Blogs, Tips

Hoe overleef ik kerst met mijn hond.

De feestdag staan voor de deur. We zijn weer druk bezig met het versieren van het huis en voorbereidingen aan het treffen voor gezellige dagen en avondjes met vrienden en familie. Onze huisdieren zitten hier natuurlijk ook midden in. Daarom heb ik wat tips voor jullie op een rijtje gezet zodat ook onze lieve viervoeters de feestdagen goed doorkomen.

1. Het huis versieren:

Voor ons heel vanzelf sprekend dat het huis versierd zal worden. De boom komt in huis en we maken het vaak extra gezellig. De kleinste veranderingen kunnen de hond soms al wat uit zijn doen brengen. Soms worden meubels verschoven voor een kerstboom te plaatsen en dat kan verwarrend zijn voor de hond. Hou er dan ook rekening mee dat je dingen zoveel mogelijk het zelfde laat en de boom niet op de plek van de hondenmand komt te staan.

Het kan voor heel gevoelige honden soms beter zijn om alles stapsgewijs neer te zetten. Eerst je hond eens laten snuffelen aan de doos met de boom er nog in. Is dat oké, dan de doos open. De onderkant eerst eens neerzetten en zo langzaam opbouwen tot hij staat. Staat de boom, dan laat er een dagje overheen gaan en hang dan pas alle lampjes en versieringen er in. Zo kan de gevoelige hond wennen. Het is voor veel honden indrukwekkend wanneer er in eens een boom in huis komt.


2. Optuigen van de kerstboom:

Wanneer je lampjes in de boom hangt probeer dan de onderste takken leeg te laten. Zo kan de hond niet vast komen te zitten in de draden of in de verleidingen komen om er in te bijten. Hou ook rekening met de versiering, heb je glazen ballen hang deze dan veilig hoog weg. Honden zijn van nature nieuwsgierig en zullen gaan onderzoeken wat er allemaal in de boom hangt. Ze zouden met hun neus , lijf of staart versieringen uit de boom kunnen stoten , als versiering van glas is kan het breken en zo kunnen ze in glas lopen. Ook engelen haar is glas, laat dit liever uit je boom. Maar ook kleine versieringen kunnen ingeslikt worden als de hond er aan kan.

3. Dennennaalden:

Heb je een echte boom in huis gehaald zorg dan dat je regelmatig de naalden die uit de boom vallen op stofzuigt ze zijn giftig. De naalden kunnen in de hond zijn poten steken en dat kan erg pijnlijk zijn. Inname van de naalden kan voor irritatie in de darmen zorgen en dit is erg vervelend. Zet de boom op zo’n plek dat je hond er niet echt langs moet lopen. Een hoek is handig, de hond kan er dan niet omheen lopen. Zet de boom niet in de buurt van de drink en eetbak van je hond, de naalden zouden er in kunnen vallen. Het water waar de boom in staat is schadelijk voor je hond.

4. Pakjes onder de boom:

Mijn regel is altijd: als de hond er aan kan is het van de hond! Let dus op met kerstcadeautjes. Het ziet er natuurlijk onwijs gezellig uit al die pakjes onder de boom. Maar de kans is groot dat jouw hond deze pakjes heel interessant gaat vinden en zich zelf alvast helpt aan een mooi cadeautje. Berg ze dus veilig op.

5. kerst drukte:

Kerst kan soms stressvol zijn omdat er vaak veel geregeld moet worden. Hou er rekening mee dat je hond al die stress ook op kan pikken. Ben jij onrustig dan is de kans aanwezig dat jouw hond ook onrustig zal worden. Vergeet in alle drukte niet dat je hond juist nu ook behoefte heeft aan een fijne ontspannende wandeling. Dus doe jezelf en je hond een plezier en maak een relaxte wandeling eerste en tweede kerstdag.

6. Bezoek:

Wanneer je bezoek over de vloer krijgt hou er dan rekening mee dat dit een indruk op je hond kan maken. Ook al ligt hij er ontspannen bij hou er rekening mee dat het stress-emmertje van je hond wat meer gevuld kan zijn met meer bezoek in huis. Zorg dat je hond zich veilig voelt en zich eventueel terug kan trekken als hij daar de behoefte toe heeft. Je hond in een andere ruimte laten tot je bezoek weg is kan ook een fijne optie zijn. En vergeet niet je hond regelmatig even uit te laten zodat hij even pauze kan nemen van alle drukte. We willen niet een: dat doet hij anders nooit, situatie krijgen.

7. Eten:

Pas op met eten dat niet goed is voor de hond. Hou eten buiten bereik van je hond. Chocolade kan giftig zijn en kippenbotjes kunnen gevaarlijk zijn. Ook sommige noten en uien zijn niet goed voor je hond. Van Pudding en andere zoetigheid kan je hond ook heel ziek worden. Verlaten jullie de ruimte zorg dan dat de hond niet aan het eten op tafel kan komen. Ook planten zoals Kerststerren en rozen, maar ook hulst en maretak zijn giftig voor je huisdier. Je kan voor wat lekkers in huis zorgen dat de hond wel mag hebben. Een smakelijk bot is een echte aanrader. Kauwen kalmeert en dit houd de hond ook een tijdje bezig. Als je deze geeft let dan goed op dat kinderen niet bij de hond in de buurt komen.

8. kaarsen:

In deze donkere dagen zijn wij erg dol op het branden van kaarsen. Het brengt sfeer in huis. Ook dit is een belangrijk aandachtspunt. Onze honden kunnen al vrolijk kwispelend vuur vatten met hun staart. Hou dus rekening met de plaats van de kaarsen. Je hebt prachtige windlichten, glas dat om een kaars heen staat.

9. proost:

Het spreekt natuurlijk voor zich dat alcohol vergif is voor je hond. Maar wist je dat de kurk ook voor problemen kan zorgen. De hond kan het in zijn geheel inslikken en stikken! Ruim dus de kurk altijd goed op.

10. sos:

Mocht je merken dat je hond na het eten van iets dat niet mag of plots één of meerdere van deze symptomen gaat vertonen neem dan contact op met je dierenarts: sloom wordt, gaat braken, stuiptrekkingen krijgt, (bloederige)diarree heeft, opgezwollen snuit krijgt, benauwd heeft, blaren in en om de bek krijgt. Deze symptomen dienen serieus genomen te worden. Merk je andere ernstige afwijkingen dan zeker deze ook melden.

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten , Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan
Foto: pets4homes

Previous Post Next Post

You Might Also Like