Blogs, Tips

CAN YOU DIG IT?! YES YOU CAN!!!

Sommige honden vinden het heerlijk om te graven. Graven is natuurlijk gedrag voor je hond en het geeft een goed en fijn gevoel. Als je hond tijdens een boswandeling zich eens lekker los wil laten gaan op het graven van een kuil dan zou ik hem gewoon lekker zijn gang laten gaan.

Graven, slenteren, snuffelen, sprintje trekken of sjouwen met stokken is allemaal natuurlijk gedrag. Voor honden is het belangrijk dat hier aan voldaan kan worden. Wij als hondenbegeleiders kunnen onze honden helpen om te voldoen aan deze behoeftes door regelmatig plekken op te zoeken waar ze veilig hun ding kunnen doen. Dit maakt je hond gelukkig! Stressvrij en weg van alles zijn eigen ding laten doen is heel belangrijk voor de mentale gezondheid van je hond.

Maar wat nou als je hond jouw tuin op de schop gooit? Mmm, dat is natuurlijk niet zo wenselijk. Ik krijg wel eens vragen van cliënten hoe ze dit tegen kunnen gaan. Als eerste is het dan belangrijk om te weten waarom je hond het doet! Als je de reden weet kun je er wat aan doen met een aanpak die past bij je hond en waar je hond zich goed bij voelt.

Fiddle about:

Sommige honden graven namelijk om spanning los te laten. Dit is voor deze honden dan een coping mechanisme. De hond ervaart spanning door iets en wil dit kwijt raken door te graven. Dit kan zowel positieve spanning zijn als negatieve spanning. Dat wil dus zeggen dat wanneer de hond heel enthousiast raakt van bijvoorbeeld bezoek, de spanning in het lijfje kan gaan opbouwen. Maar de spanning in het lijf kan ook opbouwen door bijvoorbeeld frustratie. De hond kan dan opzoek gaan naar een manier om deze spanning los te laten en dat kan zich dan uiten in het graven van kuilen.

Je kan dan eens kijken wat je kan doen aan de situatie die de hond triggerd. Kun je bijvoorbeeld werken aan het begroeten van bezoek dat binnenkomt? En wel op een manier waarbij de hond zich goed en ontspannen voelt? Of kun je de oorzaak van frustratie achterhalen? Hoe voelt de hond zich? Snapt hij een bepaalde situatie niet, is hij gezond? Allemaal vragen die we ons zelf kunnen stellen om te achterhalen waarom de hond opzoek gaat naar deze coping strategie.

Ras kenmerken:

Graven kan een ras eigenschap zijn van je hond. Neem nou bijvoorbeeld de terriërs. Ze graven uit instinct naar prooien onder de grond. Sommige terriërs eten hun prooi die ze gevonden hebben ook met trots op. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een muisje. Ik heb wel eens vaker een terriër eigenaar aan de telefoon gehad die geschokt vertelde over de gruweldaad die haar hond gepleegd had. Echter is dit voor je hond volkomen normaal gedrag. Het is natuurlijk instinct.

Graven naar geurtjes en diertjes:

Het kan zijn dat je hond geluidjes hoort onder de grond of iets ruikt dat daar verstopt zit. Honden zijn van nature nieuwsgierige dieren en het is dan ook echt niet vreemd dat ze op onderzoek uitgaan.

Opzoek naar mineralen:

Sommige honden missen bepaalde mineralen in hun voeding. ze kunnen dan op zoek gaan naar deze mineralen in de grond. Check de voeding van je hond en laat je goed adviseren. Er zijn voedingsdeskundigen die een dieet op maat voor jouw hond kunnen adviseren.

Verlatingsangst of een poging om te ontsnappen:

Laat jij je hond in de tuin terwijl deze niet alleen kan blijven? Dan kan het zijn dat de hond zich uit wil graven in een poging weer bij jou te kunnen komen. Maar het kan ook zijn dat de hond bij andere bronnen wil komen. Denk dan bijvoorbeeld aan de hond van de buren. Of de hond verveelt zich en wil wegkomen.

Ook honden die angstig zijn of ergens van schrikken kunnen een poging doen om weg te komen. Laat je hond nooit alleen als je weet dat deze bang is. Dan is het zaak hier aan te werken met een gedragsdeskundige. Bijvoorbeeld onweer! Ik ken honden die zichzelf serieus bezeerd hebben uit angst hiervoor, en zelfs een hond die hierdoor een hartaanval gekregen heeft. Check sowieso altijd de weersverwachting wanneer je hond hier bang voor is. Dan kun je er voor zorgen dat deze zeker niet alleen is.

Verkoeling zoeken:

Sommige honden kunnen een kuiltje graven om in te gaan liggen als ze het warm krijgen. Heb je al eens gevoeld met je hand hoe koel de grond kan zijn in de zomer? Best slim van honden dat ze deze manier gebruiken om zich te verkoelen.

Is dit de reden? Help je hond dan op een andere manier verkoeling zoeken.

Weet je de oorzaak dan kunnen we een plan van aanpak maken:

Weten we de oorzaak van het graven dan kunnen we aan de slag met een plan op maat. Het is namelijk van belang dat het welzijn van je hond voorop staat. Een hond graaft geen kuilen om jou te irriteren en er zal altijd een logische verklaring achterzitten. Of ze het graven nu een goed gevoel geeft of omdat het instinct is, we kunnen hier altijd wat mee. En als we kunnen begrijpen waarom de hond dit doet kunnen we ook begrip hebben voor de hond en hopelijk niet zo snel gefrustreerd raken door dit gedrag.

Een tip die ik hier graag met jullie wil delen is het maken van een legale graafplek! Als je hond verder gezond is en het welzijn van je hond wordt niet aangetast dan kunnen we een plek maken waar hij mag graven. Zo kunnen we tegemoet komen aan de natuurlijke behoeftes van je hond.

Kies een plekje uit in de tuin en zet dit duidelijk af. Zo kan het niet missen, this is the spot!! Je kan een kuil graven op deze plek en wat lekkers of/en leuks verstoppen onder de grond. Motiveer je hond om hier te gaan graven. Elke keer als je hond een poging wil doen om ergens te graven help je hem om mee te komen naar die plek. Dit op een kalme en liefdevolle manier. Als je hond namelijk wat spanning kwijt wil, wil je hem niet nog extra spanning bezorgen. Oefening maakt blijvend, dus blijf het voordoen en blijf hem helpen tot dat het kwartje gevallen is: graven doe je hier!

Heb je tegels in je tuin? Dan kun je misschien een aantal tegels weghalen. Dit om te voorkomen dat je hond in je plantenbakken gaat graven. Je kan ook een zwembadje (in de vorm van een schelp) vullen met zand of een wasmachine lekbak. Wees creatief!

Hulp nodig met het uitzoeken waarom jouw hond bepaald gedrag laat zien. Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag verder.

 CAN YOU DIG IT?! YES YOU CAN!!!

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten, Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de deel knop is wel toegestaan

Previous Post Next Post

You Might Also Like