Blogs

Vind jouw hond knuffelen ook echt wel zo leuk?

Knuffelen, we doen het allemaal weleens om onze affectie aan een ander te tonen. We krijgen er prettige gevoelens bij. Dit komt mede door het knuffelhormoon oxytocine,Knuffelen voelt dus goed. Het is dan ook niet zo heel vreemd dat wij onze zeer geliefde honden ook regelmatig knuffelen. Op deze manier willen wij ze laten voelen dat wij erg dol op ze zijn. Maar vinden honden het wel echt leuk om door ons geknuffeld te worden?

Helaas is het antwoordt daarop dat honden het vaak niet zo prettig als ons ervaren en wellicht die knuffelbeurt overslaan en liever op een andere manier laten zien dat ze ook dol op ons zijn. Knuffelen kan de stresslevels in jouw hond opkrikken. De realiteit is vaker dat honden knuffelen van ons tolereren. Ze ondergaan de knuffel als het ware. Wanneer je honden observeert zul je vaker wel als niet zien dat honden stress-signalen laten zien tijdens het knuffelen. 

Voor dat je nu denkt “maar mijn hond houdt er wel van “ nodig ik jullie eens uit om de volgende keer de proef op de som te nemen als je je hond vastpakt om te knuffelen. Signalen die aan kunnen geven dat jouw hond knuffelen niet zo prettig als jou vindt kunnen zijn: 

– lip likken 

– Gapen 

– Ogen sluiten, half of helemaal 

– Wegdraaien met het gezicht de andere kant op

– Grommen 

– Oog wit laten zien ( whale eye )

– Oren naar beneden/achter 

– Een voorpootje omhoog houden

– Hijgen

– Proberen weg te komen 

– Bevriezen 

Dit zijn allemaal signalen dat je hond zich hier misschien niet zo prettig bij voelt. Merk je deze signalen op laat je hond dan los en kijk of hij terug komt voor meer. Zo niet, dan weet je dat het niet zo gewaardeerd wordt als dat je dacht.

Bij kinderen is het helemaal oppassen en kan het gevaarlijk zijn. Veel volwassen die ik ken zijn moeilijk in staat om de signalen van hun hond te herkennen. Kinderen kunnen deze signalen dan al helemaal moeilijk herkennen en het kan dan zomaar gebeuren dat een hond van zich af bijt. Uit onderzoek is gebleken dat veel hond kind bijtincidenten plaats vonden na het knuffelen. Dat maakt de hond niet slecht, dit is hun manier van communiceren. Als mensen niet luisteren naar deze communicatie dan kan het escaleren en zijn er alleen maar verliezers in zo’n geval . Kindjes zijn klein en op gelijke hoogte van honden. Daardoor zijn ze vele malen kwetsbaarder als volwassenen. Wees dus altijd zeer alert en leer alternatieven aan om affectie  te tonen aan de hond i.p.v. vast te pakken. 

Mijn hond Sir James komt graag boven op mij liggen. Hij geniet van de aanraking. Je zou hem beschrijven als een echte knuffelkont. En dat klopt ook wel. Hij houd van lichaamscontact. Echter als ik hem omklem op een liefdevolle manier met mijn armen om hem te knuffelen laat hij signalen zien dat hij dit liever niet wilt. In het geval van Sir James zou je makkelijk de fout maken om te denken dat hij er wel van zou houden. Het is dat ik zijn manier van communiceren goed kan lezen anders zou het me niet duidelijk zijn. Het is dus makkelijk om je te vergissen en aan te nemen dat je hond het wel fijn vindt om te knuffelen. Als je hond tegen je aankomt liggen en je mag een arm om hem heen slaan dan is dat anders als het vastpakken en inklemmen van je hond. Verwar dit dus niet met elkaar. 

Honden zijn van nature conflict vermijdende dieren. Ze kiezen er liever voor om confrontaties uit de weg te gaan i.p.v. de aanval te kiezen. Op het moment dat wij onze armen om onze honden heen slaan ontnemen we hun de mogelijkheid om te kunnen “vluchten” en afstand te vergroten. Honden kunnen zich door het knuffelen gevangen voelen en dat zorgt voor stress. 

Natuurlijk is het niet meteen een ramp om je hond eens te knuffelen, lichaamscontact is juist heel belangrijk. Er zullen zeker honden zijn die knuffelen helemaal prima vinden. Het is belangrijk om altijd als voorwaarde te stellen dat je hond het ook fijn vindt. Misschien mag één hand wel of mag het als hij naar jou toekomt. Hou bij knuffelen altijd de vijf seconde regel aan. Dit houd in dat je vijf seconde knuffelt of aanhaalt en dan stopt. Komt de hond terug voor meer dan doe je het weer. Geeft de hond geen reactie of loopt deze weg dan stop je. Zo weet je altijd of het gewenst is. 

Een hond heeft recht op de keuze om nee te mogen zeggen. Het is tenslotte zijn lijf en het is niet aan ons om te bepalen wanneer hij geknuffeld moet worden. Wij vinden het soms ook niet fijn om geknuffeld te worden. Kijk ook eens kritisch naar de manier hoe je jouw hond vastpakt. De meeste honden vinden het dus niet prettig om ingeloten te worden door twee armen om zich heen. Maar wist je ook dat honden het vaak niet prettig vinden om op hun kop aangehaald te worden. Of dat het bedreigend kan zijn als je over jou hond heen gaat hangen? Neem liever een zijwaartse  houding aan en wend je iets schuin af van de hond.

Honden vinden het vaker prettig om onder hun kop op de kin geaaid te worden. Sir James geniet daar zo van. Ook de flanken en de borst zijn voorkeur plekjes. Ook hierbij geldt weer dat je goed de signalen in de gaten moet houden. De hond bepaalt of hij aangehaald zal worden. Honden die aanraken nog spannend vinden kun je beter met de bovenkant van je hand zachtjes aanhalen op de flanken. Zo is de aanraking zachter en dit zal prettiger zijn voor de hond. Langzaam kun je zo gaan opbouwen tot de aanrakingen minder spannend zijn en plezierig worden. 

Bij knuffelen komen vaak ook kusjes. Ook de hond vastpakken en kussen is iets dat niet alle honden even prettig vinden. Let ook hierbij weer op de signalen die je hond afgeeft. Veel honden zullen knuffelen en kussen van bekende mensen tolereren. Maar prettig vinden ze het vaker niet dan wel. Op de foto hierboven ben ik te zien met Bargheera, deze lieverd heb ik twee jaar in het asiel mogen verzorgen voor hij overleed. Hij vroeg echt om kusjes en vastgepakt te worden. Er is hier spraken van duidelijke communicatie, hij gaf me toestemming en man wat ging ik daar graag op in. 

Wat het ook is dat voor jullie werkt zorg ervoor dat het wederzijds is. En jullie samen kunnen genieten van de interactie. Lichamelijk contact is heel belangrijk en draagt bij aan een goede band tussen hond en begeleider. Geniet van elkaar! 

Dit artikel is geschreven door Hondengedragsdeskundige Nadieh Cuijten, Lighttown Dogs

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten , Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van deze tekst of de afbeeldingen zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht.

Previous Post Next Post

You Might Also Like