Blogs, Tips

EHBO doosje voor je hond

Ik zeg altijd maar: een slimme meid is voorbereid! De meeste van ons hebben wel paracetamol in huis, een pincet wat verband, ontsmettingsmiddel of brandwondenzalf, toch? Je weet immers nooit wanneer je dit nodig hebt dus je kan maar beter voorbereid zijn. Dit is ook van belang voor onze honden.

Daarom heb ik altijd een aantal basis spullen in huis. Zo ben ik altijd voorbereid en kan ik mijn honden de juiste verzorging bieden op het juiste moment. Zorg dat je een EHBO doosje thuis hebt staan met een aantal basis spullen erin. Wat de inhoud van zo’n doosje precies is kan variëren per hond.

Kijk daarom eens goed naar jouw hond en bedenk je eens wat van pas zou kunnen komen in jullie eigen EHBO doosje. En zorg dat je dit altijd in huis hebt. Voor mijn honden heb ik de volgende zaken in huis:

Honingzalf:
Heeft je hond een (schaaf)wondje opgelopen, droge huid, jeuk, brandwond of insectenbeet, honingzalf is je vriend.

Het verlicht jeukklachten en irritaties. En helpt ontstekingen tegen te gaan. Ook is het bijzonder goed tegen droge plekjes en schimmels. Je kan het vrijwel overal bij gebruiken. Het helpt het genezingsproces versnellen.

Sir James was pas nog gestoken onder zijn buikje door een insect. Ik heb er honingzalf opgesmeerd en je zag direct dat de irritatie wegzakte.

Lavendel olie:

Tip van Colette:

“Lavendelolie is verzachtend en kalmerend voor de huid.

Zuivere lavendel mag je ook puur op de huid smeren op wondjes. Kan zeker niet bij ieder merk. Kijk dus dat je een zuivere en pure olie hebt waar dit bij kan. Het kan wel wat prikken. Bij aankoop kun je jezelf het beste laten adviseren door een expert. Zo weet je dat je de juiste olie hebt en hoe je het bij jou hond toe mag passen.

Emotioneel kan de olie zowel kalmeren als stimuleren. Dat is vrij uniek aan deze olie. De olie balanceert dus daar waar nodig. Mag op open wonden (met pus), op blauwe plekken, insectenbeten, schimmels, borstontsteking, hotspot, oorontstekingen en brandwonden. Dus vooral op huid, jeuk, eczeem, insectenbeten. Op tekenbeten smeer ik zelf altijd teatree, maar lavendel is ook fijn dat werkt antibacterieel.
Ik werk veel samen met Colette. Zij kan je adviseren in het gebruik van etherische oliën. Ook geeft ze leuke workshops.


Zelf doe ik weleens op elke knie één druppel zuivere lavendelolie wanneer ik naar gestreste honden ga. Sommige honden komen dan ook echt een “snuifje” lavendel halen ter ondersteuning. Zo gaaf om te zien wat geur doet. Let wel: niet elke hond is hier van gecharmeerd.

Pijn medicatie/ medicatie voor honden/kat:

Als je ooit pijn medicatie hebt ontvangen van je dierenarts en deze is niet op bewaar deze dan op een koele plek. Mocht je het nog ooit nodig hebben dan kun je het snel weer pakken.

Heeft je hond medicatie dan is mijn advies altijd een voorraad in huis te hebben voor noodgevallen. Niets zo erg als misgrijpen op momenten dat je de medicatie nodig hebt.

Geef nooit pijnstilling van mensen aan je hond. Dit kan heel fout aflopen. Wanneer je pijnstilling geeft dient dit een diergeneesmiddel te zijn.

Bachbloesem rescue:

Dit middel is goed in te zetten nadat er iets gebeurd is waar je hond van geschrokken is. Je geeft jouw hond dan enkele dagen lang, nadat de hond geschrokken is, de druppels. Dit helpt trauma beter te verwerken en loslaten.

Maar dit middel is ook preventief te gebruiken. Moet je naar de dierenarts dan kun je dit een dag van tevoren toedienen en een aantal dagen daarna.

Bij elke vorm van spanning bij je hond kun je ondersteuning bieden met deze druppels.

Als je hond bijvoorbeeld een schermutseling heeft gehad met een andere hond of zich is rot geschrokken van een hard geluid, dan kun je dit middel gebruiken.

Puur, Calm:

Net als bij de Bach rescue kun je dit middel inzetten nadat er iets spannends gebeurd is. Sommige honden werken beter op Bach en andere op Puur calm. Het is testen wat nu geschikt is voor jouw hond.

Ga je naar de dierenarts of vind je hond een bepaalde situatie spannend? Dan kun je Puur calm gebruiken om je hond te ondersteunen.

Ga je bijvoorbeeld een lange reis met de auto maken of heb je een verbouwing aan huis dan kun je Puur calm hiervoor gebruiken.

Traumeel s:

Dit middel is in te zetten bij acute en chronische pijn, het biedt een ondersteunende werking. Ook helpt het zwellingen verlichten bij pijn en bij ontsteking. Het middel is homeopathisch.

Puur, trauma:

Dit kan ingezet worden bij trauma’s en blessures. Het kan ingezet worden na mentaal trauma zoals angst en na fysiek trauma.

Heeft er iets spannends plaats gevonden dan is dit middel goed in te zetten direct erna. Maar ook als de hond zich verstapt, verrekt of na een aanrijding. Bijvoorbeeld wanneer je hond hard tegen een boom aanrent of zich stoot.

Ooit kan iets klein lijken omdat de hond zich goed hersteld maar vergis je niet! Een stoot kan voor problemen zorgen, hou het altijd goed in de gaten.


Tekentang:

Spreekt voor zich. Dit moet iedere hondeneigenaar in huis hebben. Wanneer je hond een teek heeft kun je deze het beste zsm verwijderen met een tekentang.

Daarna een druppeltje lavendelolie of wat honingzalf erop.

Thermometer:

De temperatuur van onze honden ligt gemiddeld tussen de 38 en 39 graden. Wanneer je vermoed dat je hond niet helemaal lekker is kan het handig zijn om de temperatuur te checken. Gebruik hiervoor glijmiddel! En check voorzichtig de temperatuur met beleid.

Verbandtrommel:

Wanneer je hond een wond heeft kan het noodzakelijk zijn dat deze verbonden moet worden. Zorg dus altijd dat je een verbandtrommel in huis hebt.

Nova heeft ooit een wond aan haar oor gehad. Ze bleef schudden met haar hoofd en het bloed vloog in het rond. Om scheuren van de wond tegen te gaan heb ik een hoofdverband aangebracht.

Het is een goed idee om je eens te verdiepen in de technieken voor het verbinden van je hond. Wat mag wel en wat mag niet. Bij het verbinden van poten moet je namelijk altijd een watje tussen de tenen doen. En zo zijn er een aantal belangrijke dingen die je moet weten in geval van nood.

Wij zijn geen artsen of specialisten:

Wanneer je twijfelt neem dan altijd contact op met een arts of specialist. Wij zijn geen dokters! Het is goed om in geval van nood wel een aantal producten in huis te hebben. Het kan voorkomen dat je niet direct bij een arts of specialist terecht kan en dan wil je jouw hond toch direct zo goed mogelijk kunnen helpen.

Een andere tip die ik jullie nog mee wil geven is, volg een EHBO cursus voor honden. Dat kan zo’n verschil maken.

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten, Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de deel knop is wel toegestaan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like