Blogs

Acceptatie

Mijn honden moeten niet heel veel. Dingen die bij mij hoog in het vaandel staan zijn: hier komen als ik ze roep, wachten als ik het zeg, mijn grenzen en die van elkaar en ook van de poes respecteren. Verder doen we op basis van vertrouwen heel veel samen. Ik luister naar hun behoeftes en als ze iets liever niet willen dan hoeft dat niet.

Natuurlijk heb ik duidelijke grenzen en leefregels. En soms MOET er toch eens wat. Een teek moet bijvoorbeeld verwijderd worden ook al vindt Sir James dit niet heel tof. Ik neem hier dan uitgebreid de tijd voor en met liefde en respect help ik hem er doorheen. Hij vertrouwt me omdat ik niet over zijn grenzen ga.
Hij weet dit en daarom laat hij het weghalen van de teek toe.

Grenzen stellen schept duidelijkheid en dat geeft rust. Voor mij en ook voor de honden. Ze weten waar ze aan toe zijn en wat ze kunnen verwachten. Verder zijn ze vrij, om te zijn, precies zoals ze willen zijn. Er is bij mij ruimte om je eigen Ik te mogen en kunnen zijn.

Mijn honden hoeven niet perfect te zijn. En ik leg de lat ook niet heel hoog voor ze. Ik kijk wel naar hun potentie en daarop gebaseerd maak ik weloverwogen keuzes. Vragen die ik mijzelf stel bij gedrag van mijn honden zijn: waarom doen ze dit? Wat is de motivatie? Welke emotie zou hier achter kunnen schuilen? Wanneer ik dit duidelijk in beeld heb, zal ik reageren. Dan weet ik of ik moet begrenzen, leiding moet nemen of juist hun vrijheid moet geven of iets met een korreltje zout moet nemen.

Toen ik Sir James kreeg dacht ik. Mooi, die ga ik inzetten om te helpen bij bepaalde honden in therapie. Nu zou ik dat sowieso nooit zomaar doen want je vraagt daarbij nogal wat van je eigen hond. Maar als zou het kunnen, dan was het voor sommige trainingen best handig.

Zijn sociale skills zijn buitengewoon goed naar mensen en andere honden toe. Ik ben hier extreem trost op!! Hij vindt het echter niet fijn om in de auto te zijn zonder Nova en hij vindt nieuwe plekken niet zo geweldig. Sir James is hoog sensitief en als ik hem mee zou brengen zou ik hem echt te kort doen. Hij gaat heel lekker op regelmaat en bekende situaties. Ondanks zijn goede sociale skills kan ik hem dus beter niet meebrengen. Overigens denk ik ook dat die skills zo goed zijn omdat hij alles zo feilloos aanvoelt.
Ik heb mijn verwachtingen bijgesteld.

Tijdens het wandelen een tijd geleden moest mijn moeder lachen. Ik stopte namelijk even en ging op mijn hurken bij Sir James zitten en zei: “kom maar hier jochie en pak maar even een momentje”. Mijn moeder lachte en vroeg of ik serieus was. Toen ze naar hem keek zag ze dat hij ook echt even een moment nodig had om te herpakken. Alle prikkels (leuke) waren zo binnengekomen dat er rookpluimen uit zijn oren kwamen. Na een tijdje vroeg ik hem of het zo goed was? Hij liet blijken van wel en we konden weer door met een vrolijke James.

Nova mijn meisje heb ik geadopteerd uit het asiel. Ze had een rugzak van hier tot Tokio. Gewoon wandelen was er niet bij en bezoek ontvangen was een ramp. Voor mij was ze de liefste hond van de wereld. Echt! Zo geweldig. Wanneer je haar probeerde te sussen bij bezoek werkte dat niet. Zij voelde zich bedreigd en daar was niets tegen in te brengen. Door het los te laten en te kijken naar alternatieven ging het steeds beter met haar. En nu kan ze bij het meeste bezoek gewoon lekker erbij zijn en voelt ze zich er goed bij.

Zij zal altijd meer ruimte nodig hebben als andere honden. Ze heeft ook specifieke voorkeuren. Ze plast niet overal bijvoorbeeld. Soms moet je echt zoeken naar nieuwe plekken want van de één op de andere dag wil ze het niet meer op de oude plek doen. Soms mag je haar aaien en soms wil ze dat echt niet! Maar dat geeft niet. Ik kijk naar haar grenzen en ik kijk naar wat wel kan.

Ik zeg altijd honden liegen niet en er is een reden voor gedrag dat ze laten zien. En dat kan soms wel eens niet goed uitkomen voor mij. Soms kan het zelfs ronduit vervelend zijn. Maar ik accepteer ze zoals ze zijn. Ik accepteer dat ze niet perfect zijn want dat ben ik ook niet! Ik focus me op wat ze wel heel goed kunnen en daar geniet ik van.

Nova plast bijvoorbeeld niet graag op plekken waar bepaalde geur van andere honden hangt. Niet omdat ze een diva is maar omdat ze dit heel spannend vindt. Ze wil geen sporen van zichzelf achterlaten. Wanneer je dit gedrag begrijpt is het ook niet meer dan logisch dat we opzoek gaan naar een andere plek. Ik accepteer dit natuurlijk en help haar bij deze onzekerheid. Ik ga haar echt niet dwingen als ze dit zo spannend vindt. Ik hou van haar en ik wil dat ze zich goed voelt.

Ik heb geen honden die zomaar met alle honden kunnen als ik samen met ze loop. Soms trekken ze aan de lijn. Sommige bezoekers vinden ze niet leuk. Ik heb honden die grappig zijn en mij aan het lachen maken, honden die komen als ik ze roep, honden die super lief voor elkaar, voor de kat en mij.

Mijn honden zijn eigen en uniek. Ik vergelijk ze niet met de hond van de buren of met de hond van een collega en ik maak er zeker geen wedstrijd van wie de “beste” of “slimste” hond heeft. Mijn honden zijn eigen en ik focus mij op hun talenten en kunnen.

Ik zie het wel eens bij mensen die net een pupje hebben gekocht. Ze hebben zulke hoge verwachtingen wat ze allemaal samen gaan doen en hoe de hond moet worden. Het kan dan gaandeweg nog best wel eens tegenvallen als dingen niet blijken te gaan zoals gehoopt. En in plaats van zoveel druk op jezelf te leggen en op je pup, stap er eens open in! Ga samen onderzoeken wat de mogelijkheden zijn en bepaal zo je doelen.

Kijk hoe de pup zich ontwikkeld en waar zijn talenten liggen. Wat heeft de pup nodig om op te groeien tot een volwassen hond? Blijkt dat je pup wel helemaal is wat je hoopte, dan is dat natuurlijk geweldig. Maar mocht het anders lopen kijk dan eens naar wat wel kan. Accepteer het eigen unieke karaktertje van jouw hond. En geef eens ruimte voor eigen ontwikkeling. Vergelijk jouw pup niet met die van de buren of een collega.

Besef dat elke hond ongeacht de achtergrond, zijn eigen karakter heeft. Zijn eigen beperkingen maar ook zijn eigen talenten. Focus je daar op en geniet van samen zijn op jullie eigen unieke manier.
Leer elkaar kennen met een openminded houding. Laat je eens verrassen! 💕

Dit artikel is geschreven door hondengededragsdeskundige Nadieh Cuijten, Lighttown Dogs. Het kopiëren of doorsturen van dit bestand of afbeeldingen naar een derden zonder schriftelijke toestemming maakt inbreuk op het auteursrecht en is niet toegestaan. Delen via de deel knop is wel toegestaan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like