Blogs

Kijkt jouw hond ook wel eens weg als je een foto wil maken?

De kans is dan groot dat jouw hond zich onprettig voelt en jou wil kalmeren door een conflict vermijdend signaal af te geven. Het is in hondentaal niet sociaal correct gedrag wanneer je een andere hond recht van voor aanstaart.

Honden zijn van nature conflict vermijdend dus kijken ze liever niet direct in elkaars ogen. Dit is om de kans op een vervelende confrontatie te vermijden en aan te geven dat ze het goed bedoelen. Op het moment dat wij met een camera voor de hond staan kan een hond jou of de cameralens als intimideren ervaren. Honden kunnen de lens als een oog beschouwen dat ze recht aan kijkt.

Dit is Nora. Zij communiceert hier heel duidelijk. Kop wegdraaien en oren naar achter.

Je hond kan dan weg kijken om een conflict met jou te vermijden. Ook hangen we met het maken van een foto vaak met ons gewicht  naar voor richting de hond, dit kan er ook aan bijdragen dat de hond wat meer afstand wil nemen.

Ze vinden het vaak niet prettig als wij over ze heen hangen. Van hun eigen baasjes kunnen ze dat meestal nog wel prima verdragen maar bij vreemde kan dit al moeilijker worden.

Ik hoorde laats iemand zeggen: Mijn hond is echt zo’n diva, zij wil weer eens niet op de foto. Ze doet haar kinnetje arrogant omhoog en steekt haar neus de lucht in.  Wat een tuttebel he?

Met de kop de andere kant op draaien en wegkijken is een conflict vermijdend signaal en is respectvol gedrag in hondentaal. De hond zegt letterlijk: Ho, stop! Dit wil ik niet want ik voel me hier niet goed bij en ik wil conflict vermijdend. De hond is dus geen diva, maar voelt zich niet oké bij het maken van een foto door onze houding.

Ook herkenbaar is het gappen op een foto , ogen dicht doen of een tong over de neus. Dit wordt vaak als grappig gezien. Maar ook dit zijn signalen die je hond afgeeft omdat hij/zij de situatie spannend of moeilijk kan vinden. Nou is het afgeven van één of twee signalen niet meteen een ramp. Het ligt namelijk aan de context waarin ze gebeuren. Maar het is wel iets om bij stil te staan.

Ogen gesloten en gapen

Sommige honden maken makkelijker oogcontact als andere honden. Zo kijken sommige honden hun begeleider aan als ze contact willen maken. Er is dan meestal ook spraken van een goede relatie tussen hond en begeleider. Maar vind jouw hond het ook leuk om op de foto te gaan? Misschien soms even liever niet en andere keren is het geen probleem. Kijk goed naar je hond en maak dan de keus.

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten , Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan

Previous Post Next Post

You Might Also Like