Blogs, Tips

Luister naar het gefluister

Onze honden communiceren de hele dag door. Mooie subtiele communicatie voor de mens die oplet. De taal van de hond kun je jezelf eigen maken. Er zijn prachtige boeken over te koop en er worden tal van lezingen gegeven.

Ik geef er al direct les over bij puppycoaching zodat begeleiders de expert van hun eigen honden worden. En dit zeg ik bewust zo. Elke hond communiceert. En elke hond is natuurlijk zijn eigen individu. Nu is de communicatie in grote lijnen hetzelfde bij honden maar elke hond kan een andere volgorde hebben of een bepaalde rek achter een signaal.

Daarmee bedoel ik dat sommige honden bijvoorbeeld wel eindeloos kunnen grommen maar nooit zullen bijten. Maar in andere gevallen kan het zijn dat een hond kort gromt en meteen daaropvolgend zal bijten.

Of

De ene hond draait zijn hoofd weg van iets en als je dichterbij komt snapt deze hond terwijl een andere hond eerst gaat liplikken en bijvoorbeeld een pootje heft

Hoe communicatie er precies uitziet ligt dus ook een beetje aan jouw eigen hond. Dit heeft te maken met allerlei factoren zoals bijvoorbeeld: eerdere leerervaringen, wat je hond heeft geërfd van zijn ouderdieren of hoe vol de stressemmer is en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Je kan al eens beginnen om te kijken naar de communicatie ladder. Onderaan de ladder zie je signalen die je kan interpreteren als gefluister van je hond. Kom je hoger op de ladder dan kan je het zien als een vraag om alsjeblieft te stoppen. Nog wat hoger dan begint de hond harder te spreken en te schreeuwen om gehoord te worden en uiteindelijk kan de boel escaleren.


Èén ding is na mijn mening heel belangrijk om te onthouden en dat is: Alle honden communiceren! En als we goed onder de loep nemen hoe jouw hond dit doet en reageren op de eerste signalen dan komen we in een mooi “ gesprek “

Door te begrijpen wat onze honden zeggen kunnen we ze beter helpen. En dat zal ervoor zorgen dat de band tussen hond en begeleider gaat groeien. Er ontstaat een prachtige vertrouwensband.

Als ik van cliënten hoor: “en toen viel hij zomaar uit”, “ik zag het niet aankomen”, dan weet ik dat het tijd is om samen de lichaamstaal van hun hond onder de loep te nemen. Wanneer we dan aandachtig kijken zien we dat de hond in kwestie wel degelijk laat weten dat er dingen zijn die moeilijk of spannend zijn. En op deze prachtige subtiele signalen kunnen we dan meteen inspelen.

En spelen we daarop in dan hoeft een hond die verder onhoog te gaan op de communicatie ladder en kan escalatie voorkomen worden.

Ik zeg altijd tegen mijn cliënten: “Als we leren luisteren naar het gefluister van onze honden hoeven ze niet te gaan schreeuwen”.

Een fantastische zin die me altijd bijgebleven is van mijn Engelse collega:
“Listen to your dog’s whisper so he doesn’t have to shout.” — Chirag Patel, Domesticated Manners

En met deze prachtige zin wil ik dit artikel dan ook afsluiten. En mijn advies is, ga eens in gesprek met je hond.

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten, Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de deel knop is wel toegestaan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like