. Het is noodzakelijk kwaad om andere oplossingen te vinden zolang je nog niet door het hele trainingsprogramma heen bent. Foutjes kunnen gebeuren maar door strak management dienen ze zoveel mogelijk voorkomen te worden. Hoe stakker je het doet hoe sneller je door een programma heen loopt

Het is belangrijk dat wanneer je met trainen besluit te beginnen je ook echt 100% gemotiveerd bent om dit proces aan te gaan. Wanneer je niet voldoende motivatie hebt kunnen er problemen ontstaan met het trainen. Als het niet helemaal lekker blijkt te lopen is het belangrijk om alles goed na te lopen. Kloppen de lijsten? Wat staat er ik het dagboek? Speelt er iets anders bij de hond? Of zijn er mogelijk dingen privé aan de hand die invloed hebben op het trainen?

Zijn er kinderen in het spel dan heb ik hier veel vragen over. Het kan zijn dat ik ervoor kies de hond over te laten plaatsen naar een plek zonder kinderen. Kinderen kunnen zich moeilijk aan alle regels houden en dat is heel begrijpelijk! Als je niet in staat bent om je leefomgeving zo in te richten dat kinderen veilig zijn, is dit naar mijn mening de enige optie. Hoe pijnlijk zo’n keus ook is. Veiligheid voor alles.

Stresslevels naar beneden:

Naast management en trainen is het belangrijk dat de stressemmer van je hond zo leeg mogelijk is. Ook tijdens het trainingsprogramma besteden we hier veel aandacht aan. Wanneer de stressemmer zo leeg mogelijk is heb je ruimte voor nieuwe positieve leerervaringen.

Daarnaast neem ik de interacties met de hond onder de loep. Hoe kunnen deze zo goed- en soepel mogelijk verlopen. Hoe ga je op de juiste manier met je hond om en hoe lees je de lichaamstaal van je hond. Wanneer je de communicatie van je hond goed kan lezen kun je escalatie voorkomen en beter inspelen op de kwetsbaarheid van je hond.

Ik vind het belangrijk dat de hond nagekeken wordt door een dierenarts, osteopaat of natuurgeneeskundige. Lichamelijke ongemakken dienen uitgesloten te worden. Na aanleiding van mijn anamnese geef ik advies in welk soort spécialité het eerst gezien zal worden.

De onderstaande oefeningen,  afhankelijk van de hond,  kunnen worden uitgevoerd om te voldoen aan de behoeftes van de hond. Deze oefeningen zorgen ervoor dat de stressemmer zo leeg mogelijk is.

 • Hersenwerk
 • Decompressie wandelingen
 • Ontdekkingswandelingen
 • Trekspel
 • Zwemmen
 • Nothing for free
 • Balanstraining
 • Training ( gehoorzaamheid, cues )
 • Verrijkte omgeving
 • Snuffeltuin
 • Sociale wandelingen
 • Zoek spelletjes
 • Massage ( TTouche )

Naast het legen van de stressemmer kijk ik naar wat een hond nodig heeft. Ik werk ook altijd aan het opbouwen van het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid. Deze twee spelen namelijk een belangrijke rol in het hele verhaal.

Je leest het denk ik al. Er komt een heleboel bij kijken. Maar goed aangepakt kunnen we doelgericht te werk gaan. Ik zeg altijd: als je vol gas aan het probleem gaat werken heb je daarna jaren plezier samen. En dat is het echt waard!!

Wanneer we klaar zijn krijg je onderhoudsoefeningen mee. Dit is belangrijk omdat het altijd kan dat je hond in bepaalde mate een terugval kan krijgen. Het regelmatig onderhouden is dus een belangrijk punt.

Heb jij hulp nodig met resource guarding? Dan kom ik je graag helpen.

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten, Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de deel knop is wel toegestaan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like