Blogs, Tips

Management, waarom is dit zo belangrijk?

Ik schreef eerder een artikel over het managen van situaties zodat bepaald gedrag voorkomen kan worden. Dat artikel kun je voor dit artikel vinden op deze site.Wanneer je situaties goed kan managen dan ga je over op eventueel trainen. Je gaat je hond proberen niet bloot te stellen aan een prikkel tot dat deze daar met training klaar voor is. Waarom het managen zo belangrijk is zal ik je hier nu uitleggen in dit artikel.

Zie het zo, het gedrag van je hond is als een geasfalteerde snelweg, breed en stevig aangelegd. Om een andere weg aan te leggen moet je eerst gras gaan maaien en onkruid gaan wieden, de grond egaliseren en ruimte maken voor die nieuwe weg. Dit kost tijd, hoe meer je er aan werkt hoe eerder hij is aangelegd en ook stevig geasfalteerd zal worden. Wijk je tussen door uit naar de eerder aangelegde weg ( Oude patronen ) Dan krijgt die oude snelweg niet de kans om te overwoekeren. Deze weg wil je zo veel mogelijk van weg blijven zodat hij straks niet meer bestaat. honden reageren uit instinct en zullen automatisch voor de weg kiezen die ze gewent zijn, we moeten ze dus nieuwe gedragingen aan leren en oude laten verdwijnen.

Oude gewoontes (in dit geval het patroon dat je hond stress oplevert) moeten doorbroken worden. Hoe vaker je hond succes heeft met bepaald gedrag hoe lastiger het zal worden gedrag te veranderen. Daarom is het managen van de situatie en daarmee het gedrag van je hond zo ongelofelijk belangrijk, je moet verkomen dat je hond in situaties komt waar die ongewenst op reageert. Het proces van het aanleren van nieuw gedrag heeft een naam. Dit heet long-term potentiation, afgekort LTP. Door regelmatige activiteiten worden synaptische connecties tussen neuronen in de hersenen sterker.

Er zal een pad in de hersenen aangelegd worden van neuron tot neuron ( de geasfalteerde weg ) wanneer de hond een activiteit uitvoert. Hoe vaker dit pad uitgevoerd zal worden hoe sterker het zal worden. Wanneer er een aantal van deze activiteiten gecombineerd zal worden dan vormt zich dus gedrag. LTP is dus van invloed op gedrag. In andere woorden: oefening maakt blijvend! De weg die het meeste is bewandeld is de weg van de minste weerstand. Het is dus aan te raden om jouw hond geen ongewenst gedrag te laten oefenen. Maar juist het gewenste gedrag te laten oefenen. En hoe meer jij met jouw hond weg blijft van het geen je niet wil zien in het gedrag, hoe eerder je een nieuwe weg in kan slaan. En dat is dus de reden waarom een strak managementplan zo belangrijk is.

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten , Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de deel knop is wel toegestaan.

Bron:
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Langetermijnpotentiëring /Amber Batson/N&N Dogtrainers ZZ

Previous Post Next Post

You Might Also Like