Blogs, Tips

Narcose en gendefect ( Resource guarding deel 3 )

Narcose en gendefect

Narcose bij de dierenarts, voor bepaalde behandelingen ontkom je er niet aan om je hond onder narcose te laten brengen. Het is soms noodzakelijk.

Echter is het wel belangrijk om je bewust te zijn van een aantal zaken. Ik zeg altijd een slimme meid ( jongen ) is voorbereid! Ik schrijf over dit onderwerp, omdat ik al een aantal keer heb meegemaakt, dat het goed mis kan gaan met narcosemiddelen of het onder narcose gebracht worden en/of ontwaken.

Recent is er een hond bij mij in begeleiding gekomen die een zeer traumatische ervaring op heeft gedaan bij de dierenarts. De hond zowel als de begeleiders zitten nu nog met de gebakken peren. Het onder narcose gaan heeft verstrekkende gevolgen gehad voor deze hond en haar gezin.

Deze hond is onder narcose gebracht met een middel waar ketamine in zit. In de humane geneeskunde gebruikt men dit niet meer vanwege de mogelijke bijwerkingen. Echter bij honden wordt dit middel nog wel toegediend. En ook bij honden kunnen er bijwerkingen optreden.

Sommige honden kunnen acuut last krijgen van ketamine. Er zijn ook honden die er chronische last van kunnen krijgen.

Deze Podcast kwam ik tegen bij dierbewustNL. Hier wordt verteld over ketamine in narcose middelen: Podcast

Ik denk dat het belangrijk is dat meer hondenbegeleiders hiervan op de hoogte zijn. Zo sprak ik een collega: Birgitta. Zij heeft ook een vervelende ervaring gehad met haar eigen hond Bob een bordercolie reu die slecht reageerde op ketamine. Ook heb ik een andere collega gesproken die tijdens zijn castratie project in het buitenland ervaring opgedaan met het onder narcose zijn bij honden. In het narcose middel dat tijdens het project werd toegediend zat ook ketamine. Hij vertelde mij dat er honden zijn die op de ketamine reageerde en heuse nachtmerries hadden.

Sommige honden gilden na het toedienen van het middel vertelde hij! Hij zei dat honden een soort slechte trip kunnen krijgen door de ketamine. Maar ook nog lang daarna last kunnen ervaren van de ketamine.

De hond van Brigitta zag nog lang erna dingen die voor haar ( Brigitta ) niet waarneembaar waren. Hij kon in één van zijn slechte momenten ( als hij gek werd ) boompje in de tuin omtrekken of bloemen uit de grond trekken. En hij tikte bijvoorbeeld bloempjes buiten met zijn neus aan, echt neurotische gedrag.

Ook heb ik zelf een eerdere ervaring gehad met een bordercolie reu die na de narcose helemaal de weg kwijt geraakt is. Helaas is het met die hond niet meer goed gekomen omdat er teveel dingen gebeurd waren en ik er te laat bij was. Met de hond van mijn collega is het gelukkig beter afgelopen.

Er is gelukkig sprake van een mogelijk verbod op ketamine in narcose middelen voor dieren. Wat is ketamine nou eigenlijk precies? Ik quote even een stukje tekst van een site waarvan ik de link eronder zal delen: Ketamine

“ Bij een hogere dosis overheersen de dissociatieve effecten. Je kunt dan scheiding van lichaam en geest ervaren. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk te voelen of een lichaamsdeel van jou of van een ander is, of dat ze bij je lichaam horen. Bewegingen gaan moeizamer en trager. Ook kun je het gevoel hebben dat je uit je lichaam treedt. “

Door middel van homeopathie in te zetten is de hond van Birgitta onwijs goed geholpen en weer de oude geworden. De hond die momenteel in behandeling is bij mij zal ook behandeld worden op deze manier. Mijn collega Colette van Natuurtalent gaat zich bekommeren om haar. En ik zal op de traumaverwerking “zitten” trainingstechnische gezien.

Daarnaast is het ook belangrijk dat we ons realiseren dat het onder narcose gaan voor honden een heftige ervaring is. Zorg dus altijd dat je erbij bent wanneer dit gaat gebeuren zodat je hond op jou kan steunen. Wanneer ze zo kwetsbaar zijn is het belangrijk dat ze zich zo veilig mogelijk kunnen voelen. Daar heeft een hond zijn begeleider bij nodig. Ook bij het wakker worden wil je aanwezig zijn om je hond te steunen.

Het bij de dierenarts zijn is voor veel honden al spannend. Laat staan als je als hond zijn controle kwijt raakt door narcose. Ik adviseer om dus bij het inslapen te blijven en ook meteen bij het bijkomen te zijn.

De hond die in begeleiding is bij mij kwam niet goed onder narcose. Ze gaf een flinke worsteling en wilde niet meewerken. Toch heeft deze dierenarts er voor gekozen om door te zetten. Dat is op zich al een traumatische ervaring. Toen de hond daarna wakker werd was ze vermoedelijk nog aan het trippen en was volledig in paniek om zich heen aan het bijten. Het gedrag werd bestempeld als gestoord. De dierenarts durfde er niet meer bij!

Op deze manier is bij haar ontstaan dat ze lichamelijke ingrepen niet meer toe wil staan. Toen de begeleider van de hond bij de praktijk aankwam kreeg ze te horen dat de dierenarts niet meer bij de hond durfde te komen. En de dierenarts gaf aan dat er iets gedragsmatig niet in orde was met de hond. Gelukkig mogen Colette en ik deze hond nu begeleiden en helpen.

Waar je op kan letten bij het onder narcose brengen van je hond:

 • blijf er bij! Ook bij het wakker worden
 • Neem je tijd, ga kalm van huis.
 • Let op jouw rol in dit verhaal. Het kan voor jou als begeleider emotioneel zijn of je kan nerveus worden. Heel begrijpelijk. Maar probeer een rots in de branding te zijn voor je hond.
 • Blijf thuis de dag van de operatie, zo kan je hond op jouw steunen. Wellicht meerdere dagen als de situatie er om vraagt. Eventueel een oppas regelen kan ook een optie zijn.
 • Laat je hond van tevoren checken op zijn gezondheid. Er zijn honden die gevoelig zijn voor bepaalde stofjes Of niet optimaal gezond zijn etc.
 • Hou rekening met de leeftijd van het dier, heel jonge en oudere dieren kunnen een verhoogd risico lopen.
 • Welk ras hebben je? Bepaalde rassen lopen een verhoogd risico bij bepaalde stofjes. Maar ook door bijvoorbeeld hun bouw. Sommige honden loopt te temperatuur zo hoog op dat de hond kan sterven.

Wist je ook dat sommige honden een defect in hun genen kunnen hebben en daardoor gevoeliger kunnen zijn voor bepaalde medicatie? Bepaalde medicatie kan zelfs ronduit gevaarlijk zijn! Het gaat hier om het defect in het MDR1 gen (Multidrug Resistance gen 1). Bij gebruik van bepaalde medicatie krijgen deze honden vergiftigingsverschijnselen in de hersenen. De dragers van dit gen kunnen ook van een te hoge dosering van bepaalde medicatie symptomen krijgen.

De hond die momenteel bij mij in begeleiding is heeft hier waarschijnlijk last van. Omdat ik door gevraagd heb kwam ik erachter dat ze na het toedienen van haar entingen twee uur heeft liggen shaken. Ze had een heftige epileptische aanval gekregen. Wederom een traumatische ervaring bij de dierenart die aan haar lijfje zat.  Daarnaast kreeg ze ook bravecto toegediend. Honden die dragers zijn van dit gen mogen niet zomaar alle middelen krijgen. Persoonlijk raad ik altijd aan om natuurlijke anti vlooien-en tekenmiddelen te gebruiken.

Dragers MDR1-gendefect

Bij de volgende rassen komt het gendefect voor:

 • Collie-achtigen: Collies. Shelties, Border Collie;
 • Australische herder;
 • Australian Cattle dog;
 • Duitse herder;
 • Zwitserse witte herder;
 • Old English sheepdog;
 • Nova Scotia duck tollington retriever;
 • Bobtail;
 • Sheltie;
 • Briard;
 • Sheepdog;
 • Duitse pinscher;
 • McNab hond.

Wil jij weten of jouw hond dit gendefect heeft? Dan kun je dit laten testen doormiddel van een DNA onderzoek. En wil je graag meer weten over dit gendefect dan kan je adviseren om deze twee sites te bezoeken: Site 1 en site 2

Waarom deel ik dit met betrekking tot resource guarding? Omdat ik bij mijn cliënt ben gekomen voor resource guarding. En omdat “probleemgedrag” zelden alleen is was je ziet. In dit geval hebben we een hond waarbij al het bewijs wijst naar een mogelijk gendefect. Dit wordt nog verder onderzocht en ik kan dit dus nog niet wetenschappelijk aantonen. Wordt zeker vervolgd.

Zou deze hond nu bijvoorbeeld gestraft worden voor dit gedrag of als gestoord bestempeld worden, ook na aanleiding van haar heftige reactie bij de dierenarts, dan zouden we de plank dus volledig misslaan. Er speelt hier veel meer! En dan komt er een soort domino-effect. Hoe een hond reageert op medicatie en zich van binnen voelt kan een grote rol spelen in het gedrag dat tot uiting komt. Als de basis niet klopt, dan kun je ( nog )niet trainen. Ik zeg altijd we moeten beginnen bij het begin en dat is de gezondheid en het veiligheidsgevoel van de hond.

Dan kan ik met de begeleiders gaan starten met speciale training. Het vertrouwen weer opbouwen en werken met controle oefeningen. Colette gaat aan de slag met homeopathie. En dan, dan gaan we er langzaam naar toe werken dat deze lieverd weer vertrouwen krijg en als het echt moet dat ze behandelt kan worden op de juiste manier. Maar het is nog belangrijker dat ze weer alles op de rit krijgt! Alleen met mijn gedragsbegeleiding zouden we er niet komen.

Ik heb goede hoop voor mijn cliënten en haar hond. En ik hoop dat middels hun verhaal meer mensen geholpen kunnen worden of vervelende ervaringen bespaard kunnen worden. Als jouw hond zijn lijf beschermd zoek dan uit wat er achter zit.

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten, Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de deel knop is wel toegestaan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like