Blogs, Tips

Een jasje voor je hond?

Een mode verschijnsel of noodzakelijk kwaad? Er wordt vaak gedacht dat een jasje wat overdreven is voor een hond. Honden zouden namelijk goed tegen kou kunnen. Maar is dit wel zo?

Ja, sommige rassen kunnen goed tegen koudere temperaturen. Denk hierbij aan honden met een flinke vacht zoals de samoyeds, de berner sennen hond en sledenhonden. Deze honden kunnen vaak meer hebben mits hun vacht en gezondheid goed zijn. Uiteraard hebben deze honden ook een grens. Hun vacht kan nat worden en als ze door weer en wind moeten kan hun lichaamstemperatuur ook flink dalen en kan de hond het koud krijgen en ook onderkoeld raken. Dit telt natuurlijk voor alle honden die nat worden of in de wind lopen.

Honden die minder goed tegen de kou kunnen zijn honden met een dunne vacht. Hoe dunner de vacht is hoe sneller de hond zal afkoelen. Denk hierbij aan windhonden maar ook de stafford. Deze honden zullen eerder last hebben van de kou. Hoe kleiner de hond hoe eerder de hond kou kan ervaren. Ze verliezen snel warmte doordat ze een hoog oppervlakte tot volume ratio hebben. Ook honden die gefokt zijn voor een warmer klimaat kunnen eerder last hebben van de kou.


We weten nu beter als ooit van te voren wat kou voor een impact kan hebben op het lijf van onze honden. Kou kan honden ziek maken. Ook kunnen honden onderkoelen, het lichaam verliest dan warmte sneller als dat het kan produceren. Wanneer een hond het koud heeft kan deze zich niet goed ontspannen en dit draagt bij aan het vullen van de stress-emmer.


Groepen die kwetsbaar zijn voor kou zijn:

• oudere honden
• Puppy’s
• Zieke honden
• Honden met een schildklier aandoening
• Honden met musculoskeletal problemen ( spondylosis, HD, ED etc )
• Honden zonder onder vacht
• Windhonden
• Honden die net van de trimmer komen
• Honden met weinig lichaamsvet
• Honden met een kale buik
• Honden die net geadopteerd zijn uit warmere landen• Honden die net geadopteerd zijn uit warmere landen

Wanneer weet of je hond het koud heeft?

Sommige honden bieden weerstand om te gaan wandelen. Buiten kan het zijn dat je geen of minder contact krijgt of dat de hond direct naar huis wilt na het doen van zijn behoefte. Als een hond het koud heeft zal deze trillen/bibberen, ga dan direct naar huis, dit is een teken dat het lijf te veel is afgekoeld. Ook kan de ademhaling afwijken van de normale ademhaling en de hartslag kan gaan verzwakken. Maar ook pijnklachten en “probleem gedrag” kan toenemen. Een angstige hond kan banger worden en een uitvallende hond meer gaan uitvallen.
Hou deze signalen dus goed in de gaten want je hond kan onderkoelen!!

Hoe zie je dat je hond onderkoelt raakt?

Bevriezingsverschijnselen kunnen te zien zijn op de huid van de hond. De huid zal eerst bleek worden en daarna rood en ook kan de huid gaan opzetten. De hond zal pijnklachten krijgen bij de oren, poten en staart.
Als je merkt dat je hond onderkoelt raakt dan zorg je dat je direct naar een veilige plek gaat waar de hond op kan warmen. Als je een kruik in huis hebt kun je deze bij de hond leggen. Let wel op dat de kruik niet te heet is, anders kan de hond zich verbranden. Wikkel je hond in dekens en zorg dat hij op kan warmen. Probeer of je hond warm water wilt drinken en geef hem suiker. Daarna bel je altijd direct je dierenarts!!

Een winterjas is voor veel honden dus van belang. De lichaamstemperatuur van de gemiddelde hond is 38/ 39 graden. Kleine honden kunnen kou ervaren rond de 8 graden. Middel grote honden ongeveer vanaf 5 graden en grote honden ongeveer vanaf 3 graden.
Elke hond is anders en wanneer een hond het als koud ervaart hangt dus ook af van het individu zelf. Kijk dus altijd goed naar jouw hond en kijk wat deze nodig heeft. Een hondenjasje kan het leven van je hond echt zoveel prettiger maken. Kun je jezelf voorstellen dat je elke dag met een dun jasje door de kou moest lopen de rest van je leven? Lijkt mij een nachtmerrie.


Hoe zat dat vroeger dan met honden die buiten gehouden werden?

Honden die altijd buiten zijn hebben een vacht die daar op aangepast wordt. Doordat ze altijd buiten zijn zal de vacht in de winter dikker zijn en het lijf warm houden. Mits ze ook gezond en oud genoeg zijn. Onze huishonden zitten nu het overgrote gedeelte van de dag binnen, hun vacht veranderd wel in de zomer en winter maar die wordt niet zo dik als bij honden die altijd buiten moeten zijn. Dit is trouwens absoluut geen excuus om honden dan maar altijd buiten te laten. Zoals hier boven beschreven staat kan elke hond het koud krijgen. Honden horen na mijn mening niet buiten gehouden te worden tenzij ze een functie hebben als bijvoorbeeld het beschermen van een kudde. En dan nog moet de hond zich kunnen opwarmen of schuilen als hij daar behoefte toe heeft.

Geen jasje aan?

Heeft jouw hond geen ondervacht en wel een blote buik maar is gezond en lijkt geen problemen te hebben met kou? Zorg dan dat je hond lekker in beweging blijft buiten, Je hond hoeft geen jas aan als deze de kou niet als onprettig ervaart. Wanneer een hond goed opgewarmd is kan het lichaam zich beter op temperatuur houden. Wordt je hond nat of staat deze stil dan kan het lijf alsnog afkoelen. Zorg dus dat je tijdig in kan grijpen mocht dit nodig zijn.


Kou en binnen zijn, hoe zit dit dan?

Sommige honden zijn koukleumen en hebben het ook in huis koud. Je niet kunnen ontspannen door kou is vreselijk naar. Kijk daarom eens goed naar je hond. Ik ken honden die “ probleemgedrag” vertoonde omdat het te koud was in huis. Wanneer we weg gaan doen we vaak de verwarming uit en gaan er dan vanuit dat onze honden het wel prima hebben zo.
Sommige honden en met name honden die geschikt zijn voor warmere buitenlandse temperaturen kunnen het in huis dus ook koud hebben. Hou hier rekening mee. Leg een extra dikke deken neer of warm bijvoorbeeld een kruikje op en leg dat klaar voor jouw hond. Sommige honden vinden het fijn om een truitje te dragen in huis. Let wel op de vacht, die moet wel kunnen luchten op zijn tijd. Sommige honden kunnen gevoelig reageren op kleding.

Slaap en kou, hoe zit dat?

Wist je dat de meeste honden dezelfde temperatuur nodig hebben als ons om goed te kunnen slapen? Het grootste gedeelte van de slaap 80% heet de sws ( slow wave slaap ) in deze slaap koelen de hersens en het lijf af. De bloeddruk daalt en de spieren ontspannen. Sommige honden krijgen het dan koud en vinden het prettig om een dekentje te hebben.
Honden hebben dezelfde temperatuur nodig als mensen om in de REM- slaap te komen ( 20% van de slaap ) Honden met een dikke vacht hebben wellicht de voorkeur voor een iets koelere plek. Elke ras heeft zijn eigen behoeftes. En net als bij ons mensen hebben sommige honden het gewoon eerder koud. Zoek uit wat jouw hond nodig heeft om een kwalitatief goede slaap te krijgen.

Wat als je hond nat is geworden tijdens het wandelen?

Ik ben mega fan van de badjassen van Dierenoppas Amersfoort. Na het wandelen trek je zo’n badjas aan en je hond zijn vacht zal sneller drogen en dus ook lekker opwarmen.


Honden hebben het dus zeker ook koud wanneer de temperatuur daalt. Het grootste gedeelte van de dag leven ze in een warm huis. Wanneer je dan naar buiten gaat kan dat dus net als bij ons koud zijn.

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten , Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like