Blogs

Wat is Trigger stacking?

Trigger stacking is het opstapelen van binnenkomende prikkels in een korte periode achter elkaar die voor een heftige stress reactie kunnen zorgen. De hond heeft dan tussen deze op èèn volgende prikkels/triggers onvoldoende tijd om te herstellen waardoor de bom op een gegeven moment barst.

Om als voorbeeld het stress-emmertje te nemen. Bij elke prikkel die binnen komt wordt het emmertje een beetje gevuld. Wanneer het emmertje vol is zal de hond reageren. “Dat doet hij anders nooit” of “zo heb ik hem nog nooit gezien”, zijn reacties die je vaak in verband kan brengen met trigger stacking. Het is net zo als bij ons. Zelfs de meest kalme persoon kan wel eens uit zijn slof schieten als er genoeg vervelende of spannende dingen achter elkaar gebeuren en die opstapelen. Zo is het ook bij onze honden.

Wanneer het emmertje vol is verschild per hond. Wat voor de één een spannende trigger/prikkel kan zijn is voor de ander puur vreugde. De reactie op een trigger/prikkel hangt af van de eerdere leerervaringen, persoonlijkheid en angsten van de hond. Honden reageren op een bepaalde trigger/prikkel omdat ze er geen controle over hebben. Bijvoorbeeld, niet weg kunnen uit een bepaalde situatie omdat de hond vast zit aan de lijn. Of in huis met bijvoorbeeld druk spelende kinderen, ze kunnen dan in een voor hun te kleine ruimte gehouden worden zonder vluchtroutes. Maar ook vuurwerk of de deurbel kan een trigger zijn die het emmertje vult. Een stressreactie op een trigger/prikkel is iets fysisch, de hond heeft hier dus geen controle over.

Hoe snel de emmer vult kan ook verschillen per hond en het kan afhangen van meerdere factoren hoe snel de grens bereikt zal worden. Zaken die hierbij een rol kunnen spelen zijn bijvoorbeeld Slaap tekort ,  net als bij ons zijn honden ook prikkel gevoeliger wanneer ze niet goed slapen. Heeft de hond pijn of ervaart deze ongemakken? Ook dit kan bijdragen net als honger of dorst hebben of het te warm of te koud hebben.

Positieve prikkels kunnen ook zorgen voor trigger stacking. Denk hierbij aan kindjes die heel de middag druk gespeeld hebben en dan na de speel-date gaan huilen of lastig worden terwijl ze een super leuke dag gehad hebben. Of wanneer er bezoek komt wat je hond heel leuk vind en je hond door het dolle heen is. Leuke activiteiten kunnen hier dus ook aan bijdragen. 

Een cliënt van mij is met haar hond Bas in begeleiding bij mij. Bas is reactief naar voorbijgangers. Als iemand passeert schiet hij volledig uit zijn slof en gaat er zelfs achteraan als hij zijn kans schoon ziet. Met het trainen kwamen de baasjes erachter dat hij na eigen zeggen nogal wispelturig is. Soms mogen er vier mensen passeren en ineens is het bij de vijfde te veel. Als het emmertje 100% gevuld kan worden  dan wordt het emmertje van Bas bijvoorbeeld bij elke voorbijganger met 25% gevuld . Dus bij de vierde zat het emmertje aan de max en bij vijf valt Bas dus uit.

Hoe vol een trigger/prikkel het emmertje vult is afhankelijk van de hond. Om even het voorbeeld met procenten aan te houden, de procenten variëren dus per individu. Elke hond heeft zijn grenzen en met de juiste hoeveelheid aan “procenten” kan elke hond regeren. Net als bij ons mensen. Het is daarom van belang dat je stress-signalen bij jou hond leert herkennen zodat je tijdig kan ingrijpen, voor rust kan zorgen en trigger stacking kan voorkomen. Signalen kunnen soms echt heel subtiel zijn.

Het kan voorkomen dat sommige begeleiders er te makkelijk van uit gaan dat honden wel om kunnen gaan met bepaalde situaties. Denk bijvoorbeeld aan het mee gaan naar het terras, samen leven met meerdere dieren , je hond achter laten in een pension of een druk huishouden met kids.  Verwachten we soms niet te veel van onze honden? Ook wij hebben allemaal weleens een slechte dag en zijn dan niet altijd even vriendelijk of tolerant. Waarom verwachten we dit dan wel van onze honden? Als de hond zijn grens bereikt heeft en hapt naar één van onze gezinsleden of andere dieren zijn we vaak erg geschrokken en accepteren we dat gedrag niet. Maar het kan dus heel goed zijn dat de hond allang heeft aangegeven dat zijn grens in zicht komt, wij het niet herkennen en voorbij gaan aan deze signalen. Wij kunnen met woorden vertellen, tot hier en niet verder, onze honden kunnen dat niet. Elke hond is een individu. Kijk wat jou hond nodig heeft van jou om zich goed te kunnen voelen en pas dit toe. Leer de taal van jou hond spreken en voorkom een vervelende situatie.

In het volgende artikel zal ik ingaan op wat je kan doen als je triggers/prikkels herkent. Hoe je er voor kan zorgen dat het emmertje afneemt. Wil jij de signalen beter leren herkennen? Dan kan ik je het boekje kalmerende signalen van Turid Rugaas aanraden. Het leest zich makkelijk weg en het zal een nieuwe wereld voor jou openen, de wereld van jou hond!


Dit artikel is geschreven door Hondengedragsdeskundige Nadieh Cuijten, Lighttown Dogs 

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten , Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van deze tekst of de afbeeldingen zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht.

Previous Post Next Post

You Might Also Like