Blogs

straf jij grommen?

Ik straf nooit voor grommen. Dat is omdat ik dit zie als een signaal dat mij helpt te realiseren dat er iets gaande is wat opgelost moet worden. Honden grommen om ons iets duidelijk te maken. Wij mensen kunnen makkelijk aangeven: tot hier en niet verder, of nu liever niet. Maar honden kunnen alleen maar signalen afgeven, zij spreken een heel andere taal als ons. Vaak gaan er ook nog andere signalen aan vooraf die subtieler zien zijn dat een hond afstand wil vergroten ( er zijn ook andere redenen waarom honden grommen, daarover beneden meer ). Denk hier bij aan het weg draaien van het hoofd, liplikken, verstijven, oog wit dat zichtbaar wordt en zo zijn er nog een aantal signalen die je hond af kan geven wanneer deze iets als onprettig of bedreigend ervaart. Het is daarom belangrijk dat wij deze signalen tijdig leren herkennen. 

Grommen wordt door veel mensen gezien als agressie. De waarheid is dat grommen een signaal is om agressie ( uitvallen ) te verkomen, je hond geeft aan dat iets erg bedreigend of onprettig is. Ga je dit bestraffen dan loop je het risico dat je hond stopt met communiceren ( want jij luistert toch niet ) en deze stap over gaat slaan en in de toekomst kan uitvallen zonder dit aan te geven. Dit wil je absoluut verkomen. Gromt jou hond zoek dan uit waarom, wat je kan doen om escalatie te verkomen en help je hond.

Elke hond is anders, de ene hond gromt en zal niet snel daarop volgend uitvallen en de andere hond kan grommen en binnen een paar seconde uitvallen. Als jij weet van jou hond dat het proces van grommen naar uitvallen zeer kort is zorg dan dat je direct actie onderneemt wanneer dit gebeurt. Zit er bij jou hond wat meer tijd tussen hou dan een veilige afstand laat je hond kalmeren , geeft meer ruimte en ga daarna over tot actie zodat uitvallen verkomen kan worden. Als een hond gromt betekend dit dat je direct moet stoppen met waar je mee bezig was en je hond uit die situatie moet halen. Dit kan door iets weg te halen van de hond, of de hond weg te halen uit de situatie. 

Op het moment dat een hond resultaat geboekt heeft met het grommen is het van belang dat je hier direct mee aan de slag gaat. Je wil gevaarlijke situaties in de toekomst voorkomen door het grommen voor te kunnen zijn. Zoek uit waarom het gebeurt en ga hier mee aan de slag. Sommige zaken kunnen makkelijk opgelost worden andere vragen meer aandacht en misschien zelf hulp van een professional.

Grommen kan ook komen omdat een hond wil spelen of tijdens spel. Deze manier van grommen is niet te vergelijken met de hierboven genoemde manier van grommen, die was bedoeld om afstand te vergroten. Honden kunnen grommen tijdens aanrakingen als aaien maar dan uit plezier of genot, ze vinden iets dan heel prettig. Grommen kan plaatst vinden omdat je hond heel blij is om iemand te zien, of wanneer je thuis komt. En daarnaast kunnen honden ook Nog grommen door pijn of ongemak. Zo kan het zijn dat je lekker met je hond op de bank ligt en je rekt je benen terwijl je de hond zachtjes aanraakt en de hond gromt vervolgens. Dan kan het zijn dat de hond ongemak ervaart. En niet te vergeten, sommige honden waken en kunnen daar bij grommen.

Het is daarom altijd belangrijk om naar de hele context te kijken. Is mijn hond angstigs, voelt hij zich bedreigt, beschermt hij iets, wil hij meer ruimte, spel, blijdschap en ga zo maar door. Wat er allemaal gebeurt als de hond aan het grommen is geeft je dus veel informatie. Verschillende soorten grommen klinken ook anders. Grommen is dus niet per definitie een afstand vergrotend signaal.  


Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten , Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van deze tekst of de afbeeldingen zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht.

Previous Post Next Post

You Might Also Like