Blogs, Tips

Overlevingsvaardigheden

Zo noem ik vaardigheden die van nut kunnen zijn in speciale situaties of noodsituaties. Ik vind het belangrijk om er altijd een paar achter de hand te houden. Ze kunnen handig zijn om je hond door een moeilijke situatie heen te helpen. Of om je hond even af te leiden. Dit zijn geen vervangers voor het “hier” komen. Ik vind het namelijk heel erg belangrijk dat je het “hier” komen ook oefent en dat je de hond hierop kunt vertrouwen.

Overlevingsvaardigheden kunnen altijd van pas komen. Mijn hond Sir James is een slimme jongen. Wanneer ik andere honden aan zie komen wil ik hem graag bij mij roepen en aanlijnen. Meestal lukt dit goed. Maar hij kijkt altijd even op om te zien waarom hij “hier” moet komen. Ook al oefen ik het “hier”komen met veel variaties, toch kijkt hij even. Wanneer er onverwacht iemand aankomt en dichtbij is vind hij het moeilijk om zijn zelfbeheersing te houden. Daarom heb ik voor bijzondere momenten een spel aangeleerd. Met dit spel krijg ik altijd contact en komt hij direct met mij mee.

Door het spel: 1 2 3 GO!!! te spelen lukt mij dit. Ik roep dit heel hard en dan ren ik de gewenste kant op. En ik weet heel zeker dat hij mij gaat volgen. Hij vindt dit mega leuk en een groot feest. Het werkt voor mij fantastisch en ik zet het dan ook graag in met speciale momenten.

Ik heb dit spel aangeleerd tijdens het wandelen en ik conditioneer het zeer regelmatig. Net als andere overlevingsvaardigheden. Ook aan de lijn kan ik dit goed toepassen. Heb jij een echte stuiterbal als hond? Dan is de kans wel aanwezig dat de hond druk wordt van dit spel.

Wanneer ik, 1 2 3 GO! Roep, ren ik dus de gewenste kant op. Als de honden bij mij zijn prijs ik ze de hemel in en strooi ik rijkelijk met voertjes. Voor dat je het gaat toepassen is het aan te raden dit goed te oefenen. Wanneer je dan je hond echt eens heel snel bij je moet hebben kun je dit spel makkelijk uitvoeren. Je hond aanlijnen en hem uit een situatie halen.

Een cliënt van mij had pas geleden ook zo’n situatie. Hij laat zijn hond altijd achteraf uit om geen andere honden tegen te komen. Plots stopt er een bus en daar sprong een hond uit. Mijn cliënt schrikt heel erg en was zo helder dat hij meteen deze vaardigheid toepaste. En wat denk je? De hond kwam meteen, ook al zag hij de prikkel. Hij kon zijn hond aanlijnen en weghalen uit de situatie. Alles was weer veilig.

Wanneer de honden bij mij zijn en ik heb ze veilig uit een situatie weg geloodst strooi ik altijd wat voertjes op de grond. Een fijne activiteit die de hartslag naar beneden brengt en kalmeert. Daarna gaan we weer heerlijk slenterend onze eigen weg.

Heb jij hulp nodig met het uitzoeken welke technieken er bij jullie passen? Neem gerust contact met mij op, dan gaan we samen aan de slag. Voor elke hond en situatie is er een vaardigheid op maat.

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten , Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de deel knop is wel toegestaan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like