Blogs

Laat de keus eens aan je hond

Ik was opstap met vriendinnen toen er plots een persoon naar ons toe kwam lopen. De persoon sloot zich bij ons gezelschap aan. Mijn vriendinnen leken het niet erg te vinden. Deze persoon wilde met mij dansen en pakte me vast. Ik keek eens naar mijn vriendinnen en die dachten: och, Nadieh is een zelfstandige vrouw die red zich wel. Zo niet dan moet ze echt leren assertiever te zijn.

Ik keek wanhopig naar mijn vriendinnen voor hulp. Doordat de persoon zich zo opdrong werd ik enorm overvallen. Wist me even geen raad met de situatie en had al een paar keer gevraagd of de persoon mij met rust wilde laten omdat ik de interactie niet kon waarderen. Toen deze niet luisterde heb ik de persoon hard weggeduwd, “laat me met rust bulderde ik”.

De persoon droop af en mijn vriendinnen keken me verbaasd aan. Ze vonden dat ik wel heel onaardig uit de hoek kwam. De persoon wilde gewoon even lol maken. Nou ik kan je zeggen mijn avond was verpest! Ik was mijn vertrouwen echt wel kwijt in mijn vriendinnen, ze lieten mij zo aan mijn lot over. En ook voelde ik me niet veilig meer om daar in die omgeving te verkeren.

Nu, stel je eens voor dat je een hond bent en je loopt met je begeleiders in het bos. Er komt een andere hond aan en je geeft netjes aan: nee, liever geen contact. Maar de andere hond negeert al je siganlen. Jij als hondje zoekt hulp bij je begeleiders en ze blijken je niet te steunen of te helpen. Ze vinden dat je het zelf wel uit kan zoeken. Je roept harder en harder en dan in een laatste poging om weg te komen val je flink uit. Dan wordt je ook nog bestempeld als een vals hondje en belerend aangesproken door je begeleiders.

Op deze manier is het begrijpelijk dat het vertrouwen in de begeleiders af zal nemen toch? Wannneer we niet naar het gefluister van onze honden luisteren zullen ze moeten schreeuwen om kenbaar te maken wat ze willen zeggen. En in dit geval is dat een dikke vette NEE! De hond wil niet in contact komen met de andere hond.

En daar wil ik het graag over hebben. Mag jouw hond nee zeggen? Nog te vaak zie ik dat honden in situatie gebracht worden waar ze geen controle over hebben. Ongeacht of ze het aankunnen worden ze gedwongen in bepaalde situaties. Ik denk niet dat alle hondenbegeleiders dit met opzet doen. Veelal worden signalen simpelweg niet herkend. Wanneer we dus niet in staat zijn om onze honden goed te begeleiden kan het zijn dat de band tussen jou en je hond deukjes oploopt.

Daarom is het naar mijn mening zo ongelofelijk belangrijk om te begrijpen hoe jouw hond communiceert. Wat zegt jouw hond met zijn lichaamstaal? En hoe kun je hier beter op inspelen. Een voorbeeld:

Bo ligt lekker te slapen en moet in de avond nog voor dat zijn begeleiders naar bed gaan een plasje buiten doen. Echter draait Bo zijn hoofd meteen weg als zijn begeleider hem vraagt om mee te komen. De begeleider blijft aandringen en Bo blijft negeren. Vervolgens krijgt hij een tikje tegen de bips en hij gromt. De begeleider wordt nu streng en buigt dreigend over de hond heen. Uiteindelijk staat hij met veel moeite op.

De hond geeft in eerst instantie aan: nee ik wil niet naar buiten. En toch wordt er aangedrongen. Zelfs als hij gromt wordt hij niet serieus genomen. Wat blijkt uiteindelijk. De hond heeft flinke gewrichtsproblemen en het doet pijn om na een lange dag wanneer je net lekker ligt op te moeten staan. Je kan je wel voorstellen dat jullie band hierdoor niet beter zal worden. En wanneer je begrijpt wat de hond zegt kun je hier op inspelen en meer begrip hebben. De hond laten liggen. En wellicht in de ochtend wat eerder opstaan om hem te laten plassen.

Wij bepalen bijna alles voor onze honden. Wanneer ze mogen: poepen en plassen, waar ze slapen, wanneer ze aandacht krijgen. En ga zo maar door. Hoe vreemd zou het zijn als wij als mens niet mogen bepalen wanneer we naar de wc mogen?! Alle dieren behalve de hond mogen zelf beslissen waneer ze hun behoefte doen.

In het voorbeeld van de hond die geen contact wil met andere honden wordt er duidelijk voorbij gegaan aan de noden van deze hond. Deze wil geen contact maar de begeleiders laten hem aan zijn lot over. De hond heeft geen keus en zal zelf het heft in handen moeten nemen. Hij krijgt geen steun van zijn mensen. De hond wordt bestraft voor het aangeven van zijn grenzen.

Helaas gebeurt dit veel vaker dan je zou denken. Ze zoeken het zelf wel uit. En, anders leren ze het nooit hoor je vaak. Helaas werkt het niet zo in alle situaties. En je kan je denk ik wel voorstellen wat voor impact dit moet hebben op het hondje. Zorg daarom dat je de taal van jouw hond leert spreken. Zie je dat je hond nee zegt, help je hond dan. Dit zal altijd ten goede komen van jullie relatie. Er zal een vertrouwensband ontstaan. En dat zal er voor zorgen dat jullie samen gelukkiger door het leven kunnen gaan.

Overigens wil ik nog toevoegen. Mocht het nu jouw hond zijn die over de grenzen heen gaat van een ander dan is het ook jouw taak om in te grijpen. Door je hond liefdevol te begeleiden kun je jouw hond betere manieren aanleren. Zo kan je hond betere sociale skills ontwikkelen. Door te begrijpen waar gedrag vandaan komt kun je beter helpen. Ook hierbij is het leren lezen van de lichaamstaal van je hond van belang!

Ruimte om nee te mogen zeggen komt ten goede aan de autonomie van je hond. Keuze vrijheid is van essentieel belang. Keuzes om zelf de weg te mogen bepalen, je grenzen aan te mogen geven, nee te mogen zeggen, de keus om jezelf te mogen ontwikkelen. Als we willen dat onze honden goede keuzes maken is het zaak dat ze ons vertrouwen dat we een band hebben. En vanuit die veilige basis kan je hond zich ontwikkelen.

Dus de volgende keer als je jezelf in een bepaalde situatie bevind met je hond, check dan eens wat je hond je zegt. En als je hond wat zegt, kan je hierin tegenmoet komen? Kunnen jullie communiceren? Zo ja, ga het gesprek eens aan. En kijk eens wat het voor jullie zal doen.

Door elkaar te begrijpen ontstaat er iets moois, een band. En dat is wat ik graag zou zien voor alle honden en hun begeleiders. Dat ze een band hebben gebaseerd op vertrouwen omdat er geluisterd wordt naar elkaar. Ik daag je uit, ga eens in gesprek met je hond 💕

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten, Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de deel knop is wel toegestaan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like