Blogs

Frustratie en uitvallen

Uitvallen kan verschilde oorzaken hebben. Je hond kan bijvoorbeeld angstig zijn of slechte leerervaringen hebben. Of door pijn en ongemak. Het uitvallen kan er langzaam in geslopen zijn door conditioneren of ineens komen door single event learning. Maar wist je dat jouw hond ook kan uitvallen door frustraties?

Neem bijvoorbeeld de manier van wandelen eens onder de loep. Geef jij jouw hond bijvoorbeeld de vrijheid om te snuffelen of moet jouw hond volgen en corrigeer jij jouw hond heel de tijd. Wanneer een hond niet (genoeg) mag snuffelen en beperkt zal worden in zijn bewegingsvrijheid dan kan je hond gefrustreerd raken.

Geef je jouw hond wat meer ruimte om te snuffelen dan zul je merken dat jouw hond steeds relaxeter zal worden. Snuffelen buiten is voor honden wat voor ons Facebook is. En inplaats van jouw hond mee te trekken kun je jouw hond bijvoorbeeld eens vragen om mee te komen. Geef je hond een stukje regie over zijn eigen leven terug, dat kan een hoop schelen.

Ik las laatst een toffe zin! Die ging als volgt: in plaats van de zeggen: we gaan een rondje wandelen, kun je misschien eens zeggen, we gaan een rondje snuffelen. Van A naar B lopen is immers iets menselijks, honden snuffelen graag en slenteren vaak liever.

Sommige honden kunnen gefrustreerd raken wanneer ze heel graag naar een andere hond toe willen en niet mogen gaan. Zo liep ik gister langs een grote boerboel met mijn hond Nova. Hij was duidelijk jong, groot dat wel! Maar ook nog jong, een puber. Hij wilde heel erg graag naar Nova. Hij deed erg zijn best maar zijn begeleider werd streng en commandeerde hem te zitten. Hij bleef de hond streng corrigeren.

Ik heb de afstand vergroot want de hond had het moeilijk. Het piepen veranderen in hard blaffen en toen ik om de hoek was hoorde ik hem nog steeds. De hond ervaarde duidelijk conflictgevoelens. Hij wilde heel graag komen maar het kon niet. Hij werd streng aangesproken en gedwongen om te zitten. Nu lijkt dit gedrag nog onschuldig maar wanneer er niet correct omgegaan zal worden met dit gedrag kan de hond uiteindelijk gaan uitvallen aan de lijn. De hond leert immers niet goed aan wat hij wel kan en krijgt niet de juiste hulp van zijn begeleider.

Een hond kan ook  heel graag weg willen uit een situatie en niet de mogelijkheid krijgen om afstand te vergroten. En daarmee gedwongen worden in een situatie die ze niet prettig vinden. Duidelijkheid is belangrijk voor honden. Bijvoorbeeld wanneer je hond aangelijnd is niet met andere onbekende honden laten spelen. Dan hoeft je hond zich nooit af te vragen of het nu wel of nu niet mag. Je maakt de situatie zo voorspelbaar en dat geeft vertrouwen en voorkomt frustratie. En ook kan het nuttig zijn om uit te zoeken wat de persoonlijke afstand van jouw hond is. Wanneer je die weet kun je hier rekening mee houden en tijdig anticiperen.

Honden zijn gewoonte dieren en houden van regelmaat. Wanneer hun routine afwijkt kunnen sommige honden al  wat van slag raken. Wanneer jouw hond bijvoorbeeld de verwachting heeft dat jullie gaan wandelen en je gaat niet dan kan dit voor frustratie zorgen. Probeer daarom zoveel mogelijk structuur aan te houden. Daar doen onze honden het goed op.

Dan wel mogen plassen tegen een struikje en dan weer niet. Honden begrijpen natuurlijk niets van het menselijke concept voortuintjes. Wanneer je jouw hond corrigeert voor het plassen tegen een paaltje of struikje in een voortuin kan dit dus frustratie opwekken. Het kan er zelfs voor zorgen als je maar vaak genoeg corrigeert je hond niet meer goed durft te plassen met jou in de buurt. Jouw hond weet echt niet dat nou net dat ene boompje niet om te plassen is. En die ene naar recht wel.

Honger hebben of dorst kan ook voor frustratie zorgen. Zo heb ik eens een hond in behandeling gehad die in de ochtend eerst een flinke wandeling ging maken voor hij thuis zijn eten kreeg. Na veel puzzelen ben ik erachter gekomen dat deze hond enorme honger had. Door hem de juiste hoeveelheden eten te geven en voor de wandeling eten te geven was de hond weer relaxed. Eerst eten, even rusten en eten laten zaken en dan wandelen werkte perfect voor deze hond.

Frustratie zal het stressemmertje van je hond vullen. En hoe voller de emmer is hoe groter de kans op bijvoorbeeld uitvallen aan de lijn kan worden. Een hond die moeite heeft met andere honden passeren kan bijvoorbeeld uitvallen wanneer hij ook nog eerst een uur heeft moeten wachten voor hij mocht plassen. Hij heeft hoge nood en plast tegen het eerste beste struikje aan, dat struikje blijkt in een voortuintje te staan van iemand. Jij corrigeert jouw hond die hoge nood heeft en zo ontstaan er frustraties.
De hond weet niet waar hij aan toe is en heeft geen controle meer over bepaalde situaties.

Wanneer jouw hond uitvalt is het zaak uit te zoeken waar het gedrag vandaan komt. Maar het is dus ook belangrijk om alle andere aspecten ook eens onder de loep te nemen die bij kunnen dragen aan het vullen van de stressemmer. Uiteraard telt dit voor al het gedrag dat “ongewenst” is en waar de hond zich niet goed bij voelt.

Gedrag dat een hond laat zien is zelden gewoon wat het is. Zo kan een hond die uitvalt bijvoorbeeld last hebben van zijn rug of een gebrek aan controle hebben. En een hond die niet alleen thuis kan blijven heeft bijvoorbeeld geen Verlatingsangst maar is zijn gevoel voor veiligheid kwijt door een ervaring in jouw afwezigheid of heeft te veel activiteiten ondernomen met jou dat hij nu geen rust meer kan vinden en overprikkeld is.

Frustratie komt door gebrek aan controle over een situatie. Of door een verwachtingen die niet uitkomen. Maar ook een stukje voorspelbaarheid dat mist.
Stel je zelf daarom altijd kritisch de vraag: waarom reageert mijn hond en wat kan ik doen om mijn hond te helpen.
Kan de omgeving voorspelbaar gemaakt worden door routine, kunnen we trainen met zelfbeheersing of iets veranderen in de omgeving?

Het is net als bij ons mensen. Als wij gefrustreerd raken krijgen we ook een korter lontje. Je partner wil aandacht van jou maar jij bent te druk bezig. Dat zal jouw partner niet leuk vinden en het zal misschien zelfs frustreren. Zo kan een hond die aandacht wil ook gefrustreerd raken. WTF, whats the function van het gedrag.

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten , Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de deel knop is wel toegestaan.Previous Post Next Post

You Might Also Like