Blogs

Nee, je mag mijn hond niet aaien!

De hond van mijn beste vriendin is een prachtige chow chow. Helaas is ze een echte publiekstrekker. Ik zeg helaas want op straat willen veel mensen haar aanraken. Kinderen stormen vaak recht op haar af door haar teddybeer achtige uiterlijk. 

Leah houd niet van aandacht, aanraking en starende ogen. Leah is het type oerhond dat de aanwezigheid van een aantal bekende mensen en honden waardeert en voor de rest trekt ze haar eigen plan. Het is een een heuse taak voor haar begeleider om mensen op afstand te houden tijdens het wandelen want Leah heeft er echt last van. Ze wil het niet al die aanrakingen. communiceren kan ze als de beste, ze neemt haar afstand en doet er van alles aan om afstand te vergroten. Maar de mensen, tja die lijken haar niet te verstaan… 

Door de jaren heen is haar tax ook bereikt. Ze reageert minder tolerant en is sneller prikkelbaar. Wat ook heel begrijpelijk is. Gelukkig is haar begeleider zich bewust van wat er aan de hand is en kan ze Leah nu goed helpen.  Leah is er namelijk graag bij maar dat is soms heel lastig door ongewenste voorbijgangers. 

Loop nooit zomaar op een hond af.
Bedenk je eens hoe jij het zou vinden als iemand zo de kinderwagen in dook en je baby aanraakt? Lijkt me niet dat dit heel wenselijk is, toch? Of wanneer een wild vreemde jou aanraakt, hoe voel jij je daar bij? 

Als je toestemming vraagt aan de begeleider dan heb je nog geen toestemming van de hond. Ik denk dat het goed zou zijn als mensen vooraf eens zouden bedenken of de hond dit wel wil. Als de hond je niet uitnodigt om hem of haar aan te raken dan doe je dit ook gewoon niet na mijn mening. 

Wanneer je een hond hebt die veel aandacht trekt door zijn mooie of schattige uiterlijk kan dit een heuse uitdaging zijn om je hond veilig te houden. Mensen dringen zich soms letterlijk aan je hond op terwijl jij aangeeft dit niet te willen. 

Mag ik hem aaien? En voor je het antwoord gegeven hebt bukken ze ooit al door de knieën en hangen ze al over je hond heen. 
Of wanneer je aangeeft het liever niet te willen kun je antwoorden verwachten als: ow ja maar ik ben heel goed met honden hoor en alsnog gaan ze naar je hond toe.

Heel begrijpelijk natuurlijk dat mensen zich aangetrokken voelen tot sommige honden. En mensen bedoelen het ook goed. Dat maakt het soms voor de begeleider lastig om duidelijk te zijn want je wil mensen niet kwetsen of laten schrikken door ze abrupt af te wijzen. 

Er zijn veel honden in Nederland, het is daarom belangrijk dat we de lichaamstaal van onze honden kunnen lezen. Wat zegt de hond met zijn lichaam? Niet iedereen is in staat de signalen goed op te pikken. 

Het is je recht en plicht je hond te beschermen. Wees duidelijk in je communicatie: mag ik je hond aaien: NEE!! Maar ik ben goed met honden: MIJN HOND IS NIET GOED MET MENSEN!! Draai je om en haal je hond uit de situatie of ga voor je hond staan en hou mensen op afstand met je hand voor je uit gestoken. Je bent ook niemand een uitleg verschuldigd. 

Ja, het kan zijn dat dit niet zo leuk overkomt. Maar probeer dat  naast je neer te leggen. Wij zijn het aan onze honden verplicht hun veiligheid en veiligheidsgevoel te waarborgen en indringers op afstand te houden.  

Over het algemeen vinden honden het niet altijd prettig om door vreemde mensen benaderd te worden. Mensen staan er vaak niet bij stil hoe de hond zich bij de interactie voelt. Het is belangrijk dat we de persoonlijke grens van honden beter gaan respecteren en begrijpen dat ook honden recht hebben op hun eigen ruimte en zelf mogen bepalen of ze aangeraakt willen worden. 

Vraagt iemand jou om je hond te mogen aaien? Check het dan eerst bij je hond,want het is tenslotte zijn lijf. 

Er zijn tegenwoordig ook gele lintjes, sjaaltjes en andere gele artikelen op de markt die aangeven dat een hond om wat voor reden dan ook afstand nodig heeft. Zie jij een geel signaal bij een hond? Geef dan wat meer ruimte. Dit wordt zeer gewaardeerd 💛 

Dit artikel is geschreven door hondengedragsdeskundige Nadieh Cuijten, Lighttown Dogs

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten , Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van deze tekst of de afbeeldingen zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht.

Previous Post Next Post

You Might Also Like