Blogs, Tips

Kauwen is belangrijk voor je hond

De meeste honden houden er van om te kauwen. Kauwen is natuurlijk gedrag voor honden en draagt bij aan het welzijn. Zorg dus altijd voor voldoende goede kauwmaterialen in huis. Kauwen  bied mentale stimulans en kan verveling tegen kan gaan. Maar wist je dat kauwen er ook voor zorgt dat honden ontspannen? Door te kauwen wordt het gelukshormoon endorfine aangemaakt. En dit hormoon zorg er voor dat je hond zich goed voelt. Het is daarom heel belangrijk dat een hond altijd de mogelijkheid heeft om ergens op te kunnen kauwen. Het zorgt er voor dat het stress-emmertje leegt. Honden die stress ervaren, positief of negaties kunnen met kauwen tot rust komen.
Endorfine werkt ook pijnstillend, honden die ongemak ervaren kunnen baat hebben bij kauwen.

Voor een pup is het ook bijzonder nuttig om te beschikken over de juiste kauwmaterialen. Pupjes kunnen last krijgen van hun tandjes wanneer ze gaan wisselen en kauwen kan verlichting bieden. Wanneer ze legaal kauwmateriaal hebben is de kans ook groter dat ze andere dingen laten liggen. En anders heb je een goed alternatief om aan te bieden wanneer ze iets nemen dat niet mag. Pups ontdekken de wereld namelijk veel met hun bekkie.

Kauwen is zelfbelonend en geeft een goed gevoel. Wanneer je bijvoorbeeld een puber in huis hebt die gaat kauwen op je meubels dan is het zaak snel met een goed alternatief te komen. Het slopen geeft namelijk een goed gevoel, het maakt dopamine aan en kan verslavend werken. Draadje voor draadje uit de bank halen voelt dan als een heuse overwinning.
Het zelfde telt voor honden die niet goed alleen kunnen blijven. Het slopen van de deuren en plinten geeft het gevoel van overwinning. Je hond is weer een stukje dichter bij zijn doel, bij jou komen. Wanneer je hond hier aan lijd neem dan contact op met een gedragsdeskundige. Ik heb al veel honden met succes mogen helpen.

Ik zelf heb de voorkeur om mijn honden meerdere botten aan te bieden. Dit zodat ze niet in conflict raken over één bot. Wanneer één hond een botje pikt, gaat de ander hier gewoon door naar de volgende. Dit werkt hier goed omdat mijn honden hier aan gewend zijn. Heb je een hond die zijn spullen beschermd zorg dan dat ze gescheiden kauwen.
Door ze meerdere botten te geven kunnen ze zelf kiezen waar ze zin in hebben. Dit draagt bij aan het zelfvertrouwen doordat ze eigen keuzes mogen maken. Wat ook erg leuk is, is om drie nieuwe botten aan te bieden en je hond zelf te laten kiezen welke deze wil. Zelf keuzes mogen maken is heel belangrijk! Wij bepalen al zoveel voor onze honden, een stukje regie over hun eigen leven doet ze goed.

Voor volwassen honden is kauwen meteen een goede manier om hun tanden schoon te houden. Je hebt hier speciale kauwbotten voor. Farmfood heeft mooie botten in zijn assortiment die hier op gericht zijn en van natuurlijk materiaal gemaakt zijn. Kauwen is ook goed voor het onderhouden van de kaakkracht. Met name honden die ouder zijn kunnen hier echt baat bij hebben. Het is van belang dat je kijkt naar goede materialen om op te kauwen. Veel kauwmateriaal is bewerkt met giftige stoffen en deze wil je liever vermijden. Blijf ook bij je hond wanneer deze aan het kauwen is om te checken of alles goed gaat. Maar pak nooit een bot af als dit niet hoog nodig is. Als het kan is het altijd beter om te ruilen met iets anders lekkers. En voor de mensen die schrik hebben voor het laatste stukje, dat de hond die inslikt, is er de boneguard. Dit draai je op èèn kant. Als het botje dan kort is kan de hond er niet meer bij en dus niet meer inslikken.

Als tip van de dag kan ik jullie de botten van Dierenoppas Amersfoort aanraden. Deze zijn heerlijk voor je hond en daarnaast een zeer verantwoorde snack. En ze zijn ook nog hypoallergeen. Op de site kun je een mooi aanbod vinden van hoge kwaliteit.

https://www.dierenoppasamersfoort.nl/product/nepalees-kauwbot-nepal-churpi-hypoallergeen/


Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten , Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de deel knop is wel toegestaan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like