Blogs, Tips

Managen bij probleemgevend gedrag

Ervaar jij probleemgevend gedrag bij jouw hond? De eerste stap naar gedragsverandering begint bij het managen van de situatie. Het is van uiterst belang dat je de veiligheid van jouw hond, èn daarmee andere dieren en mensen garandeert, en het probleemgevend gedrag van je hond probeert te voorkomen en in goede banen leidt.

STAP 1: ACHTERHAAL HET STRESSPATROON VAN JE HOND

Je hond vertoont in veel gevallen probleemgevend gedrag omdat deze zich niet prettig voelt in een bepaalde situatie of door lichamelijk ongemakken. Blijft deze situatie onveranderd, dan zal het gedrag zich blijven herhalen en mogelijk zelfs verergeren. Het probleemgevend gedrag wordt veelal veroorzaakt door een bepaalde vorm van stress. Als een hond in de stress zit, is het leervermogen verminderd. Het is dan ook erg belangrijk dat je gaat herkennen wanneer je hond stressverschijnselen vertoont tijdens een wandeling, doordat deze overprikkeld is. Of wanneer je hond bijvoorbeeld (te zeer) reageert wanneer er iemand aan belt. Het beste is deze momenten te voorkomen, maar dat is natuurlijk niet in alle situaties mogelijk. Je hond moet tenslotte worden uitgelaten en het is niet onoverkomelijk dat een postbode een pakketje komt bezorgen. Door te Managen kunnen we voorkomen dat een hond in een voor hem moeilijke situatie komt.

STAP 2: VERMIJD TRIGGERS EN VOORKOM OPWINDING.

Gedurende dat je met je hond aan de slag gaat, is het van belang om de hond zoveel mogelijk rust te bieden en stressvolle situaties te mijden. Wandel bijvoorbeeld in een prikkelarme omgeving als je hond dat nodig heeft, of op tijdstippen dat er minder drukte is. Of rijdt naar een minder druk gebied zodat je hond in alle rust zijn of haar behoefte kan doen. Laat deze zo min mogelijk (het liefst helemaal niet ) alleen thuis als de situatie alleen thuisblijven niet toe laat. Voorkom opwinding. Je wilt voorkomen dat je hond slechte ervaringen op doet. 

Als een confrontatie niet te mijden is, zorg dan dat je controle hebt over een situatie. Dit kun je bijvoorbeeld doen door op tijd over te steken op straat of je echt even om te draaien en je hond uit de situatie halen. Kun je echt niet omdraaien of oversteken dan kun je misschien ergens achter staan of een steegje inlopen. Heeft je hond moeite met bezoek? Dan Kan je de hond in een andere ruimte houden als hij uitvalt naar bezoek. Reageert jouw hond op alles wat langs jou huis loopt dan kun je bijvoorbeeld een raam afplakken om het zicht weg te halen. Je hond in een situatie dwingen die deze nog niet aan kan zal niet ten goede komen aan het stress verminderen en het oplossen van de onderliggende emotie achter het probleemgedrag.

Corrigeren voor bijvoorbeeld uitvallen aan de lijn heeft geen zin. De hond zal jou correctie niet associëren met zijn eigen gedrag. Honden leren door middel van associatie: als er een spannende prikkel aan komt die de hond al heel moeilijk vind maakt die correctie de situatie nog eens vervelender. Die prikkel die toch al zo naar is wordt nu ook eens bekroond door gemopper van het baasje. Daarnaast heeft je hond resultaat behaald met het in zijn ogen ‘weg blaffen’ van die vervelende prikkel. 

Hoe dan ook zal die prikkel verdwijnen want jij loopt door. Echter zal dit hond dit zo niet zien en denken dat het blaffen heeft geholpen. 

Je hond zal je dankbaar zijn wanneer je hem niet in een moeilijke situatie brengt. Voorkomen is altijd beter als genezen. Soms vraagt het om heel wat creativiteit en aanpassingen, maar dat kan een noodzakelijk kwaad zijn om aan het gedrag van je hond te kunnen werken. 

STAP 3: ANTICIPEER EN PAS INDIEN NODIG OVERLEVINGSVAARDIGHEDEN TOE.

Wanneer je onverhoopt toch in een moeilijke situatie komt kunnen we overlevingsvaardigheden toepassen. Zoek uit wat je hond heel interessant vindt, bijvoorbeeld een balletje of een piepend speeltje. Bied dit aan tijdens een stressmoment, als laatste redmiddel om de hond af te leiden van een moeilijke prikkel. 

LET OP: Dit is niet de manier om gedrag te veranderen maar wel een goed redmiddel in geval van nood. Geen leer ervaring is altijd beter dan een slechte leerervaring! Je kan ook gebruik maken van het strooien van voer of snoepjes die je hond graag eet, om aandacht af te leiden van een bepaalde prikkel. En zo zijn er nog een aantal mooie technieken die je toe kan passen.

STAP 4: OEFENEN.

Oefen het toepassen van eventuele overlevingsvaardigheden in eerste instantie thuis toe. Bouw dit vervolgens op ook buiten de deur, en koppel een cue’s aan de afleiding’. Deze overlevingsvaardigheden zijn nooit de oplossing voor het probleemgedrag van je hond, je zult echt moeten trainen en de onderliggende emotie achter bepaald gedrag dienen te achterhalen, voordat je deze kunt  veranderen. Maar het is altijd fijn om iets achter de hand te hebben in geval van nood. 

Een praktijkvoorbeeld: mijn hond Nova. Nova vind andere honden best spannend als die zo op haar af komen rennen. In het natuurgebied waar ik graag wandel zijn vrij weinig mensen met honden aanwezig. Maar om de zo veel tijd gaat er een groepje mensen met hun honden wandelen en kletsen. Ze hebben in totaal soms wel twintig honden bij zich. Deze honden komen dan ineens zonder waarschuwing op ons afgestormd vanuit het bos. Grote, middelgrote en kleine honden. Ze blaffen en maken veel bombarie. Deze situatie is absoluut onprettig voor Nova en mij. Ik heb daarom in geval van nood een klein balletje in mijn jaszak. Deze pak ik eruit bij dit soort noodsituaties en gebruik het verder nooit. Ik neem het in mijn hand en Nova raakt gehypnotiseerd op dat balletje. Ze geeft geen blik waardig aan de honden die aan haar snuffelen en tekeer gaan. Met een flinke pas begeleid ik haar uit de situatie. Eenmaal veilig gooi ik het balletje één keer en prijs ik haar de hemel in. We hebben het overleefd!!  

STAP 5: DOORBREEK OUDE GEWOONTES.

Oude gewoontes (in dit geval het patroon dat je hond stress oplevert) moeten doorbroken worden. Hoe vaker je hond succes heeft met bepaald gedrag hoe lastiger het zal worden gedrag te veranderen. Daarom is het managen van de situatie en daarmee het gedrag van je hond zo ongelofelijk belangrijk, je moet verkomen dat je hond in situaties komt waar die nog niet klaar voor is.

Je hond zal ook steeds meer vertrouwen in jou als baasje krijgen want je respecteert zijn grenzen, je luistert naar je hond. Zoek uit wat de voor jouw hond veilige afstand is van de prikkel en zorg dat je niet over die grens heen gaat. Honden zijn van nature conflict vermijdende dieren en zullen vaker kiezen voor een oplossing dan een aanvaring. Sommige honden vinden het fijn om op een voor hem veilige afstand te observeren en informatie te verzamelen, geef je hond daar ook de tijd voor.

STAP 6: TRAINEN. 

Om doelgericht te kunnen trainen is het belangrijk dat we de onderliggende emotie van de hond begrijpen. Waarom doet de hond wat die doet? En wat kunnen we er aan doen om die emotie om te draaien? Het is belangrijk om naar het welzijn van de hond te kijken. Met een plan op maat kun je aan de slag gaan en er voor zorgen we er voor dat je hond weer goed in zijn vel komt te zitten. Veel van de trucjes die je toepast tijdens het managen zullen uiteindelijk in gewoontes veranderen. Je zult merken dat jouw hond zich er prettig bij voelt dus waarom zou je het niet gewoon altijd toepassen? Vaak is het een kleine moeite om over te steken of even te wachten op gepaste afstand. Hondje blij begeleider blij zou ik zeggen. 

Iedere hond en begeleider verdient het om in harmonie samen te kunnen leven en samen te genieten van elkaar. 

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten , Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de deel knop is wel toegestaan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like