Blogs

Wat is goed spel tussen honden?

Als eerste wil ik beginnen met deze vraagstelling? Wil jij vrienden worden met iedereen die je tegenkomt? En vind je het fijn wanneer een vreemde ineens heel dichtbij komt en bijvoorbeeld je parfum in je nek gaat ruiken?
Het lijkt mij niet toch?
Onze honden kunnen dit ook net als ons heel vervelend en onbeschoft vinden.

Het is fijn voor honden als ze een paar vaste speel- vriendjes kunnen hebben. Let wel, dat is niet voor alle honden haalbaar. Als jouw hond regelmatig met dezelfde hond(en) mag spelen dan kunnen die een mooie relatie opbouwen die heel waardevol kan zijn. Er kunnen hechte vriendschappen ontstaan. Dat is zo gaaf om te zien. Mijn hond Nova heeft een beste vriendin, Leah een chow chow. Die twee snappen elkaar zo goed. Het is prachtig om te zien hoe blij ze worden van elkaars aanwezigheid.

Je hond vaak en veel blootstellen aan vreemde honden kan stressvol zijn. Het kan zorgen voor nare situaties en slechte ervaringen. Als het tien keer goed gaat dan geeft dat geen garantie voor de toekomst. Niet alle honden klikken met elkaar.

Wil je weten of er een match is dan is het aan te raden eerst samen aan de lijn een stukje parallel (haaks aan elkaar en achter elkaar) te gaan wandelen. Eerst met een grotere afstand en als je aan de lichaamstaal van beide honden ziet dat ze toenadering zoeken kun je langzaam dichterbij komen. Merk je dat de honden samen prima bij elkaar los kunnen lopen dan kun je dit doen op een veilige plek en onder toeziend oog.

Honden aan elkaar laten snuffen als ze aangelijnd zijn is af te raden. Aan een lijn kunnen honden niet goed communiceren of voldoende afstand creëren wanneer nodig. Ze kunnen met de lijnen in de knoop komen te zitten. Zo kan het zijn dat je jouw hond als het ware in een situatie dwingt die deze als onprettig ervaart. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Sommige honden kennen elkaar heel goed en voelen zich relaxed in elkaars aanwezigheid wanneer ze aan een lijn zitten. Als dit het geval is kan het meestal geen kwaad.

Het is belangrijk de lichaamstaal van jouw hond en de andere hond goed te leren lezen zo weet je wanneer je mogelijk in moet grijpen. Leer de signalen voor ontspanning kennen zoals: de spelboog,  losse spieren en vrolijk bewegende lijven. Maar leer ook wanneer de spanning letterlijk oploopt zoals: stijve spieren, hoog op de poten gaan staan of verstijven. Ik kan jullie het boekje van: Turid Rugaas, Kalmerende signalen aanraden. Een handig boekje om je meer bewust te maken van de taal van de Hond.

Maar wat is nou eigenlijk leuk spel?

Leuk spel heeft afwisselende rollen. Eerst rent de ene hond bijvoorbeeld achter de ander aan en dan andersom. Dan gaat de ene hond op de grond liggen en even later gaat de andere hond op de grond liggen. Als je merkt dat vooral één hond najaagt of zich juist klein maakt moet je jezelf afvragen of het spel wel leuk is voor beide honden. Niet alle honden respecteren elkaars grenzen of kennen hun eigen grenzen dus als begeleider is het zaak dit in de gaten te houden om tijdig in te grijpen.

Nu is het zo dat honden die elkaar goed kennen toch een eigen manier van spel ontwikkelen. Elke hond is natuurlijk anders, om het nog maar even wat moeilijker te maken ;). Mijn hond Nova rent bijvoorbeeld altijd achter James aan, mijn andere hond. Nooit andersom. Nu kennen ze elkaar door en door dus dit is niet persé een probleem bij hun. Echter hou ik hun spel altijd heel goed in de gaten, soms breek ik het af.

Leuk spel gaat ook niet te lang door en heeft pauzes. Even spelen en dan rust. Vaak zie je dat honden zich na spel uitschudden. Letterlijk even alle spanning uit het lijf gooien. Dat is een goed teken! Daarna even lekker hun eigen ding doen los van elkaar wandelen en snuffelen. De concentratie en energie neemt langzaam af na een tijdje.
Gaat spel te lang door dan loop je het risico dat er een conflict ontstaat tussen de honden. Met name bij nog onbeheerste puber honden kan spanning snel oplopen. Ze zijn nog te emotioneel.

Ik hoor cliënten wel eens zeggen: “mijn hond is ook maar saai die loopt altijd rustig mee als we met een andere hond gaan wandelen en speelt bijna niet”.  Ik kan je zeggen dat daar niets saais aan is. En dat dit juist heel wenselijk gedrag is! Gewoon lekker samen zijn en een beetje rondscharrelen.

Het is van belang dat spel gelijkwaardig is. Je kan je voorstellen dat als je een grote dog achtige puber laat spelen met een puppy chihuahua dat er mogelijk wel eens iets fout kan gaan. Een puber hond moet leren begrenzen en hoe zijn lichaam werkt.  Als deze dan vol over de chihuahua heen rent of met een speels bedoelde poot op de rug gaat staan ontstaat er trauma.

Of neem nou twee pubers die geen grenzen kennen en maar door gaan.  Het is daarom belangrijk dat je kijkt naar de verhouding. Pups van dezelfde grote en kaliber kunnen samen kennis maken. Of een volwassen stabiele hond met een puber. Grote honden en kleinere honden kunnen ook prima spelen wanneer de grotere hond weet hoe hij zich aan de kleine aan kan passen. Dit noem je handicaping.
Als de verhoudingen kloppen kan spel heel leuk en leerzaam zijn.

Verschillende rassen hebben ook verschillende speelstijlen. Sommige rassen zullen bijvoorbeeld meer vocaliseren tijdens spel en andere meer rennen. Sommige honden gooien de beuk erin en zoeken veel lichaamscontact. En zo zijn er nog veel meer ras gebonden spel gedragingen. Hou dus altijd in gedachten of bepaalde rassen onderling ook een match zijn.

Spel kan leuk en leerzaam zijn. Het is aan ons als begeleider om goed overzicht te houden en tijdig in te grijpen. Spel moeten honden leren, begeleid ze daarom op de juiste manier.

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten , Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de deel knop is wel toegestaan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like