Blogs, Tips

Kwalitatief goede slaap voor honden

Wat is kwalitatief goede slaap voor een hond? Een onderwerp waar voor mijn gevoel niet genoeg over bekend is bij de meeste begeleiders. 

Daarom wil ik graag een aantal punten met jullie delen die bijdragen aan een goede slaap voor je hond.

Volwassen honden hebben maar liefst 12 tot 14 uur slaap per etmaal nodig. Oudere honden, grote rassen en kort-snuitige rassen kunnen zelfs nog meer slaap nodig hebben 16 tot 18 uur per etmaal. En puppy’s hebben 18 tot 20 uur slaap per etmaal nodig om goed te kunnen functioneren. 

Na 4 uur wakker zijn is het voor volwassen honden belangrijk dat ze gaan slapen. Zijn ze langer als 4 uur aan èèn stuk wakker dan kunnen ze steeds minder goed functioneren en overprikkeling om de hoek komt kijken.

Het grootste gedeelte van de slaap 80%  heet de sws ( slow wave slaap ) in deze slaap koelen de hersens en het lijf af. De bloeddruk daalt en de spieren ontspannen. Sommige honden krijgen het dan koud en vinden het prettig om een dekentje te hebben. 

20% van de slaap is de REM-slaap ( rapid eye movement slaap) Je hond is in deze slaap als het ware vanuit de nek verlamt en moet totaal gestrekt kunnen liggen. De hersenen en het lijf warmen op. In de REM-slaap verwerkt een hond al zijn ervaringen en emoties. Dit herken je aan het bibberen, grommen, piepen, ogen wegdraaien of bijvoorbeeld met de poten bewegen. Als jij je hond dit ziet doen maak hem dan niet wakker. Dit is een belangrijk proces en mag niet onderbroken worden. Ook zou je hond kunnen schrikken en om zich heen kunnen happen. 

Honden zijn polyfasische slapers. De diepte van de slaap wisselt zich af en honden verplaatsen  zich graag van plek en houding, ook verspreiden ze hun slaap door de dag heen. Het is daarom ook prettig voor een hond om keuze te hebben uit verschillende slaapplekken. Hoge en lage plakken, warme en koelere plekken. Ook waarderen honden het enorm om hun hoofd en nek te kunnen ondersteunen, een kussentje is dus erg fijn precies om dezelfde reden als bij mensen.

Het is  niet verstandig om je hond in een te kleine bench op te sluiten, je hond kan zich niet uitstrekken of verplaatsen. Als je voor een bench gaat zorg dan dat je hond zich volledig kan uitrekken en kan staan in de bench. Honden die slapen in een gesloten bench kunnen als ze ziek worden proberen hun plas of poep op te houden. Of proberen om niet te braken omdat ze hun eigen slaapplek niet willen bevuilen. Dit kan ernstige gevolge hebben zoals incontinent worden. Mijn advies als je een bench zou willen gebruiken om de hond de nacht in te laten doorbrengen is om deze altijd open te laten en er een hekje omheen te plaatsen. Zo heeft de hond ook een veilig afgezet stukje maar wel meer ruimte en dat zal de ontwikkeling van je pupje ten goede komen. Maar ook bij volwassen honden is genoeg ruimte belangrijk. Honden kunnen het warm krijgen in hen slaap en als ze dan in een opgesloten bench zitten en op een kussen of deken liggen dan kan dit heel vervelend zijn op die momenten. De hond moet zowel koel als warm kunnen liggen om het welzijn te waarborgen.

Honden die hun kussen kapot bijten kunnen dit dus ook doen om dat ze het erg warm krijgen en opzoek gaan naar een koel plekje. Dus een hekje om de bench is de oplossing. Voor sommige honden kan een bench met hekje erg fijn zijn en ze voelen zich daar heel veilig en prettig bij. Kan je hond zonder? Dan zou ik hem de keus geven en zijn eigen slaapplek laten kiezen. Die keuze vrijheid is na mijn mening het aller beste. Let ook op met de plaatsing van de bench, dit moet een plek zijn waar niet al te veel doorloop is zodat de hond zich er rustig in kan terug trekken. Plaats de bench ook niet onder of naast een tv en andere apertuur en stopcontacten. De stralingen en hoge frequentie geluiden zorgen er voor dat de hond gestoord zal worden en geen goede nachtrust zal hebben.

Honden slapen van nature graag samen. Als je meerdere honden hebt is het aan te raden om deze samen te laten slapen (als dit mogelijk is ). Dit geeft een veilig gevoel. Je zult ook zien dat als de ene hond diep slaapt de ander wakker is om alles in de gaten te houden. En als honden bij hun begeleiders slapen zul je merken dat de meeste honden  zich veilig voelen en alle twee diep slapen. Honden slapen het best als ze zich veilig voelen. Geef ze de optie om bij jou in de buurt te slapen. En als dit niet gaat het liefst in de buurt van de slaapkamer zodat ze jou kunnen horen en zien, dit geeft een veilig gevoel. En zo heb jij als begeleider ook snel door als er iets aan de hand is en kun je snel ingrijpen. Ook slapen honden graag hogere, dit is minder koud en geeft overzicht en daarmee dus een veilig gevoel en dat zorgt weer voor een goede kwaliteit van slaap. Zo zul je vaker zien dat honden graag op de bank of op het bed liggen. Wees gerust je hond is echt niet bezig jou te domineren wanneer deze dat doet. Dit is simpelweg een comfortabele en veilige plek. Voor mijn honden heb ik stretchers met daarop een comfortabel kussen en ja, ook een hoofdkussen. En in de wineter hebben ze ook een optie tot een deken. Dat vinden ze erg fijn en maken daar dankbaar gebruik van

Heb je net een pup in huis neem deze dan mee naar je slaapkamer of ga beneden slapen bij je pup. De pup is nieuw in jouw huis en kent de geuren en geluiden nog niet goed. Hier voor sliep de pup nog tegen zijn broertjes en zusjes aan en tegen de moeder. Veilig, warm en vertrouwd. Het is dus echt heel heftig voor een pup als deze ineens aan zijn lot overgelaten zal worden zonder die veiligheid en steun. Mijn advies is ook om een dekentje met nestgeur mee te nemen. En dan bedoel ik niet zo’n vies foddeltje vol poep en plas maar een dekentje dat eens langs de geurklieren van mama en de broertjes en zusjes gehaald is en waar ze opgelegen hebben. Je hebt ook speciale knuffels met een hartslag die troost kunnen bieden. Het is belangrijk dat de pup zich veilig voelt en het is ook erg belangrijk voor de hechting tussen begeleider en pup om samen te slapen. Piept de pup dan kun je rustig je hand bij de pup leggen. De pup ruikt en voelt en hoort je dan bij hem en dat geeft troost. Ook kun je zo horen wanneer je pup naar buiten moet om te poepen en plassen. Je kan dan opbouwen met het alleen slapen door de bench steeds meer naar beneden te plaatsen tot deze op de juiste plek staat, of je gaat met je matras steeds verder van de bench afliggen. Echter gaat mijn voorkeur er naar uit dat als je èèn hond hebt je deze niet alleen laat slapen. Zoals ik al benoemd had zijn honden namelijk sociale slapers. Mijn hond Sir James heb ik letterlijk de eerste nachten bij mij in bed laten slapen. Dit was erg goed voor zijn hechting aan mij, hij voelde zich warm en veilig. Soms als hij nu onrustig is kan hij nog op dezelfde plek aan mijn hoofd komen liggen zoals hij dat deed toen hij een puppy was. Sir James is een boerboel mix haha. Ook is het voor je pup fijn als deze zelf zijn slaapplek uit kan zoeken. Toen James groter werd heeft hij zijn eigen plekjes gekozen om te slapen. Soms slaapt hij warm en hoog op de stretcher, soms koel op de grond en soms veilig bij mij op bed. Keuze vrijheid is heel belangrijk. Een goede slaap is ook van essentieel belang voor de groei van de pup.

Heb je een hond met gewrichtspijn zorg dan dat je hond op de juiste ondergrond kan liggen. Ook bij oudere honden is dit een belangrijk punt om op te letten. Je hebt hier speciale bedden/kussens voor. Ook kan ik je aanraden om een antislip matje voor het bed/kussen neer te leggen. Zo kan de hond makkelijker en veiliger van de zijn bed/kussen opstaan want hij zal niet wegglijden.

Als een hond het koud heeft, niet lekker kan liggen, geen rustige slaap plek heeft, te licht in huis is, te veel activiteiten tijdens de dag doet of zich niet veilig voelt kan dit er voor zorgen dat hij niet goed in zijn REM- slaap kan komen of onvoldoende SWS krijgt. Dit kan op langere termijn ernstige gevolgen hebben voor het welzijn van je hond. Hierdoor kan je hond bijvoorbeeld gestrest worden en moeite krijgen met het omgaan met alle dagelijkse prikkels. Ook het vermogen om te leren gaat achteruit evenals het zelfvertrouwen, de concentratie,  het geheugen, prestatie en de zelfredzaamheid.  Ook het afweersysteem van je hond gaat achteruit, je hond wordt sneller ziek en is lusteloos of moe. Ook kan je hond gaan uitvallen naar andere honden of mensen.

Honden hebben dezelfde temperatuur nodig als ons mensen om in de REM- slaap te komen. Honden met een dikke vacht hebben wellicht de voorkeur voor een iets koelere plek. Elke ras heeft zijn eigen behoeftes. Zoek uit wat jou hond nodig heeft om een kwalitatief goede slaap te krijgen.

Kort samengevat wat een hond nodig heeft:

– De keus uit meerdere slaapplekken

– De optie om hoog te kunnen liggen

– Een rustige plek

– Sociaal contact

– Een warme slaapplek & een koele slaapplek

– Languit gestrekt kunnen liggen

– Veilig gevoel ervaren

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten, Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de deel knop is wel toegestaan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like