Blogs

Stress bij honden


Stress, we hebben er allemaal mee te maken in het leven. Helaas ontkomen we hier niet aan. Wel kunnen wel proberen ons leven zo in te delen dat er zo weinig mogelijk stress ervaren wordt. 


Stress kan nuttig zijn, het brengt ons lijf in beweging. Wanneer we bijvoorbeeld in een bedriegende situatie terecht komen kan ons lichaam tot vluchten aangezet worden. 

Onze honden kunnen ook stress ervaren. Je hebt positieve stress omdat iets heel erg leuk is zoals bijvoorbeeld in de auto stappen. De hond kan dan al signalen afgeven van stress omdat deze weet dat er iets leuks gaat gebeuren. Echter zal positieve stress bijna nooit voor “probleem” gedrag zorgen. En je hebt stress waarbij de hond zich onprettig voelt. De hond voelt zich bij een bepaalde situatie niet goed en/of heeft geen controle over een situatie. 

Stress bij honden staat veelal te grondslag aan “probleem” gedrag.  Door stress kunnen honden prikkelgevoelig worden, gevoelig voor geluid of geur , ze kunnen gaan uitvallen of angstig worden. Hyperactief of juist heel terug getrokken. 

Je kan stress bij je hond herkennen aan signalen die hij afgeeft. Enkele voorbeelden zijn: hijgen, lippen likken, bibberen,strakke en kort kwispel ,  bijten in de lijn, verharen, pootje optillen, weg willen van een prikkel en ga zo maar door. Leer je stresssignalen goed herkennen dan kun je tijdig ingrijpen en stress gaan voorkomen ( zo ver dit kan )

Wanneer een hond stress ervaart worden er bepaalde hormonen aangemaakt. adrenaline is één van die hormonen. Adrenaline zal met een minuutje of vijftien uit ons systeem verdwijnen, het is een kortwerkend stresshormoon. Maar ook kan het stresshormoon cortisol aangemaakt worden. En dit wil je niet te veel hebben in het lijf. 

Wanneer stress niet in al te grote maten voorkomt zal de cortisol met een twee tot drie dagen zakken met: voldoende slaap, korte wandelingen en weinig activiteiten. Is de stress erger en gebeurt het steeds vaker dan heeft het cortisol langer nodig om uit het systeem te gaan. Maar liefst vijf tot wel zes dagen. 

Gebeurt er in de paar dagen weer wat dan gaat dit zich opstapelen. Wanneer het lijf niet de kans krijgt te herstellen is de kans op chronischestress aanwezig. 


Je hond heeft dan een grotere kans op hart en vaat ziektes , nier problemen , huid problemen, maag en darm problemen en ga zo maar door. Het immuun systeem zal flink aangetast worden wanneer stress aanhoud


Het is dan van groot belang om er voor te zorgen dat jou hond voor een langere periode niet meer blootgesteld zal worden aan de stress veroorzaker. 


Het leer vermogen van je hond is nul in een stress situatie. Hersencellen kunnen letterlijk afnemen bij blootstelling aan langdurige stress. Gelukkig kunnen deze ook weer herwonnen worden als je hier juist mee aan de slag gaat. 

Je hebt het je hond misschien wel eens zien doen. Bijten aan de pootjes of zijn staart na jagen. Dit kunnen tekenen van stress zijn. Maar schrik niet meteen als je hond een keer een stresssignaal laat zien.  Af en toe een signaal kan zo verder geen kwaad. Wanneer meerdere signalen zich herhaaldelijk voordoen is het zaak om alles eens goed onder de loep te nemen. 

Honden kunnen gaan bijten in je kleding of je schoenen en heel onrustig worden wanneer het lijf niet goed tot rust kan komen. Ze kunnen meer en zelfs binnen gaan urineren. Plassen is bijvoorbeeld een manier om spanning los te laten. Sommige honden gaan slopen, zo gooien ze hun frustratie er uit en het kan zelfbelonend zijn. Of kauwen op voorwerpen, kauwen geeft een fijn gevoel en kalmeert de hond.

Veel mensen denken dan dat ze juiste meer met hun honden moeten gaan ondernemen om de “energie” er uit te krijgen. Echter kan dit dan juist averechts werken. Tenzij je hond natuurlijk stress ervaart door te weinig goede stimulatie en beperking in zijn vrijheid. 

Een hond heeft elke dag voldoende lichaamsbeweging nodig en moet de mogelijkheid hebben om te kunnen poepen en plassen wanneer hij moet. Ook mentale stimulatie is erg belangrijk en geen overbodige luxe. 

Te veel doen met een overprikkelde hond zal voor meer stress zorgen. Bij een overprikkelde hond is meer activiteit vaak hyperactiviteit. Fietsen , ballen gooien en extra veel en lang lopen vullen de stress emmer dan alleen meer. 

Wist je ook dat wanneer je met je hond gaat fietsen je zijn conditie zo aan het opbouwen bent dat je steeds langer moet gaan fietsen om hem moe te krijgen? Net als bij een sporter wordt de conditie beter met training.

Straffen voor ongewenst gedrag  heeft geen zin. De hond toont bepaald gedrag niet omdat hij het leuk vind. Ga je straffen dan gooi je er nog een schepje boven op. 

Wanneer jou hond stress lijkt te ervaren en je kan er de vinger niet op leggen ga dan een langs bij een osteopaat , natuurgeneeskundige of dierenarts. Pijn kan een grote stressfactor zijn en moet bij twijfel altijd uitgesloten worden.

Wat je wel wil doen is terug gaan naar de basis. Rust rust rust!! Voldoende slaap, honden slapen gemiddeld zo’n 14 tot 16 uur per etmaal. Geef ze keuze waar ze willen liggen, hoge en lagere plekken. En een stukje regie over hun eigen leven, wij bepalen al zo veel voor onze honden. Een gebrek aan controle kan zeer stressvol zijn. Wandel rustig met je hond en focus op snuffelen in en buitenshuis. Dit zal je hond helpen te ontspannen. Bijt hij in je kleding, geef dan een alternatief. Maar wees ook een rots in de branding wanneer je hond steun komt halen, begeleid hem door moeilijke of spannende situaties.

Wist je dat angsten over gegeven kunnen worden van generatie op generatie? Je hond hoeft dus niet daadwerkelijk iets meegemaakt te hebben om een bepaalde angst te hebben.  

Ook stresshormonen kunnen via de moederhond in de buik al doorgegeven worden aan haar ongeboren pups.  

Als je niet wilt dat je hond reageert breng hem dan ook niet in een situatie die hij nog niet aan kan. Zo verkom je stress. Breng prikkels geleidelijk en gedoseerd aan. 

Hoe je jou hond het beste kan helpen tijdens stressmomenten ligt geheel aan de hond en situatie zelf. Een dagboekje bijhouden kan handig zijn om uit te zoeken waar jou hond stress door ervaart. 

Zoek uit wat jou hond nodig heeft en ga daar mee aan de slag. En vergeet niet: schiet niet in de stress van een stresssignaal! Kijk naar het hele plaatje. 


Dit artikel is geschreven door Hondengedragsdeskundige Nadieh Cuijten, Lighttown Dogs

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten , Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van deze tekst of de afbeeldingen zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht.

Previous Post Next Post

You Might Also Like