Blogs

Cognitieve dysfunctie

Of wel dementie. Dit komt net als bij mensen ook voor bij honden. Cognitieve dysfunctie is een neurodegeneratieve aandoening die wordt gekenmerkt door gedragsverandering. Dit komt voor bij sommige ouder wordende honden. Ongeveer 5% van de 10 tot 12-jarige honden lijdt hieraan. En wel 41% van de honden die ouder zijn als 14 jaar.

De gedragsveranderingen kunnen in het begin zo subtiel zijn en zo geleidelijk gaan dat het veel hondenbegeleiders niet eens opvalt. Gedragsverandering die plaats kunnen vinden zijn:

⁃ Wijziging in het activiteitenpatroon. Honden kunnen plots bijvoorbeeld minder zin hebben om te wandelen of spelen minder. Zaken die een hond eerst leuk vond kunnen nu als minder of niet prettig meer worden ervaren.

⁃ Het slaappatroon kan verstoord raken. Andere slaaptijden dan normaal. Bijvoorbeeld midden in de nacht wakker worden.

⁃ Sommige honden krijgen last van hun oriëntatie en/of het inschatten van diepte. Ze raken de weg kwijt in huis of vallen van een trapje af. Aan de verkeerde kant van de deur gaan staan.

⁃ De interactie met de begeleider kan veranderen. Bijvoorbeeld minder aanhankelijk of minder tolerant worden. Happen bij het afdrogen of alleen willen slapen.

⁃ Bepaalde mensen of begeleiders en andere dieren niet meer herkennen

⁃ Rusteloosheid. Geen rust kunnen vinden en op en neer blijven lopen bijvoorbeeld.

⁃ Verandering sociale interactie. Zoals het uitvallen naar bezoek of andere dieren. Terwijl dat eerder wel goed ging.

⁃ Angstig worden. Sommige honden worden banger en voelen zich niet meer veilig. Gaan heftig hijgen, trillen en andere stress signalen laten zien.

⁃ In huis poepen en plassen. Was je hond eerder zindelijk,  nu laat de hond het lopen.

⁃ Naar de muur blijven staren.

Wanneer er sprake is van cognitieve dysfunctie dan zal de hond zich steeds minder goed dingen kunnen herinneren. Nieuwe dingen zijn moeilijker of niet meer aan te leren. Ook de perceptie van de hond gaat achteruit. Voor de meeste eigenaren zijn angst en agressie signalen die opvallen. De rest valt vaak wat minder snel op omdat ze vaak geleidelijk aan gaan of subtiel zijn. Het is voor begeleiders vaak moeilijk te onderscheiden van normale oudersomverschijnselen. Oudere honden kunnen over het algemeen moeilijker tegen veranderingen en zijn gevoeliger voor stress.

Voor dat er met zekerheid gezegd kan worden dat het om cognitieve dysfunctie gaat moet er eerst onderzoek gedaan worden bij de hond. Een dierenarts zal de hond testen om er zeker van te zijn dat er niets anders aan de hand is zoals bijvoorbeeld een tumor in de hersenen. Er kunnen verschillende ziektes en aandoeningen effect hebben op het gedrag van de hond. Medicatie kan ook bepaalde bijwerkingen hebben op gedrag.  Ook is het belangrijk dat een gedragsdeskundige kijkt naar de hond om andere zaken uit te sluiten. Alleen met goed onderzoek kan er met zekerheid gezegd worden of de hond lijdt aan cognitieve dysfunctie.

Wat kun je doen om het proces te vertragen?

Er zijn een aantal dingen die je kan doen. Je kan beginnen met medicatie op advies van je (holistisch)dierenarts. Medicatie kan het niet genezen, maar het wel vertragen en de klinische symptomen tijdelijk onder controle houden. Ondersteuning is erg belangrijk om het leven van je hond te verbeteren. Er zijn ook goede supplementen te koop die kunnen helpen. Zo zou je in een vroeg stadium bijvoorbeeld kunnen werken met Bach bloesem. Dit kan een zeer waardevolle ondersteuning zijn voor de ouder wordende hond. Maar ook voeding met antioxidanten speciaal is belangrijk! Laat je hierover goed adviseren, dit is een belangrijk stukje van de puzzel.

Daarnaast kan er met verrijking op maat gewerkt worden. Zoekspellen en hersenwerkjes helpen de geest fitter te blijven. Het is heel belangrijk dat dit correct aangeboden zal worden. De hond voelt zich al verward en we willen dit niet erger maken. Het is goed om op jonge leeftijd al te beginnen met verrijking, dit zal het proces later vertragen en de hond langer fit houden.

We kunnen de nieuwsgierigheid van de hond prikkelen door nieuwe dingen aan te bieden en hem te laten ontdekken. Echter is het belangrijk dat het veiligheidsgevoel gewaarborgd zal worden. Een hond die moeite heeft met oriëntatie is gebaat bij regelmaat en een voorspelbare leefomgeving. Samen spelen is een belangrijk aspect! Elke dag op maat even spelen doet de hond goed. Ook balans oefeningen op maat kunnen een mooie bijdrage leveren.

Zoals ik al eerder aangaf is regelmaat belangrijk dat maakt het leven voorspelbaar voor honden die lijden aan cognitieve dysfunctie. Het is belangrijk dat je een strikte dag en nacht routine aanhoudt. Zorg dat de hond zich veilig voelt!! Wees lief en geduldig. De hond is kwetsbaar en hij heeft je nodig. Wordt absoluut niet boos als hij iets doet wat nou niet bepaald gewenst is. Binnen plassen of de hele tijd blaffen naar de muur. De hond doet het niet expres.

Heb jij het vermoeden dat jouw hond hier mogelijk last van kan hebben? Neem dan altijd contact op met een arts en een gedragsdeskundige. Met de juiste voeding, medicatie/supplementen en aanpassingen in de omgeving kan het proces vertraagd worden. En de hond kan langer een goede levenskwaliteit houden.

Heb jij hulp nodig met aanpassingen maken en de juiste begeleiding te bieden aan jouw ouder wordende hond? Ik help je graag verder!

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten , Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de deel knop is wel toegestaan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like