Blogs

Wat zegt de staart van jouw hond

Een kwispelde hond is een vrolijke hond, waar of niet waar? Niet altijd waar! Een hond kan op verschillende manieren kwispelen en het kan een belangrijke graatmeter zijn om te zien hoe de hond zich voelt. Een hond kan kwispelen omdat hij: vrolijk is , angstig, opgewonden, gefrustreerd of boos is of zelfs agressie in kan zetten. Kwispelen komt voor uit opwinding en dat kan zowel positieve en negatieve opwinding zijn. Ik denk dat het èèn van de meest mis begrepen signalen is door de mens over de hond. Te vaak wordt nog gedacht dat een kwispel gelijk staat aan goede gevoelens bij de hond en het is tijd dat we de verschillende reden beter leren herkennen zodat we beter in kunnen spelen op de hond zijn behoeftes en situaties veiliger kunnen houden. Uiteraard is het ook hierbij weer belangrijk om te kijken naar de gehele context en welke signalen de hond nog meer afgeeft.

Daarnaast is kwispelen een mega belangrijke manier van communiceren onderling. Hondenogen zijn weliswaar minder ontwikkeld als die van de mens in het waarnemen van kleur, maar hondenogen zijn uitstekend in het waarnemen van beweging. Een bewegende staart is zeer zichtbaar voor andere honden. De evaluatie heeft ervoor gezorgd dat de staart van de hond beter zichtbaar is geworden. Door meer haren en verschillende kleuren in de staart. Een staart is dus zeer belangrijk voor honden net als bijvoorbeeld een lach voor de mens belangrijk is om te communiceren.

Hieronder leg ik jullie een aantal verschillende soorten van kwispels uit:

– Blijdschap, laten we daarmee beginnen. Wanneer de hond kwispelt uit blijdschap heeft deze een ontspannen en los lijf. Het lijf beweegt soepel van links naar rechts en het achterwerk wiebelt vrolijk mee. De snelheid hiervan zegt iets over de staat van opwinding. Het kan variëren van ontspannen en vrolijk tot JEEJ JEEJ JEEJ mega enthousiast. En terwijl ik dit schrijf zit ik zelf als een blij hondje mee te schudden, hahaha jullie ook?

– De propeller, bij deze kwispel draait de staart rondjes als een propeller, en dit gaat van hoog naar laag. Wanneer de hond deze variant laat zien voelt de hond zich onzeker over de situatie. De snelheid van deze kwispel zegt ook iets over de gemoedstoestand van de hond. Hoe sneller de kwispel hoe meer opgewonden de hond is. Dit kan uitlopen op escalatie.

– De stijve en strakke kwispel, wanneer de hond deze kwispel laat zien die stijve en korte stukken van links naar rechts gaat dan zal de hond zich niet prettig voelen en negatieve emoties ervaren. De hond kan dit ook doen wanneer deze agressie in kan zetten. Als de staart heel snel begint te bewegen kan dit een indicatie zijn dat de spanning hoog op aan het lopen is en de hond zelf zou kunnen uitvallen.

– De lager kwispel die voorzicht van links naar rechts gaat kan gezien worden als een kalmerend signaal. De hond kan deze inzetten om te laten zien dat er geen verkeerde bedoelingen zijn. Sir James geeft deze mooi weer wanneer hij wil zeggen: Hey hallo, ik bedoel het goed.

De hoogte waarop de staart gedragen wordt kan ook een goede indicatie zijn over de gemoedstoestand van de hond. Wanneer de staart heel hoog gedragen wordt kan de hond zich bedreigd voelen. Het kan een signaal zijn waarin de hond aangeeft; Maak dat je weg komt bij mij of er zullen consequentie volgen. Sir James, mijn eigen hond laat dit zien wanneer er vreemde mensen en/of honden ineens dichtbij komen en Nova laat het zien wanneer er mensen langs ons terrein lopen. Wanneer de staart heel laag gedragen wordt kan dit een teken zijn dat de hond zich bezorgd voelt en zich onderdanig opstelt. Wanneer die staart dan ook nog onder hij lijf tegen de buik aan verdwijnt geeft de hond aan echt angstig te zijn en zegt als het ware: Doe mij alsjeblieft geen pijn. Als de staart op gemiddelde hoogte gedragen wordt zal de hond zich over het algemeen ontspanen voelen. En als de staart horizontaal gedragen wordt geeft dit aan dat de hond alert is en iets zeer goed in de smiezen aan het houden is. En dan nog het geconcentreerde staartje, die lijkt soms vanuit de staartwortel met een kromming recht naar beneden te vallen. Deze zie ik veel bij honden die bijvoorbeeld aan het puzzelen zijn.

Honden van verschillende rassen hebben een verschillende straatdracht. Sommige honden dragen hun staart hoog, denk bijvoorbeeld aan de Husky of hun staart meer verticaal zoals een Beagel en sommige honden dragen hun staart onder het lijf zoals de Whippet en de Greyhound en de meeste honden dragen hun staart naar beneden op hoogte van de hielen. En dan heb je nog de rassen als de mopshond die hun staart tegen het lijf aangedrukt hebben en helemaal niet meer goed kunnen kwispelen.

In het voorbeeld van de husky kan het bijvoorbeeld zijn dat er miscommunicatie ontstaat tussen verschillende rassen. Zo kan een andere hond deze hond als een dreiging ervaren omdat de staartdracht geïnterpreteerd kan worden als een afstandsvergrotend signaal. Het is belangrijk om je eigen hond eens te observeren en te zien hoe jouw hond zijn staart draagt in verschillende situaties. Wanneer je begrijpt wat de staart zegt kun je beter lezen wat er in jouw hond omgaat.

Bij sommige honden is zelf de staart door de mens verwijderd en hierdoor de kans op communicatie ontnomen. Dit kan voor problemen zorgen want de staart is een zeer belangrijke tool om iets mee duidelijk te maken. Is het om medische redenen dan is het te begrijpen dat een hond misschien zijn straat geamputeerd moet krijgen. Maar naar mijn mening is het dierenmishandeling wanneer dit gedaan wordt omdat het mooi wordt bevonden door de mens. Het is overigens een pijnlijke ingreep. Er zijn honden die hun hele leven lang nog pijn kunnen lijden door het amputeren, deze honden kunnen lijden aan fantoompijn en dit is een serieuze aandoening die je geen hond toe wenst.

Uit onderzoek is gebleken dat zelfs de kant waarna de hond kwispelt je iets kan vertellen. Als de hond naar rechts kwispelt dan geeft dit weer dat de hond gelukkig/vrolijk en zelfverzekerd is. kwispelt de hond naar links dan geeft dit aan dat de hond bang/angstig of onzeker is. De linkerkant van het brein zorgt voor de staartbeweging naar rechts van het lichaam en de rechterkant van het brein zorgt voor de beweging naar de linkerkant van het lichaam. de linkerkant van het brein wordt geassocieerd met positieve gevoelens zoals veiligheid en liefde, dus een happy doggie beweegt zijn staart naar recht. En de rechterkant van het brein wordt geassocieerd met negatieve gevoelens zoals angst en depressie, dus een angstige hond beweegt zijn staart naar links. Hou hier wel bij ingedachte dat het gaat om de linker of rechter kan van de hond, gezien vanuit de hond zelf!

De staart, een prachtige communicatie tool voor honden onderling maar zeker ook voor ons de mens. Wij kunnen het gebruiken als een emotiemeter om onze hond beter mee in te schatten en te helpen.

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten, Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de deel knop is wel toegestaan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like