Blogs

Plat op de grond liggen

Wanneer ik het vermoeden heb dat een hond wat onzeker kan zijn of dat een hond het buiten spannend vindt, stel ik onder andere altijd de vraag: gaat jouw hond tijdens het wandelen wel eens liggen bij het naderen van een andere hond of prikkel? Ja, hoor ik dan vaak als antwoord. En vaak zeggen begeleiders er dan ook bij dat de hond dit niet uit onzekerheid doet maar juist om te spelen. Echter zullen de meeste honden spel op een andere manier kenbaar maken. Denk bijvoorbeeld aan een spelboog, borst op de grond e de voorste twee poten, terwijl de kont omhoog staat.

De kans is groot dat jouw hond gaat liggen omdat ze het mega spannend vindt. Liggen is een manier om te dealen met de situatie. Dit noem je een copingstrategie. Je hebt fight, flight, freeze en fiddle about. Het liggen valt onder freeze. De hond bevriest uit spanning. De liggende hond kan wel de andere hond nog zien maar de andere hond die staat kan de liggende moeilijker zien.

Sommige honden wachten af wat de andere hond gaat doen en hoe die zich opstelt. Is de aankomende hond zeker of onzeker? De reactie die de liggende hond geeft kan dan afhangen van wat deze waarneemt op dat moment.  Als je hond dan besluit om voor een hinderlaag te gaan door er op af te vliegen, dan kan het meevallen of tegenvallen als ze eenmaal bij de andere hond zijn en als het meevalt dan loopt het af met een sisser.

Soms zie je dan iets dat veel mensen als spel zien. Honden die bijvoorbeeld druk om elkaar heen bewegen en elkaar druk besnuffelen. Echter gaat het hier dan vaak niet om leuk spel. In hondentaal is het niet beleefd om recht op elkaar af te lopen laat staan erop af stormen. Dit kan als zeer dreigend beschouwd worden door de andere hond en het kan uitlopen op een escalatie.

Ook kan het gebeuren dat een hond gaat liggen en blijft liggen tot de andere hond nadert. Als een passerende hond de lichaamstaal goed leest van de andere hond dan zal deze met een bochtje om de liggende hond heen lopen al dan niet snuffelend aan de grond weg van de liggende hond in een poging te laten zien dat de hond niet uit is op conflict.

Nadert de andere hond toch de liggende hond dan kan het ook nog zijn dat de liggende hond op zijn rug rolt om te laten zien dat hij geen conflict wil en onderwerpt zich. En soms kunnen ze er nog een beetje bij plassen in een poging te laten zien dat ze geen dreiging vormen. Maar het kan ook zijn dat de liggende hond uitvalt of probeert te vluchten in een laatste poging de andere hond weg te houden.

Vaak gaat dit gepaard met een lage houding bij de grond. Oren naar achter en staart onder de buik of een stijve kwispel en een bolle rug.

Voordat een hond gaat liggen laat deze over het algemeen ook nog andere signalen zien. Leer je deze spanningssignalen tijdig herkennen dan kun je hier prachtig op inspelen en je hond helpen om niet in een moeilijke situatie te komen. Zo kan het zijn dat je hond al weg draait en/of kijkt, een voorpootje heft, liplikt of bijvoorbeeld weg snuffelt van de naderende prikkel. Wanneer je jouw hond dan helpt afstand te vergroten zal de spanning zakken en hoeft je hond niet plat te gaan liggen.

Door je hond tijdig liefdevol te begeleiden leer je jouw hond dealen met de situatie. Zo kun je eventuele escalatie voorkomen. Nu is het niet zo dat dit gedrag altijd voor escalatie zal zorgen. Maar is het goed om jezelf eens af te vragen of je hond en de andere hond dit gedrag zelf als prettig ervaren. Mijn advies is voorkom dit liever en help je hond met goede alternatieven om te dealen met bepaalde spanning , onzekerheid of angst.

Mijn honden spelen onderling veel samen. Ze hebben een zeer goede relatie onderling. James gaat ook altijd liggen op het veld in afwachting van Nova en dan ineens stormt hij op haar af. Van elkaar kunnen ze dit hebben en weet ik dat er geen escalatie zal komen. James doet dit omdat de spanning voor hem oploopt wanneer hij niet zeker weet of Nova komt spelen. In het geval van James gaat het om eustress ( positieve spanning ) en geen distress ( negatieve spanning ) Zou een onbekende hond dit doen bij Nova dan zou dit voor escalatie kunnen zorgen.

Sommige honden kunnen liggen inzetten bij het jagen op andere dieren of wanneer zei aan het hoede zijn. Het liggen kan dan een techniek zijn die er voor zorgt dat bijvoorbeeld de schapen niet over de flos raken of een prooi ontsnapt.

Dit is een andere context dan het geen dat ik aan wil kaarten met dit artikel. Of grote en kleine honden die onderling spelen, de grote hond kan dan gaan liggen om spel gelijkwaardig te maken. Dit noem je self handicaping. Dit is ook niet te vergelijking met het liggen uit spanning.

Honden kunnen ook gaan liggen om een pauze in te lassen. Misschien omdat ze heel moe zijn door spel of lang wandelen of overweldigd zijn. Met puppycoaching zie ik dit ooit wel eens als we iets nieuws doen met de pup. Als de pup gaat liggen is dit voor mij een signaal om het een tandje minder te doen of om de pup te helpen. En met neuswerk zie ik het bij cliënten weleens. Als ze te snel gaan met een puzzel kan de hond er voor gaan liggen. Als dit gebeurt dan is het goed om de situatie eens onder de loep te nemen. Nova, mijn hond gaat tijdens het wandelen wel eens liggen om een stok te ontleden. Dit is een manier om alle prikkels te verwerken en een pauze in te lassen. Heel stabiele honden kunnen liggen ook inzetten om andere honden in de omgeving te kalmeren.

Maar pijn en/of ongemak kan ook een grote reden zijn om te gaan liggen. Gaat je hond dus te pas en te onpas liggen tijdens het wandelen vraag je dan eens af of er iets medisch speelt. Honden zijn meester in het verbergen van pijn en ongemak. Als je hond dus regelmatig gaat liggen is het verstandig om je hond eens na te laten kijken bij een goede (natuurgeneeskundige)dierenarts of osteopaat.

Gaat je hond wel liggen uit spanning. Zorg dan dat je tijdig handelt door afstand te vergroten en jezelf of iets als opsplitser gebruikt. Dit wil zeggen dat jij of bijvoorbeeld een auto tussen de prikkel en jouw hond komy te staan. Dit kan je hond helpen kalmeren. Ligt je hond al en krijg je hem niet mee? Zorg dan dat je tussen de hond en de prikkel staat en vraag de begeleider van de andere hond om met een grote boog om jullie heen te lopen.

En dit kun jij dus ook doen voor een andere hond als je ziet dat deze gaat liggen. Geef deze hond ruimte. Lijn je eigen hond aan en loop er met een grote bocht omheen. En als dat echt niet kan draai je om. Je doet er de andere echt een plezier mee. Oefen vaardigheden die jou hond kunnen helpen en ga daar thuis eens mee oefenen. Spelenderwijs kun je veel mooie stappen zetten om je hond te helpen.

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten, Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de deel knop is wel toegestaan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like