Blogs, Tips

Gladde vloeren en honden, een gevaarlijke combinatie?

Gladde vloeren en honden, niet echt een goede combinatie. Je kent het misschien wel, een hond die op springt en in zijn snelheid wegglijd over de grond. Terwijl de hond door probeert te rennen blijft hij glijden alsof of hij over glad ijs probeert te bewegen. Of de hond die zit en steeds een beetje wegschuift, om niet weg te schuiven moet de hond steeds een beetje bijstellen.

Hoewel het misschien een grappig gezicht kan lijken is dit iets waardoor de hond ernstige schade op kan lopen aan zijn lichaam. Wanneer een hond veel over gladde vloeren moet lopen is er zelfs kans op blijvend letsel. De hond kan pijn en ongemak ervaren door dat letsel. Het kan variëren van kneuzingen tot gebroken poten.

Pups, oude honden of honden met lichamelijke beperkingen en aandoeningen zijn een extra gevoelige doelgroep. Pezen kunnen scheuren of er kan een probleem aan de gewrichten ontstaan.

Het lopen of waggelen over gladde vloeren is dus schadelijk voor je hond. Maar wist je dat het ook voor frustraties kan zorgen? Stel je eens voor dat je iets wilt eten of drinken en je kan dit niet rustig doen omdat je altijd wegglijd. Of als je snel de andere kant op wilt lopen maar dat gaat lastig want je glijdt weg. Best frustrerend!! Toch?

Foto: Doglab

Wanneer een hond op een gladde vloer ligt te rusten en op wilt staan kan dit moeilijk zijn. Vooral bij grote rassen kan dit voor een uitdaging zorgen. Elke keer moet er bij gestapt worden om niet onder uit te gaan. Vooral als je hond met alle poten onder zich uit licht als een ster, kan het zijn dat de hond moeite heeft met omhoog komen.

Wat kunnen we doen?

We kunnen tapijten neerleggen. En op plekken waar onze honden het moeilijker hebben met lopen kunnen we een pad van antislipmatten/tapijten/yoga matten neerleggen. Zo kunnen honden makkelijker van A naar B komen in huis. Ook bij voer en drinkbakken kunnen we een antislipmat leggen, zorg sowieso dat de voer en drinkbak niet weg kan glijden. En mocht je verschillende vloeren in huis hebben dan kun je hekjes plaatsen zodat je hond niet op de gladde vloer kan komen.

Maar vergeet ook niet plekken waar de hond van een klein afstapje moet. Bijvoorbeeld naar buiten of op plekken waar je hond slaapt of ligt. Leg ook
op dit soort plekken een antislip ondergrond als je hond dit nodig heeft. Let op dat antislipmatten of tapijten goed vastliggen. Anders kan het verschuiven en voor een nare val zorgen of verstapping.
Als je hond af en toe trap moet lopen dan is het zeer wijs om een goede traploper te plaatsen.

Zorg dat de teennagels niet te lang worden. Op gladde vloeren kun je jezelf wel voorstellen hoe lastig dat kan zijn. Hou ook de haren onder bij de voetzolen goed bij. Hoe meer en langer haar hoe lastiger het zal zijn op gladde vloeren. Ook de kussentje onder de poten dienen verzorgt te worden. Droge en gebarsten kussentjes hebben minder grip. Voor honden die echt last hebben met lopen zijn ook speciale sokken te krijgen of hoesjes voor over de teennagels. Deze zorgen voor meer grip en kunnen heel waardevol zijn.

Je kan ook nog overwegen tapijt te nemen of  je vloer te vervangen met een vloer die niet glad is. Een andere optie is een laag over de vloer heen lakken die de vloer stroever maakt, test dit wel van te voren uit voor dat je heel de vloer aan gaat pakken. Je kan je laten adviseren door een vloerspecialist. Soms kan het helpen om ander schoonmaakmiddel te gebruiken, er zijn middelen te koop die antislip zijn, test dit ook eerst weer goed uit op een stukje vloer voordat je de hele ruimte behandeld.

Foto: All dog boots

Wanneer je een hond hebt die vaker over gladde vloeren moet lopen en daar niet altijd wat aan te doen is, dan is het zeker aan te raden om elke half jaar/jaar langs een goede osteopaat te gaan of masseur . Een hond kan hier heel veel baat bij hebben. Daarnaast kun je trainen met lopen over gladde vloeren als je hond dit soms moet en daar moeite mee heeft. En natuurlijk is het van belang dat je jouw hond lichamelijk zo fit mogelijk houd.

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten , Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan

Previous Post Next Post

You Might Also Like