Blogs

Te veel activiteit kan zorgen voor hyperactiviteit

Deze zin is mij altijd goed bijgebleven tijdens één van mijn opleidingen. Kan je te veel met je hond doen? Ja zeker kan dat. Er zijn probleem gevende gedragen die gekoppeld kunnen worden aan te veel doen met je hond. Maar wat is teveel? Waar trek je een grens?

Ik zie het vaker bij cliënten waar ik aan huis kom. Ze zijn ooit zo gemotiveerd om het goed te doen dat ze het (goed bedoel) overdrijven. Zo moest ik kort gelden lachen. Ik zei tegen een cliënte de zin: de hond kan niet op adem komen als hij zoveel MOET wandelen. Ze lachte en herhaalde de woordjes: MOET wandelen. Maar dit was precies wat het was!

Ze bedoelde het heel goed! Alleen pakte het helaas wat anders uit. Wandelen is gezond en goed voor je hond. En ook kunnen honden plezier ervaren bij bijvoorbeeld hondensporten. Maar we kunnen het ook overdrijven. Hoe meer je gaat bewegen hoe beter de conditie van je hond zal worden en hoe meer hij nodig zal hebben. Het is net als bij ons met sporten. Hoe meer je gaat en opbouwt Hoe meer je aankan.

In de praktijk kom ik wel eens honden tegen die heel veel met een begeleider trainen, lopen , fietsen en ga maar door. In een poging ze moe te maken, wat maar niet lijkt te lukken. Dit kan dus juist het omgekeerde effect geven en de hond juist hyperactief maken of rusteloos, reactief , de hond kan gaan vernielen of moeite met alleen zijn krijgen, overmatig blaffen en ga zo maar door.

Voorbeeld:
De hond is zeer actief, begeleider gaat langer lopen, hond is nog steeds druk , begeleider gaat nog meer lopen, de hond wordt drukken en zo kom je dus vast te zitten in een visuele cirkel.  Je houd het gedrag in stand of kan het zelfs verergeren. Daarom is het van essentieel belang dat je op tijd rust in last. En kijkt wat je hond dan wel nodig heeft.

Voor zeer drukke honden die als het ware overlopen en ernstige stress vertonen kan het zelfs aan te raden zijn om een stressreductie programma te Volgen en vanuit een rustige basis weer langzaam op te bouwen naar een gezonde balans in lichaamsbeweging en mentale stimulatie. Rustdagen zijn heel belangrijk. Hier thuis hou ik de balans van drie rustdagen en op de andere dagen lopen we wat langer en hebben we meer lichamelijke activiteiten en gaan we nieuwe plekken ontdekken. 

Op de rustdagen focus ik me extra op mentale stimulatie en bied ik ze verschillende vormen van verrijking aan. Maar ook dit bied ik met gezonde maten aan op hun niveau. Zo heeft mijn jonge reu van twee iets meer uitdaging nodig als mijn teefje van zeven jaar. Maar rust staat hier centraal. We wandelen op rustdagen korte rondjes en houden dezelfde route aan.

Het moderne leven waar wij onze honden aan bloot stellen kan er voor zorgen dat de stress- emmer voller komt te zitten. Onze honden krijgen dagelijks te maken met allerlei prikkels. Vooral bij gevoeligere honden kunnen prikkels nog wel eens wat heftiger ontvangen worden. Ook leuke activiteiten kunnen bij dragen aan het vullen van de sress-emmer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hondensport of honden die met elkaar spelen.

De stresshormonen die vrij komen moeten de kans krijgen om weer af te kunnen nemen. En daarom zijn rust dagen zo Ongelofelijk belangrijk. Krijgt het lijf de kans hier niet voor dan heb je dus kans dat er probleem gevend gedrag kan ontstaan.

Uit onderzoek naar straathonden is gebleken dat als honden zelf de keus zouden hebben ze veel vaker zouden slapen en rusten door de dag heen en liever rustig zouden rondscharrelen Ipv veel activiteiten ondernemen.

Elke hond is natuurlijk anders en het is daarom belangrijk om een schema te maken op maat van jouw hond. Wat heeft deze nodig om zich zowel emotioneel als lichamelijk goed te voelen. Hoe houd je een goede balans en maak daar een geschikte routine voor.

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten , Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van deze tekst of de afbeeldingen zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht.

Previous Post Next Post

You Might Also Like