Blogs, Tips

Het belang van een decompressie wandeling

Onze honden maken van alles mee heel de dag door. Onverwachte geluiden, mensen die paseren andere dieren die passeren, spelende kinderen en ga zo maar door. Met name honden die in gezinnen leven met kids en honden die in drukke woonwijken wonen kunnen te maken krijgen met veel prikkels. Wat een bepaalde prikkel nou precies met een hond doet hangt heel erg sterk af van het individu zelf. Elke hond heeft een andere prikkel verwerking en de grote van het stressemmertje kan ook enorm verschillen per hond. Een prikkel kan zowel positieve als negatieve stress opleveren. Bij positieve stress oogt en voelt het heel anders aan maar in het lichaam zijn de zelfde processen aan het werk als bij negatieve stress. Dus zowel positieve als negatieve stress kunnen het stressemmertje van onze hond vullen.

Stress ervaren in het leven is niet meteen een ramp. Sterker nog, stress kan heel nuttig zijn. Stress is nodig om te overleven in bepaalde situaties. Het zet het lichaam aan tot actie. Het stressemmertje zal ook altijd voor een klein deel gevuld zijn. Ik zeg altijd: schiet niet meteen in de stress van een beetje stress bij je hond. Bekijk het totaal plaatje altijd.

Wanneer een hond  stress ervaart in het dagelijkse leven, positief of negatief, is het belangrijk dat de hond de kans krijgt om af te kunnen schakelen en het lichaam tot rust te kunnen laten komen. Wandelen in een woonwijk of op een plek waar je hond veel prikkels binnen krijgt draagt bij aan het vullen van de stress-emmer. Als de hond hier dagelijks aan bloot gesteld wordt kun je te maken krijgen met trigger stacking. Dit houd in dat er te veel prikkels achter elkaar komen waardoor de hond letterlijk kan gaan overlopen met alle gevolgen van dien. Wanneer er te snel bepaalde prikkels binnenkomen die de hond niet kan verwerken kan de stressemmer in een rap tempo vol komen te zitten en overlopen.

Voorbeeld:

trigger2.jpg

Het zelfde telt voor honden die in drukke gezinnen wonen. Het kan dan zijn dat er te veel prikkels binnen komen waardoor de hond niet voldoende tot rust kan komen en daar door dus over gaat lopen. Een hond die overprikkeld is zal bepaald gedrag laten zien dat door begeleiders als ongewenst ervaren kan worden. Dit gedrag is geen keus van de hond maar een fysiologische reactie, de hond heeft hier dus geen controle over.

Denk hier bij aan ineens harder bijten met spel of in je kleding gaan happen. Staart na jagen en door het huis rennen als een gek ( gekke vijf minuten ) Over matig blaffen en waken. Honden kunnen binnen gaan plassen door stress. Slopen in huis of heel druk en of zenuwachtig worden. Buiten achter fietsers aan gaan of uitvallen naar vreemde honden of mensen. Trekken aan de lijn en zo kan ik nog wel even door gaan.

Honden horen vier keer zo goed als ons mensen. Honden kunnen geluiden op een vier keer grotere afstand waarnemen en kan vier keer zo goed horen uit welke richting het geluid komt. Honden hebben een frequentie bereik dat minstens twee keer zo groot is. kun je nagaan hoe intens sommigen geluiden voor honden zijn. Het geluid van een stoplicht kan voor sommige honden al te veel zijn. Of  het geluid van een rolluik die open gaat en kinderspeelgoed dat allerlei geluiden maakt. Als wij als mens iets al vervelend ervaren of ergens van schrikken dan kun je er van uitgaan dat de hond dit al helemaal heftig ontvangt.

Om de hond de kans te geven om hier mee om te kunnen gaan is het belangrijk dat we hem de mogelijkheid bieden om af te kunnen schakelen. Even geen harde geluiden maar rust en kalmte. Elke hond heeft een rustige wandeling nodig. Honden houden er van om buiten te scharrelen en allerlei geuren op de doen, snuffelen, graven , rollen , najagen  en te kunnen spelen. dit is de natuur van de hond. Het moderne leven en leven in een  woonwijk of/en met een druk gezin kan soms best moeilijk zijn voor onze honden.

Een hond die in het dagelijkse leven bloot wordt gesteld aan veel prikkels moet de kans krijgen af te schakelen. Elke dag even een momentje voor zichzelf, om te voldoen aan zijn natuurlijke behoeftes. Vrijheid om te kunnen bewegen en keuzes te mogen maken. Vrijheid om te mogen snuffelen en ontdekken geeft de juiste mentale stimulatie die een hond nodig heeft. Hij komt hierdoor tot rust en kan beter omgaan met alle prikkels in het dagelijkse leven.

Als je hond niet los kan lopen kun je een lange lijn gebruiken wanneer je in een prikkelarme omgeving gaat wandelen . Mocht je last hebben van vuile handen doordat de lijn over de grond gaat dan kan ik leren handschoenen aanraden. Laat de riem dus lekker over de grond gaan zodat de hond echt vrij kan bewegen.

Neem de tijd voor deze wandeling dit ben je verplicht aan  je hond. Even alleen aandacht voor hem en niet je telefoon of andere dingen die je die week nog moet doen. Als we zelf niet aanwezig zijn tijdens deze wandelingen dan kunnen we ook niet met de hond bezig zijn. Het is heel menslijk dat je in je gedachten verzinkt ook wij worden aan veel prikkels blootgesteld, zie het daarom als een rust moment voor jullie beide.

Ga tijdens deze wandelingen eens ergens rustig zitten, gewoon even samen zijn. Dit geeft je hond de tijd om tot rust te komen. Je zult merken dat als jij vertraagt je hond dat ook doet. Samen even turen naar niets en luisteren naar de stilte om je heen. Laat je hond rustig wat snuffelen en ontdekken.

Maak contact met je hond wanneer deze je opzoekt, laat hem weten dat je er bent. Doe eens een leuk snuffelspel tijdens deze wandeling.

Kom je andere mensen tegen dan neem je even afstand en lijn je jouw hond aan. Zorg dat hij op een veilige afstand kan observeren als hij dat fijn zou vinden. Zolang je er maar voor zorgt dat het ver genoeg is dat je hond niet gestrest zal raken.

let op je tempo, loop niet te snel maar slenter echt. Geef je hond de tijd om te onthaasten en de omgeving te ontdekken.

Na een aantal dagen, weken ,maanden ga je merken dat je hond steeds kalmer gaat worden want de stress-emmer  gaat legen. Je hond krijgt meer ruimte vrij om om te kunnen gaan met moeilijkere situaties.

Loop zelf eens bewust door je woonwijk en luister en kijk eens goed. Wat hoor je? Wat hoor je in de verte? Wat zie je bewegen? Vuilniszaken , prullenbakken, iets dat opwaait of wappert? En bedenk dat wat jij hoort je hond beter hoort. Ga eens opsommen wat je hoort, kijk ondertussen naar je hond. Hoe reageert deze op de geluiden? Wat zegt het lichaam en welke signalen geeft je hond af? En ga dit eens observeren op verschillende tijden. En ga dan eens naar het bos of een kalme omgeving met je hond, wat gebeurt er dan en wat zie je aan je hond. En dan hebben we het nog niet eens over het waarnemen van geuren gehad.

thumbnail_IMG_5963.jpg

Wanneer we bewust lopen vallen ons dingen op en kunnen we betere keuzes maken voor onze honden. Ik sta een uur eerder op elke dag om met mijn honden te wandelen  in alle vroegte. Deze decompressie wandelingen geven mijn honden rust. Het is een kado voor je hond en zeker ook voor jou zelf. Mijn advies is om èèn grotere wandeling per dag te maken op een rustige prikkelarme plek en de andere twee, drie keer een korter poep en plas rondje te maken. Zo heeft je hond ook de tijd om goed te kunnen herstellen van de grote wandeling en dit is beter voor de prikkelverwerking. Je kan een decompressie wandeling maken samen met een andere hond waarvan je weet dat jouw hond echt goed mee samen kan, of je kan lekker alleen gaan. èèn op èèn tijd met je hond is ook echt heerlijk.

Hoe een decompressie wandeling er nou precies uitziet hangt af van jouw hond en zijn  behoeftes om af te kunnen schakkelen. Njoy de rust!

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten, Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de deel knop is wel toegestaan

Foto: Tysyfotografie

Previous Post Next Post

You Might Also Like