Blogs

Is jouw hond een knuffelcrimineel

Knuffelcrimineel of te wel, stufficide, 
dit is als je hond zijn knuffel verscheurd en ontleed. Ja, dit is echt een ding. In mijn artikel over verrijking voor je hond had ik hierover al een klein stukje geschreven en naar aanleiding daarvan verschillende opgeluchte begeleiders gesproken die bekenden dat hun hond ook schuldig is aan deze lugubere 😉 praktijken.

Het verscheuren van een knuffel oftewel stufficide is volkomen normaal hondengedrag dat sommige honden laten zien, dus wees gerust. Veel begeleiders vinden het vaak een naar gezicht en balen er behoorlijk van als hun zorgvuldig uitgezochte knuffel na een paar minuten al over de vloer uitgespreid ligt met de hele inhoud eruit. RIP knuffie, het waren een paar prachtige minuten!

Stufficide is natuurlijk gedrag dat tegemoet komt aan de behoeftes van sommige honden: zoeken, najagen, bijten, schudden, doden en ontleden van een prooi (niet specifiek in deze volgorde) zijn natuurlijke hondse gedragingen. Door je hond een uitlaatklep te geven kom je tegemoet aan die driften. En in plaats van levende prooi gebeurt het dan nu toch wat vriendelijker met een knuffeltje.

Honden zijn aaseters en hoeven niet te jagen om aan voedsel te komen. Zwerfhonden in het buitenland leven van vaak de restjes en vuilnis die mensen achterlaten. Toch zit dit er bij sommige honden wel gewoon in. Denk maar eens aan de terriërs die bijvoorbeeld muisjes vangen en in zijn geheel opeten. Ik heb wel eens cliënten aan de telefoon gehad die zich helemaal rot zijn geschrokken omdat hun hond een muisje had gevangen en opgegeten. Mijn eigen hond Sir James doet het ook als hij zijn kans schoon ziet.

Maar terug naar het slopen van knuffels in huis. Eén van de vragen die ik kreeg was dat er de angst was dat de hond dan ook andere spullen in huis zou gaan slopen zoals bijvoorbeeld kussens van de bank. Maar in de meeste gevallen zul je zien dat het juist voorkomt dat de hond andere spullen gaat slopen. Tenzij er een andere oorzaak achter het slopen zit natuurlijk. Bij twijfel altijd een deskundige raadplegen.
Een hond kan namelijk ook dingen kapotmaken als deze stress of pijn ervaart.

Bij mij thuis mogen de honden regelmatig een knuffel verscheuren. Ze hebben hier zichtbaar plezier in. Sommige knuffels is een langer leven gegund maar vroeg of laat gaan ze er allemaal aan. In de tussentijd probeer ik ze nog eens aan elkaar te maken. Een tweede leven is extra veel scheurplezier. Onder toeziend oog van mijn honden blaas ik weer nieuw leven in de losse lapjes stof en bolletjes vulling.

Wanneer een hond de behoefte heeft om een knuffel te verscheuren ,  maar wij dit tegen houden omdat we dat bijvoorbeeld zonde vinden, kunnen we de hond frustreren. Nee, niet doen, of voorzichtig hij hoef niet kapot en dan pakken we de knuffel af. We hinderen de hond dan in zijn natuurlijke behoeftes omdat we er vanuit ons eigen standpunt naar kijken.

Het is de knuffel van je hond, dan zou deze toch ook moeten mogen bepalen hoe ermee gespeeld gaat worden. Scheuren van knuffels is leuk voor honden en komt tegemoet aan hun natuurlijke behoeftes. Heb jij een scheurder thuis? Geef hem dan ook de kans om dit te mogen doen. Zijn er knuffels die je liever niet kapot wilt hebben en scheurt jouw hond knuffels,  dan is het aan te raden deze niet aan je hond te geven. Zet hem veilig weg uit het zicht van je hond.

Verwijder vooraf gevaarlijke delen zoals harde ogen zodat de hond zich niet kan bezeren of verslikken. Sommige speeltjes hebben een pieper, die zou je eruit kunnen halen. De pieper kan bij sommige honden voor stress zorgen. Als dit het geval is sowieso de pieper verwijderen als die in een knuffel zit. Als je bang bent dat de hond de inhoud opeet dan is het aan te raden een lege knuffel te gebruiken of een ander spelletje te kiezen zoals bijvoorbeeld een trek-spelletje met een touw.

Zoals met alles is het ook hierbij belangrijk om naar de gehele context te kijken. In dit artikel richt ik mij op het spelen/slopen van een knuffel. Scheuren en slopen van voorwerpen kunnen stress uitingen zijn of uitingen van ongemak. Ook het eten van oneetbare dingen kan een uiting van stress of ongemak zijn. Zorg dat je hond geen oneetbare dingen opeet, dus ook niet de knuffel of draden daarvan.

Have fun met jullie knuffelcriminelen and play safe!

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten, Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de deel knop is wel toegestaan.

Foto: Tysyfotografie

Previous Post Next Post

You Might Also Like