Blogs

Piesjes en plasjes

Plassen is maar plassen zul je misschien denken, maar niets in minder waar. Plassen is complexer als je zou denken bij honden en je kan er veel informatie halen uit de manier waarop en wanneer jouw hond plast. Het is dus best een onbegrepen onderwerp. Denk maar eens aan de opmerkingen als: Mijn hond plast binnen als ik opstap ga in het weekend, uit wraak dat ik niet thuis bleef in de nacht. Of mijn hond plast bij onze vrienden over het honden kussen van hun hond, omdat onze hond dominant is en de baas wil zijn. Kloppen deze stellingen wel?

Iets wat zeer opmerkelijk is en iets waar van ik graag zou willen dat jullie eens over na zouden gaan denken is het volgende: Honden zijn de enige dieren op aarde die niet mogen poepen of plassen wanneer zei dat zelf willen. Onze huishonden zijn volkomen afhankelijk van ons, de mens bij het mogen doen van hun behoefte. Hoe raar is dat!! Met dit in je gedachten nodig ik je uit om de mogelijkheden van jouw hond om te mogen en kunnen poepen en plassen eens onder de loep te nemen. Ga je voldoende naar buiten? drie tot vier keer per dag? Kun je misschien een hondentoilet maken in je tuin? Misschien niet heel mooi maar wel erg fijn voor jouw hond om te kunnen gaan als deze moet. En heel handig als je eens ziek bent.

Wist je dat honden net als mensen graag samen plassen? Ik noem dit altijd synchroon plassen. Mijn hond Nova en haar honden BFF Leah doen dit elke wandeling. Gaat de één zitten, dan gaat de andere ook. Net zoals bij ons mensen kan dit een sociale interactie zijn. Denk maar eens na, als je met je vriendinnen uit bent, hoe vaak gaan wij dames samen naar het toilet? Of bij mannen, Samen een praatje maken tijdens het plassen is niet heel ongewoon, toch?
Plassen op dezelfde plek is iets sociaals, zo nodigen elkaar als het ware uit.

Plasjes snuffelen is als een soort Facebook voor honden. Ze kunnen ruiken wie er allemaal geweest is. Reu, teef, leeftijd, gecastreerd of loops, wat ze gegeten hebben en ga zo maar door. Het is belangrijk dat honden de tijd krijgen om te Facebooken, het geeft ze belangrijke informatie over wat er allemaal in de buurt gaande is. “Toosje voelt zich niet zo lekker vandaag ” “Binkie is in de pubertijd gekomen “of ” Frits heeft een met de pot meegegeten gister “
Teefjes zijn geïnteresseerd in zowel reuen als teven plasjes, reuen zijn voornamelijk geïnteresseerd in plasjes van teefjes.

Honden markeren bepaalde plekken door met hun achter poten naar achter te schrappen. Er zitten geurklieren tussen de tenen en zo verspreiden ze hun geur ( feromonen ). Het kan als uithang vlag worden gezien. “Pas op hier is het spannend of ik ben hier geweest “. Als een hond bijvoorbeeld wat onrustig is en een situatie spannend vind kan deze flink gaan schrapen met de poten.

Sommige reuen plassen meer als ze loopse teefjes ruiken, andere honden weer bij het ruiken van bepaalde typen reuen geurtjes. Honden kunnen door geur getriggerd worden om te plassen.

Straf je hond niet voor plassen. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor jullie relatie en de gemoedstoestand van je hond. Je hond verbieden om te plassen kan er voor zorgen dat de hond in jouw aanwezigheid niet meer durft te plassen. Nou zul je misschien denken dat doe ik nooit, maar wat als je hond plast in de voortuin van je buren? Dan trek je jouw hond waarschijnlijk snel mee, toch? De hond kan geen onderscheid maken, waarom dat boompje twee stapjes naar links wel en bij de andere trekken ze mij mopperend weg. Voor ons heel duidelijk maar deze mensenregels zijn erg verwarrend voor de hond. Loop liever met een boogje om plekjes heen zodat je hond niet is zo’n situatie komt. Het kan voor frustratie zorgen als je hond moet plassen en je laat dit niet toe.

Bij pups is het helemaal niet gek dat het tot een half jaar kan duren tot ze zindelijk zijn. Neem je tijd hiervoor en begeleid je hond op een liefdevolle manier. Pupjes moeten zeker elke twee uur naar buiten en na alle activiteiten: slaap, eten en spelen. Zie je jouw pupje snuffelend naar een hoekje lopen nodig hem dan uit mee naar buiten te komen. De kans is groot dat deze moet plassen. Wanneer je pupje of puber buiten afgeleid raakt kan het zijn dat ze vergeten te plassen of poepen. Eenmaal binnen leggen ze een drol of een plasje neer. Wat je kan doen als je merkt dat je hond afgeleid raakt is naar een rustiger plekje gaan. En kijken of het daar wel gaat.

Sommige honden die buiten ergens van schrikken of angstig zijn kunnen hun plas ophouden. Wanneer een hond bang is en naar huis wil gaan doe dit dan altijd. Probeer het later als de schrik gezakt is nog eens, maar dan op een rustiger plekje. Voor sommige honden kan het zelfs nodig zijn om een toilet in de tuin te maken of zelfs binnen. Ik heb al meerdere honden in begeleiding gehad die het buiten nog niet aankonden en dus binnen moesten plassen op een geschikt plekje. Helmaal niets mis mee als je hond dit nodig heeft. Je kan dan langzaam gaan werken aan het naar buiten gaan en aan het veiligheidsgevoel.

Een ander feitje dat je waarschijnlijk wel een gek gezicht zal bezorgen is dat mensen tussen hun tenen een geur kunnen hebben die lijkt op die van een loops teefje. Vandaar dat ze ooit zo aan je voeten kunnen ruiken en of likken. Ieuw, gek idee eigenlijk. Toe ik dit voor het eerst las trok ik wel even een wenkbrauw omhoog.

Honden die veel stress ervaren kunnen meer gaan plassen. Zowel binnen als buitenshuis. Maar ook wanneer ze een situaties heel leuk vinden kan een hond meer gaan plassen. Opwindingsplasjes of spanningsplasjes. Dit kan ook binnenshuis gebeuren. Plast je hond binnen straf daar dan niet voor. Het is allemaal waarschijnlijk als spannend genoeg, straffen maakt het dan alleen maar erger. Zoek liever uit wat je kan veranderen in de Situatie en help je hond kalmeren. Plast je hond binnen tegen spullen dan kan het dus goed zijn dat de situatie spanning oplevert.

Honden die het buiten heel spannend vinden kunnen ook op bepaalde plekken niet willen plassen. Ze willen dan zo min mogelijk bewijs achter laten dat zei hier ook waren. Mijn hond Nova zal nooit plassen op plekje waar veel honden lopen. Daar voelt ze zich niet prettig bij. Loop je een blokje verder waar het rustiger is gaat ze wel plassen. Dit is belangrijk om te weten. Ze doet niet moeilijk maar ze voelt conflict en wil daarom ergens anders plassen. Zou je hier niet aan tegemoet komen dan kan dit voor veel stress zorgen.

Het is belangrijk dat honden lang genoeg kunnen wandelen om meerdere keren te kunnen plassen. Honden plassen hun blaas niet in één keer leeg. Vooral als ze langere tijd binnen hebben gezeten is het van belang dat ze een aantal plasjes kunnen doen om hun blaas te legen. Loop dus echt een stukje.
Als honden te lang hun plas op moeten houden kunnen ze net als wij mensen nierproblemen krijgen.

Gesteriliseerde teefjes kunnen probleem krijgen met hun urine op te houden. Het kan zijn dat ze door de dag heen kleine beetjes urine verliezen of in hun slaap hun blaas volledig leeg laten lopen. Hier zijn medicijnen voor die goed kunnen helpen.

Wolven laten kleine beetjes urine achter om de weg terug naar huis te kunnen vinden. Heeft niets met de huishond te maken maar ik vond dit erg cool om te weten.

Honden die angstig zijn kunnen ook binnen plassen. Dit zijn vaak wat groter plasjes. Dit kan getriggerd worden door nieuwe voorwerpen , mensen of bijvoorbeeld conflict tussen andere dieren en of nieuwe omgeving.

Urineweginfectie kan er ook voor zorgen dat een hond vaker moet plassen. Je kan het merken dat een hond hier last van heeft als deze veel aan zijn genitaliën likt. Neem dit dus serieus en ga naar de dierenarts.

Wanneer een hond onderdanig is kan deze ook een plasje laten lopen. Dit zie je ook wel eens bij pupjes. Sommige honden doen het bij binnenkomst van bezoek. Vaak zijn de oortjes naar beneden en het staartje laag en snel kwispelend. Als honden plassen kunnen ze dit ook doen om aan te geven dat ze geen kwaad in de zin hebben. Het kan een kalmerend signaal zijn. Ook hierbij is het belangrijk weer in te grijpen en je hond te helpen.

Verlatingsangst of de angst om alleen te zijn kan er ook voor zorgen dat een hond zijn urine laat lopen. Wanneer je hond het moeilijk vind om alleen thuis te blijven neem dan contact op met een bijgeschoolde gedragsdeskundige.

Wanneer reuen iets interessants ruiken, bijvoorbeeld een plasje van teefjes of een intimiderende reuen geur, proberen soms ze zo hoog mogelijk te plassen. Zo lijken ze groter.

Bij overmatig plassen is het altijd belangrijk om eerst een medische oorzaak uit te sluiten. Als het niet medisch is dan kun je aan de slag gaan met het plasgedrag. Doe dit in samenwerking met een bijgeschoolde professional, zoals je hier boven kunt lezen zijn er veel verschillende oorzaken waarom een hond kan plassen.  De emotie achter het plasgedrag is dus iets om zeer serieus te bekijken.

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten, Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de deel knop is wel toegestaanPrevious Post Next Post

You Might Also Like