Blogs

Gekke vijf minuten

Ken je dat? Je hond sjeest als een gek door de kamer of tuin. Rent met een ingetrokken bips van de ene naar de andere kant. Dit is vaak een heel grappig gezicht. Maar hoe komt dat nou, die gekke vijf minuten?

De gekke vijf minuten heet in officiële termen een fiddle about. Een fiddel about is één van de vier copingsmeganisme. Een hond kan deze inzetten wanneer hij overprikkeld raakt. Dit kan zijn door negatieve spanning maar ook door positieve spanning. Andere copingsmeganisme zijn: vluchten, vechten of bevriezen.

Wanneer kan de fiddle about plaatsvinden? Dat kan per hond verschillen. En het is ook niet bij elke hond de gekke vijf minuten krijgen. Een fiddle about kan mistplaast gedrag zijn voor een bepaalde situatie. In de buurt bij mij woont een labrador teefje. Wanneer andere honden te dicht bij haar ik de buurt komen gaat ze graven. Op een ondergrond waar dit helemaal niet kan.
Ze weet niet goed wat ze met de situatie moet en door het oplopen van spanning vertoont ze dit gedrag.

Mijn eigen hond James kreeg wel eens de gekke vijf minuten als ik door de tuin liep om in de garage iets te pakken. Zijn riem hang namelijk buiten onder een overkapping. Hij werd dan heel enthousiast omdat hij dacht dat we gingen wandelen. Als hij merkte dat het niet zo was rende hij als een gek door de tuin en ging graven op mijn gazon. Met een simpel trucje heb ik deze situatie voorspelbaar kunnen maken. Zodat hij weet waar hij aan toe is en zijn stress emmer niet ineens overloopt waardoor hij een fiddle about krijgt.

Mijn andere hond Nova doet het als je een foto wil maken en haar een zit en blijf geeft tijdens het wandelen. Ze wil gewoon lekker spelen en snuffelen en mijn acties brengen haar in conflict. Ze wil niet zitten maar ze doet het toch omdat ik het vraag. Ze gooide zich dan altijd op de rug en ging gek op haar rug rollen. Nu doe ik dit niet meer. Ik vraag haar nu om toestemming en als ze niet op de foto wil mag ze meteen weg. Haar keus!

Je leest het denk ik al. Wanneer er een fiddle about plaatsvindt kun je jezelf afvragen wat er nu eigenlijk gebeurde vooraf? Kun je iets anders doen in het vervolg? Net als bij James en Nova. Een fiddle about kan wel eens gebeuren en is niet vreemd. Maak je geen zorgen als het eens een keer gebeurt. Gebeurt het zeer regelmatig? Dan is het goed om de oorzaak van dit gedrag te achterhalen.

Je ziet het bij puppy’s en jonge honden wel eens vaker. Aan het eind van de dag vliegen ze door het huis. En dat bijna wel elke avond. Dan is het goed om uit te zoeken waarom dat gebeurt en een plan van aanpak te maken. Slaapt je hond genoeg? Hoe is zijn prikkelverwerking? Onderneem je teveel? Als je hond dit gedrag krijgt laat hem dan even uitrazen. En stop het niet abrupt. Als je hond klaar is, kijk dan of je hem iets te kauwen kan geven of kan kalmeren met een treat search of massage.

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten, Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de deel knop is wel toegestaan.


Previous Post Next Post

You Might Also Like