Blogs, Tips

Mag ik even…

Honden hebben tijd en ruimte nodig om situaties rustig te bekijken. Wij, de mensen, zijn heel vaak geneigd om snel door te lopen. Fietsers die langs komen, auto’s, geluiden in de verte of bijvoorbeeld een standbeeld in een park zijn dingen die vaak aan onze aandacht voorbij gaan. We raken erover het algemeen niet door overrompeld.

Maar wist je dat honden vaak wat meer tijd als ons nodig hebben om er zeker van te zijn dat ze veilig zijn in een bepaalde situatie. Ik zie het eigenlijk bij elke wandeling die ik met cliënten maak. Er wordt vaak te snel doorgelopen en niet gezien dat een hond even wat meer tijd nodig heeft. Dit begint vaak letterlijk al bij het uit de voordeur stappen. Mensen vinden het vaak ook niet prettig al dat geslenter en weer stilstaan. Mensen lopen liever door.

Jammer genoeg is dat nou precies wat onze honden niet nodig hebben. Veel honden hebben meer tijd nodig om dingen in zich op te nemen en te bepalen of ze veilig zijn. Bij sommige honden is het zelfs zo, dat hun begeleiders al zolang aan die behoefte voorbij gegaan zijn dat de hond het maar opgeven heeft. Ze sjokken de begeleider de hele weg maar na en tonen geen initiatief meer om te communiceren met de omgeving, het heeft toch geen zin. Dit noemen we aangeleerde hulpeloosheid.

Daarom daag ik je eens uit om echt eens goed naar je hond te kijken. Luister en kijk eens goed mee naar de omgeving. Staat je hond stil, stop dan ook even. Wil je hond snuffelen, blijf staan. En ja, ook als dat elke paar meter is. Want laten we eerlijk zijn de meeste begeleiders hebben daar nou eenmaal niet echt zin in. Dat is jammer. Het lijkt soms wel of sommige mensen een hond aanschaffen voor hun eigen behoeftes te vervullen. En niet bepaald rekening houden met die van hun hond.

Vaak willen mensen een hond om flink mee te wandelen. Maar niemand vraagt zich af wat de hond nu wil. Waar heeft de hond behoefte aan en wat heeft deze nodig. Wij kiezen voor een hond en de hond niet voor ons. Vergeet dat nooit. Dus het is onze plicht om te voldoen aan de behoeftes van de hond. Anders zijn we nogal egoïstisch bezig denk je niet?

Wandelen zouden we mogen vervangen door het woord beleven. Honden hebben het nodig om te snuffelen. Het geeft ze informatie over de omgeving. Dat zorgt voor zelfvertrouwen. Zorg dus dat je hond hier uitgebreid de kans voor krijg. Honden beleven de wereld met al hun perfect ontwikkelde zintuigen.

Hun neus is zo onwijs mooi ontwikkeld. Hun wereld wordt grotendeels met de neus waargenomen. Wij zitten graag op Facebook en Instagram en onze honden ook. Maar dan de hondenversie. Ze kunnen ruiken wie en wat er langs gelopen is. Wat een hond gegeten heeft of dat een hond gecastreerd is of niet. Er speelt zich op straat een heel verhaal van geuren af.

Het weefsel van de neus van honden is zeker wel dertig maal groter als dat van ons. Het is verbonden met de hersenen en heeft tussen de tweehonderdtwintig miljoen en twee biljoen zenuwen. I mean, Wow!!! Dat is veel!! De olfactorische schors is bij honden ongeveer veertig keer zo groot als bij ons, de mensen. Als wij McDonalds binnenlopen ruiken wij die typische geur van de Mc, honden kunnen alle ingrediënten ruiken. De sla, het brood of een augurk. En wat ook heel cool is, is dat honden stereo ruiken, ze kunnen onderscheiden of de geur van links of van rechts komt.

Ze hebben behoefte aan controle. Horen ze iets of zien ze iets waar ze meer informatie over nodig hebben, geef ze dat dan ook. Sta even stil en laat je hond bepalen wanneer deze klaar is om verder te lopen. Of even lekker windlezen, het neusje gaat dan de lucht in of werkt druk van links naar rechts, sta even stil en geef je hond de tijd. Je hond zal je dankbaar zijn en jullie band zal sterk groeien.

Zo voorkom je ook dat probleemgevend gedrag zich kan gaan ontwikkelen. Luister naar het gefluister van je hond, dan hoeft deze ook niet te gaan schreeuwen. Wij bepalen namelijk niet of onze hond zich veilig voelt, dat bepaalt de hond zelf.

Honden horen en zien meer dan ons. Alle zintuigen zijn beter ontwikkeld. Honden hebben een panoramische blik en hebben een gemiddeld gezichtsveld van tweehonderdvijftig tot tweehonderdzeventig graden en wij van honderdtachtig graden. Honden kunnen geluiden tot wel 45.000 hertz horen. En wij horen geluiden tussen de 20 en 20.000 hertz. Over een verschilletje gesproken.

Hou dit dus in gedachten als je hond meer tijd nodig heeft. Er komt zoveel informatie binnen, dit moet verwerkt worden. Hoe drukker de omgeving hoe meer er op ze afkomt en dat kan voor sommige honden overdonderend zijn. Slow down, take a minute. Vertragen is belangrijk.

Een ander punt wat ook vaak vergeten wordt komt voor bij honden die los van de lijn lopen ze snuffelen graag terwijl wij vaak rap doorlopen. Of je raakt je hond kwijt of je hond moet zich ook in deze situatie haasten om jou bij te houden. Is je hond los en gaat deze snuffelen, stop dan ook even. Zo heb je goed zicht op je hond en hij hoeft zich niet te haasten. Veel gezelliger ook.

Veel plezier met het beleven van jullie wandeling. Ik ben zeer benieuwd wat jullie gaan observeren.

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten, Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de deel knop is wel toegestaan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like