Blogs

Resource guarding ( deel 2 )

Zo dat is schrikken wanneer je hond naar je hapt als je in de buurt wilt komen van zijn botje. Of als je langs loopt terwijl je hond op zijn plekje ligt en hij begin te grommen op jou. Het geeft een heel naar gevoel voor ons als begeleider wanneer je zoiets overkomt. Heel begrijpelijk ook! Het klinkt en oogt heel onvriendelijk en wij ervaren er vaak negatieve gevoelens door. Onze hond, waar we alles voor doen, gromt of hapt ineens.

Lieve mensen, hoe eng het ook oogt en hoe naar we er ons bij voelen. Een hond doet dit niet omdat hij of zij zich er nou zo goed bij voelt. Wanneer een hond iets beschermt,  dan heeft de hond daar voor zijn gevoel een goede reden voor. Door te begrijpen waarom je hond dit doet zul je er ook anders tegenaan kunnen gaan kijken. Wanneer er begrip komt voor de kwetsbaarheid van onze honden,  kunnen we hier aan gaan werken.
Helaas zijn er nog mythes die rond gaan over resource guarding. Deze heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet.

Zeven mythes over resource guarding :
 
1. Dat het abnormaal gedrag is:

Het beschermen van voedsel, niet eetbare objecten , partners en ruimte/plekken zijn overlevingskenmerken. Als honden vanaf vandaag zelf zouden moeten overleven dan waren de guarders degenen die de grootste kans op overleven hadden. Het is dus een overlevingsmechanisme.
 
2. Aangeboren gedrag:

Het kan zijn dat het in het DNA van je hond overgegeven is en het dus makkelijker tot uiting zal komen. Echter kan het net zo makkelijk aangeleerd gedrag zijn door eerdere leerervaringen. Door resultaat te boeken wanneer je hond iets voor zichzelf wil hebben of doordat mensen of anderen iets van de hond afpakken.

Als je de vraag wil stellen of het nature or nurture  is dan is het antwoord altijd: beide. De stelling: het draait allemaal om opvoeding is dus niet correct. Maar je kan dus ook niet zeggen dat een specifiek ras dit heeft. Alle honden kunnen aan resource guarding doen. Er is helaas nog geen duidelijk wetenschappelijk onderzoek naar dit gedrag en waarom sommige honden het wel uiten en andere niet.
 
3. Dat het genezen zou kunnen worden door de hond te laten zien dat er overvloed is:

Deze manier probeert de hond ervan te overtuigen dat er geen reden is om voedsel of andere zaken te moeten bewaken. Honden lijken hier niet op te reageren en het is dus niet effectief. Sterker nog de hond kan nog meer stress ervaren omdat deze nu nog meer heeft om te moeten beschermen.
 
4. Dat honden met een dominant karakter of een opdringerig karakter dit doen:

Dit is gebaseerd op de zeer achterhaalde dominantie theorie en absoluut niet waar. De hond probeert hierdoor niet hoger in de roedel te komen staan. Dominantie is dus niet aan de orde.
 
Honden die aan guarding doen, lijden vaker ook aan angst en opwinding,  binnen plassen, zijn vaak verlegen of hebben weinig zelfvertrouwen. Dat een hond die aan guarding doet niet lief zou zijn is ook echt niet waar. De liefste zachtste honden kunnen hier last van hebben. Het hoeft dus helemaal niets te zeggen over hun karakter.
 
5. Dat het komt omdat de hond verwend zou zijn:

Guarding komt voor bij alle soorten honden, van jong tot oud en bij alle rassen en van verschillende achtergronden.Het heeft niets te maken Met je hond verwennen, wel of niet trainen van je hond.

6.  Dat je hond er tegen moet kunnen als je jouw hand regelmatig in de voerbak stopt
:

Hoe zou jij het vinden als iemand steeds zijn hand op jouw bord zou leggen als je rustig aan het eten bent. Dit ervaar je zeker als onprettig. Voor onze honden is dit ook niet fijn en kan voor frustratie zorgen. Ook het wegpakken van de voerbak. Dit is totaal onnodig en werkt juist resource guarding eerder in de hand. Doe dit dus zeker niet! Er zijn andere leuke en fijne manieren om preventief hieraan te werken. Je hand in de bak steken of de bak wegnemen hoort hier dus niet bij.

7.  Dat jij als begeleider altijd moet winnen met een trekspelletje:

Als je nooit mag winnen met een spel is het ook niet echt leuk om te spelen. Het is onzin dat je hond denkt de baas te worden over jou als deze weg mag lopen met zijn gewonnen buit. Hou spel leuk en laat je hond gewoon lekker “winnen”.

Toevoeging:

Wat ik nog graag wil laten weten is dat het geen zin heeft om je hond te straffen voor dit gedrag. Dit gooit alleen maar olie op het vuur. Zoals ik hierboven al benoemde doet een hond dit niet om jou eens even lekker de baas te zijn. Een hond doet dit omdat deze zich hiertoe genoodzaakt voelt. Ongeacht hoe heftige de mate van beschermen is. De honden voelen zich eerder onveilig, angstig en het levert ze stress op.

Wanneer je merkt dat je hond dit gedrag laat zien is het verstandig om een goed management plan op te zetten. Door hier op de juiste manier mee om te gaan kun je mooie stappen maken. Ook kun je doelgericht gaan trainen met dit gedrag zodat je hond meer rust zal krijgen in zijn lijf en de situatie thuis veiliger zal worden.
Ga vooral niet de strijd aan met je hond!

Het beste is als je hier vanaf puppy al preventief mee te werk gaat. En weet wat je moet doen als je pupje of puber er van doorgaat met jouw spullen of bijvoorbeeld zijn botjes begint te beschermen. Met leuke en simpele oefeningen kun je hier mee aan de slag gaan.

Voorkomen is beter als genezen!

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten, Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de deel knop is wel toegestaan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like